ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: «Συγκυριακή και όχι στρατηγική η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ»

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με τις φράσεις «δεν είμαι σαρκοβόρο» και «είμαι σάρκα εκ της σαρκός» του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ν.Φίλης σε ανεπίσημη συζήτηση σήμερα στη Βουλή με δημοσιογράφους, προσδιόρισε τα όρια της όποιας κριτικής στάσης έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την «αντιπαράθεσή» του με τους ΑΝΕΛ και το σκεπτικισμό του έναντι του υπουργού Άμυνας για τα εξοπλιστικά.

Ως προς το τελευταίο, μάλιστα, διευκρίνισε ότι η περίφημη ερώτησή του προς τον κ. Π.Καμμένο αποτέλεσε «προσχέδιο συζήτησης», το οποίο αν τεκμηριωθεί κάποια στιγμή, μπορεί και να κατατεθεί στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Δεν υπάρχει προσωπικό ζήτημα με τον κ. Καμμένο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, για να συνεχίσει ωστόσο: «Για να δώσεις όμως 3,5 δις για (μαχητικά αεροσκάφη) F35 πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος, ιδίως στη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Να συζητηθεί το θέμα δημοσίως και αναλυτικά στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής».

Υπό το πρίσμα αυτό σημείωσε ότι ακόμα δεν έχουν βρεθεί τα λεγόμενα «ισοδύναμα» για το ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων - κόστους 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα ακούστηκε να λέει πως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, τα εν λόγω αεροσκάφη -για την αγορά των οποίων υπήρξαν δημοσιεύματα και όχι κάποιες ανακοινώσεις του ΥΕΘΑ- «δεν κάνουν για το Αιγαίο».

Ερωτηθείς για το θέμα των συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο των γνωστών δηλώσεών του σχετικά με την προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και όχι πλέον με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Φίλης επανέλαβε πως η συνεργασία με τους σημερινούς συγκυβερνήτες «είναι συγκυριακή και όχι στρατηγική», ενώ για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εμείς ενώπιον των πολιτών λέμε υπάρχει θέμα να απογαλακτιστεί το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ. Ο Βενιζέλος λέει όχι. Το ΠΑΣΟΚ να πει δημόσια αν θα πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ. Στόχος όσων είπα ήταν να ανοίξει ένας διάλογος». Και στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε: «Δεν μιλάω για συνεργασία σήμερα αλλά για μία μετεκλογική με προγραμματική σύγκλιση κι όχι για οικουμενική».

Τέλος, αναφορικά με τα μέτρα που θα αποφασιστούν για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης ο κ. Φίλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η πρόταση που θα έρθει από την κυβέρνηση θα είναι τέτοια που θα γίνει δεκτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα». Και πρόσθεσε: «Ως πρόταση της κυβέρνησης δεν θα έρθει μείωση του αφορολογήτου με μόνο αντίμετρο τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και το ξέρω αυτό. Αυτό δεν μπορεί να περάσει. Μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στα νησιά μπορεί να είναι αντίμετρα».

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο οι εταίροι να απαιτήσουν μείωση των συντάξεων τώρα, ο κ. Φίλης ακούστηκε να σημειώνει ότι κάτι τέτοιο «δεν το δεχόμαστε», για να συμπληρώσει σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει αδιέξοδο και εκλογές: «Δεν μπορώ μυρίσω νύχια μου».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ