Η επί τρία χρόνια «ακέφαλη» ΠΟΣΔΕΠ απέκτησε προεδρείο

Η επί τρία χρόνια «ακέφαλη» ΠΟΣΔΕΠ απέκτησε προεδρείο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προεδρείο απέκτησε έπειτα από μία τριετία η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, ΠΟΣΔΕΠ, καθώς οι δυνάμεις που αυτοτοποθετούνται δεξιά και στο κέντρο του πολιτικού φάσματος πέτυχαν σημαντική νίκη στο πρόσφατο συνέδριό της. Αντίθετα, ηχηρή ήττα υπέστη η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στο 13ο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, μετείχαν 167 σύνεδροι που εκπροσωπούσαν τους συλλόγους πανεπιστημιακών ανά τη χώρα. Πρόεδρος εξελέγη ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στάθης Ευσταθόπουλος, επικεφαλής της παράταξης Συνεργασία Πανεπιστημιακών, που πρώτευσε στις έδρες στην 33μελή διοικούσα επιτροπή (Δ.Ε.) και κατόπιν στις έδρες στην 11μελή εκτελεστική γραμματεία (Ε.Γ. – το «προεδρείο» της ΠΟΣΔΕΠ). «Είναι πολύ θετικό ότι η ομοσπονδία απέκτησε προεδρείο. Τα προβλήματα που έχουν τα πανεπιστήμια είναι πολλά και δύσκολα, χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να τα αντιμετωπίσουμε», ανέφερε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο Στάθης Ευσταθόπουλος, τονίζοντας ότι «τα πανεπιστήμια πρέπει να διεκδικήσουν την αυτονομία τους και να αντιμετωπίσουν τη σύγχρονη πραγματικότητα με προσήλωση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και χωρίς ιδεοληψίες».

Στην Ε.Γ. μετέχουν:

• Η Συνεργασία Πανεπιστημιακών (αποτελούμενη από την ΑΣΚΕΥ που συσπειρώνει κυρίως τους πανεπιστημιακούς των ιατρικών σχολών αλλά και άλλους δεξιόστροφους πανεπιστημιακούς). Πήρε 60 ψήφους στο συνέδριο, δηλαδή ποσοστό 36% έναντι 32% που είχε στο συνέδριο του 2015. Η Συνεργασία έλαβε 12 έδρες στη διοικούσα επιτροπή και 4 στην εκτελεστική γραμματεία.

• Η ΚΙΠΑΝ (κεντρώοι) με 38 ψήφους στο συνέδριο, 7 έδρες στη Δ.Ε. και 2 στην Ε.Γ.

• Μεγάλη μείωση είχαν οι επιδόσεις της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών Δασκάλων, που φέρεται προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ. Πήρε 18 ψήφους στο συνέδριο, 4 έδρες στη Δ.Ε. και 1 στην Ε.Γ. Η Συσπείρωση πήρε μέρος στο συνέδριο μόνη της, ενώ το 2015 και το 2013 είχε συνεργαστεί με το Δίκτυο, παράταξη προσκείμενη στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, η οποία δεν μετείχε στο φετινό συνέδριο. Το φετινό ποσοστό της Συσπείρωσης είναι 11%, ενώ το 2011 ήταν 19% και δέκα χρόνια πριν –στο συνέδριο του 2007– 38%. Στο προηγούμενο συνέδριο η συνεργασία Συσπείρωσης – Δικτύου είχε κερδίσει 66 συνέδρους.

• Ακολούθησαν η ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) με 14 συνέδρους, η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά αποσπασθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ) με 11 συνέδρους, ενώ από 10 συνέδρους είχαν η Αριστερή Μεταρρύθμιση (η ιδρυτική της ομάδα ανήκε στη ΔΗΜΑΡ) και η Ενωτική Πρωτοβουλία (κεντροαριστεροί). Οι παρατάξεις αυτές πήραν από μία έδρα στην Εκτελεστική Γραμματεία.

Μετά την ψηφοφορία της Κυριακής, ο Στάθης Ευσταθόπουλος, εκπροσωπώντας τη μεγαλύτερη παράταξη που εύλογα θα έπαιρνε τη θέση του προέδρου, πρότεινε στην ΚΙΠΑΝ να αναλάβει την αντιπροεδρία, στην Ενωτική Πρωτοβουλία τη γραμματεία, στην ΑΡΜΕ το ταμείο και στη Συσπείρωση την ειδική γραμματεία. Την πρόταση δεν δέχθηκαν η ΚΙΠΑΝ και η Συσπείρωση, τις θέσεις των οποίων κατέλαβαν μέλη της Συνεργασίας.

Στοίχημα της νέας εκτελεστικής γραμματείας είναι να συσπειρώσει τους πανεπιστημιακούς, καθώς στο φετινό συνέδριο κατεγράφη η μικρότερη συμμετοχή πανεπιστημιακών στις προσυνεδριακές διαδικασίες, γεγονός που αποτυπώθηκε στον αριθμό των συνέδρων. Με βάση το σύστημα, στις εκλογές των συλλόγων πανεπιστημιακών σε κάθε ΑΕΙ, για κάθε 20 πανεπιστημιακούς που ψηφίζουν εκλέγεται ένας σύνεδρος. Φέτος, με βάση τη συμμετοχή και τα αποτελέσματα ανά σύλλογο, στο προχθεσινό συνέδριο έφτασαν τελικά 167 σύνεδροι, όταν το 2015 μετείχαν 205, το 2013 231 και το 2011 293 σύνεδροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή