Τα Σαββατιάτικα

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ας θάψουμε πέντ’ έξι»

Πολλά φρύδια σήκωσε η δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι και τόσο απαραίτητη, εφόσον το Ταμείο ζητεί ελάφρυνση χρέους. Μπορεί ο Βέμπερ να είπε το αυτονόητο –ότι δηλαδή δεν μπορεί η Γερμανία και να θέλει το Ταμείο στο πρόγραμμα και να μη δέχεται τη γενναία ελάφρυνση του χρέους, που θέτει αυτό ως προαπαιτούμενο– αλλά δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες δηλώσεις. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτή υποτίθεται ότι δεν είναι η επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και, βέβαια, ούτε του Eurogroup… Το παιχνίδι των Ευρωπαίων με το ελληνικό ζήτημα έχει αρχίσει να μου θυμίζει τη λαϊκή παροιμία «τώρα που βρήκαμε παπά, ας θάψουμε πέντ’ έξι».

Κάηκαν όλα!

Ιδιαίτερα εκνευρισμένος ήταν χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Κάποια στιγμή διάβαζε στατιστικά στοιχεία που υποτίθεται ότι αποδείκνυαν ότι στα Εξάρχεια γίνονταν περισσότερα επεισόδια επί Ν.Δ. παρά επί ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, έφτασε να πει ότι το 2015 κάηκαν μόλις 10 αυτοκίνητα. «Δεν έμειναν άλλα να καούν, κάηκαν όλα!», φώναξε από τα έδρανα των βουλευτών ο Κώστας Τασούλας, προκαλώντας δυνατά γέλια στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ο Τσίπρας τού απάντησε κάτι του τύπου «η ασφάλεια των πολιτών είναι πολύ σοβαρό θέμα για να γελάμε γι’ αυτό», αποδεικνύοντας ότι πράγματι χθες δεν ήταν ο εαυτός του.

Το ΠΑΣΟΚ στο Eurogroup

Και όμως. Στο Eurogroup της Δευτέρας υπάρχει δάκτυλος ΠΑΣΟΚ – όχι της απομίμησης, του αυθεντικού. Το λέω επειδή στο δείπνο των σοσιαλιστών υπουργών Οικονομικών θα μετάσχει ο Γιάννης Μανιάτης. Παρόντες, μεταξύ άλλων, θα είναι, πέραν του προεδρεύοντος Πιερ Μοσκοβισί, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μισέλ Σαπέν και ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Η ατζέντα προβλέπει συζήτηση για τις επιπτώσεις του Brexit και γκεστ σταρ εμφάνιση του Μάριο Μόντι για τα του αναθεωρημένου προϋπολογισμού της Ε.Ε. Εγώ, πάλι, υποψιάζομαι ότι το ελληνικό ζήτημα θα επισκιάσει όλα τα προαναφερθέντα.

Ποτέ μη λες ποτέ

Πριν από μήνες, η κυβέρνηση έδινε μάχη για να αποφύγει την απαίτηση των Γερμανών να ψηφιστεί από τη Βουλή η Τουρκία ως «ασφαλής τρίτη χώρα». Δεν ήταν μόνο η δυσανεξία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν ότι την ώρα που καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε ψηφίσει κάτι αντίστοιχο, δεν θα’ πρεπε να ζητείται από την Ελλάδα να εφαρμόσει ειδικά στάνταρ. Τότε είχαν εμφανιστεί στην Αθήνα και νομικοί ειδικοί από την καγκελαρία για να συνδράμουν την κυβέρνηση. Πληροφορούμαι, μάλιστα, ότι είχαν μια… ενδιαφέρουσα συνεργασία και με την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπου τους εξηγήθηκε αρμοδίως ότι κάτι τέτοιο ήταν ατελέσφορο. Το ζήτημα σταμάτησε εκεί. Φαίνεται, όμως, ότι ξανανοίγει με αφορμή την υπόθεση δύο Σύρων, καθώς το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η Τουρκία θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα» και παρέπεμψε λόγω σπουδαιότητας το θέμα στην ολομέλεια του ΣτΕ. Ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία; Ποτέ μη λες ποτέ. Αν αποφανθεί το ίδιο η Ολομέλεια, ίσως να έχει ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση των «οκτώ» στην Τουρκία.

Καζαντζίδης, αρνάκι και συμπάθεια

Ηταν ένα κρύο απόγευμα Σαββάτου στην πλατεία ενός ήρεμου χωριού στην ορεινή Αρκαδία. Μόνο που το χωριό βρισκόταν σε αναβρασμό. Ανθρωποι πήγαιναν και έρχονταν μέσα στο κρύο από το μεζεδοπωλείο «Ου μπλέξεις», μεταφέροντας σε παρακείμενο πέτρινο σπίτι γαστρονομικές επιλογές που παραπέμπουν σε απόφραξη αρτηριών από χοληστερόλη. Τα χόρτα του βουνού μπήκαν στο μενού μάλλον για «ξεκάρφωμα», καθώς εναλλάσσονταν με κότσι, αρνάκι με πατάτες, τσίχλες και στιφάδο που κατηφόριζαν προς το σπίτι με τους μυστηριώδεις συνδαιτυμόνες. Προς το σπίτι κατηφόρισε μέσα στο σκοτάδι και ο υφυπουργός Εργασίας. Ο Αναστάσιος Πετρόπουλος κρατούσε ένα τεράστιο κουτί με γλυκά στο χέρι. Στην πορεία της βραδιάς, η ομήγυρις έφτασε τα 30 άτομα και ζητούσε εσπευσμένα περισσότερο αρνάκι, πιάτα, καρέκλες, κρασί, Καζαντζίδη. Ηταν η στιγμή που η βραδιά μετατράπηκε σε χοροεσπερίδα. Στην κεφαλή του τραπεζιού καθόταν ο οικοδεσπότης, Βασίλης Μπιτούνης, γιατρός που είχε χειρουργήσει στο πόδι τον Κώστα Καραμανλή. Το τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και η σύζυγός του, Νατάσα. Το μέρος δεν ήταν το χωριό του Αη Βασίλη, αλλά η Ζάτουνα, το χωριό της εξορίας του Μίκη Θεοδωράκη. Οσο για τον Πετρόπουλο, πληροφορούμαι ότι είχε απόσταση τριών – τεσσάρων θέσεων από τον Καραμανλή (πάνω απ’ όλα τα προσχήματα). Εμφανίστηκε στη συντροφιά τελευταίος και έφυγε πρώτος. Κρίμα που δεν κάθησε να ακούσει το τραγούδι «Οι ιππείς της Πύλου» με αναφορές στον «μπεσαλή» Καραϊσκάκη, που όλοι τον αγαπούν και που όλοι οι παρόντες ερμήνευσαν ως έμμεση αναφορά σε μια επιστροφή Καραμανλή.

Η κυρία Μοσκοβισί

Εκλεψε τις εντυπώσεις με τη διακριτικότητα και την ευγένειά της η σύζυγος του Πιερ Μοσκοβισί, που τον συνόδευε στις σεμνές εκδηλώσεις προς τιμήν του που έλαβαν χώρα στην Αθήνα. Η κυρία Αν Μισέλ Μπαστερί, πάντως, δεν είναι απλώς η κυρία Μοσκοβισί. Προέρχεται από την ίδια Σχολή με τον «Μοσκό», τη φημισμένη ΕΝΑ (Ecole Nationale d’ Administration), έχει βαρύ βιογραφικό και υπήρξε σύμβουλός του επί των ημερών του στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή