Εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για σκουπίδια

Εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για σκουπίδια

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αλήτη! Λωποδύτη! Στο διάολο!». «Μήπως δεν είστε στα καλά σας, κύριε Τατούλη; Τι κουβέντες είναι αυτές;». Εχει περάσει μόλις μία ώρα από τη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για την έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) και τα αίματα ανάβουν απότομα. Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και ο επικεφαλής της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ περιφερειακής παράταξης Νίκος Πατσαρίνος ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες, με αφορμή τα σχόλια του δεύτερου για τη στάση του περιφερειάρχη απέναντι στην ΤΕΡΝΑ (προσωρινό ανάδοχο της διαχείρισης των απορριμμάτων στους πέντε νομούς της Περιφέρειας).

Ο κ. Τατούλης καταφέρεται κατά πάντων. Κατά της εκπροσώπου των Οικολόγων, η οποία ήταν σύμβουλος του –αρχικά αντίθετου στα ΣΔΙΤ– υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, κατά των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, κατά παλαιών στελεχών της παράταξής του. Εχει κάθε λόγο να το πράξει: είναι τελικά νικητής. Υστερα από δύο χρόνια «παύσης», στα οποία τροποποιήθηκε ο εθνικός σχεδιασμός, επιβλήθηκε η τροποποίηση των περιφερειακών σχεδίων και η ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου αναδείχθηκε σε μήλον της Εριδος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, πηγή συγκρούσεων ανάμεσα στους δημάρχους, οι εξελίξεις δείχνουν να τον δικαιώνουν. Ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός κατάφερε να «σβήσει» τις αντιδράσεις των δημάρχων (παρά το πολύμηνο «πολιτικό μασάζ» από τον ΣΥΡΙΖΑ) και ξεκάθαρα προκρίνει την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη. Μάλιστα, όπως τόνισε με νόημα η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, η Περιφέρεια κρίνει ότι δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου ούτε νέα έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τι σημαίνει αυτό; Οτι καμία από τις περίφημες «αλλαγές» που υποστηρίζει ότι πέτυχε η κυβέρνηση ύστερα από διαπραγμάτευση με τον ιδιώτη δεν θα αποτυπωθεί στη σύμβαση (το αν και πότε θα αποτυπωθούν κάπου αργότερα είναι αδιευκρίνιστο). «Οι καθυστερήσεις αυτές έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, σήμερα θα είχαμε τις μονάδες έτοιμες», ανέφερε η κ. Νικολάκου. «Οσοι δεν υπερψηφίσετε τον σχεδιασμό, θα σας κατατρώνε η Ερινύες», είπε οργισμένα ο κ. Τατούλης.

Οι ενστάσεις βέβαια δεν έπαψαν, παρά τις… Ερινύες. Οι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ περιφερειακοί σύμβουλοι υποστήριξαν ότι η ύπαρξη ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας υπονομεύει οποιαδήποτε προσπάθεια ανακύκλωσης, ότι η υπογραφή μιας 28ετούς ανάθεσης των απορριμμάτων σε ιδιώτη καθιστά χωρίς νόημα οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης του περιφερειακού σχεδιασμού για το διάστημα αυτό (μέχρι το 2045). Οτι το ΣΔΙΤ θα δεσμεύσει όλους τους πόρους του ΕΣΠΑ για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου και οι δήμοι δεν θα καταφέρουν να διεκδικήσουν ούτε ένα ευρώ για έργα ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή. Οι δήμαρχοι οδηγούνται σήμερα σε μια ομολογουμένως ακριβή λύση, καθώς δεν έχουν τόσα χρόνια δρομολογήσει την παραμικρή σοβαρή εναλλακτική. Οι δήμοι Τρίπολης, Κορίνθου και Σπάρτης, που δηλώνουν ότι δεν θα στείλουν τα απορρίμματά τους στις μονάδες του ιδιώτη, στην πραγματικότητα δεν έχουν τι να τα κάνουν.

Μετά την έγκριση, χθες, του περιφερειακού σχεδιασμού για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο (43 συζητήσεις έγιναν για το ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια, ανέφερε ένας σύμβουλος), ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, την υποβολή φακέλου μεγάλου έργου, την υπογραφή της σύμβασης. Μάλιστα, αναζητείται τρόπος να ξεπεραστεί ρύθμιση με την οποία αφαιρέθηκε από την Περιφέρεια (και δόθηκε στον ΦΟΣΔΑ) η αρμοδιότητα είσπραξης από τους δήμους των τελών εισόδου στις μονάδες του ιδιώτη. Η κυβέρνηση ελπίζει στη ταχεία υπογραφή της ΣΔΙΤ, μια μάλλον ειρωνική εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή