Τούρκοι καταδρομείς ζητούν άσυλο στον Εβρο

Τούρκοι καταδρομείς ζητούν άσυλο στον Εβρο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώην στελέχη των «ειδικών» δυνάμεων του τουρκικού στρατού, που τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος φέρονται να μετείχαν στο σχέδιο δολοφονίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι οι δύο άνδρες που κρατούνται από τις 15 Φεβρουαρίου σε αστυνομική υπηρεσία του Εβρου. Μπήκαν παράνομα στη χώρα μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Εβρο και τη 15η Φεβρουαρίου παρουσιάστηκαν μαζί με δικηγόρο στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας.

Συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και πέντε μέρες αργότερα, την 20ή Φεβρουαρίου, υπέβαλαν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στην αρμόδια υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης. Θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρις ότου εκδικαστεί το αίτημά τους, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι οι τουρκικές αρχές θα υποβάλουν αίτημα έκδοσής τους, όπως συνέβη και στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών, που τον Ιούλιο κατέφυγαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάντως, αργά το βράδυ της Πέμπτης, διευκρίνιζαν ότι σχετικό αίτημα δεν είχε κοινοποιηθεί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Οι δύο κρατούμενοι είναι πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού και φέρονται να μετείχαν στην ομάδα των 47 «κομάντος», που τη νύχτα της 15ης Ιουλίου είχαν ως αποστολή να δολοφονήσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα όπου διανυκτέρευε. «Αν έμενα εκεί άλλα 10 ή 15 λεπτά, θα είχα σκοτωθεί ή συλληφθεί», είχε πει σε τηλεοπτική συνέντευξή του τη 18η Ιουλίου ο Τούρκος πρόεδρος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο δύο αστυνομικοί, μέλη της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου, είχαν σκοτωθεί στο ξενοδοχείο κατά την ανταλλαγή πυρών με πραξικοπηματίες.

Από τους συνολικά 47 καταδρομείς που μετείχαν στο σχέδιο, οι 44 συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν. Μάλιστα, μόλις τη Δευτέρα έδωσαν το «παρών» στην έναρξη της δίκης τους, στην περιοχή Μούγλα της δυτικής Τουρκίας. Οι υπόλοιποι τρεις, ανάμεσα σ’ αυτούς οι δύο κρατούμενοι του Εβρου, δικάζονται ερήμην. Οι δύο Τούρκοι κρατούμενοι φέρονται να δήλωσαν στους Ελληνες αστυνομικούς τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους, όχι όμως και την ακριβή ιδιότητά τους. Κατά τη διαδικασία καταγραφής τους στην υπηρεσία ασύλου διαπιστώθηκε ότι διώκονται από τις τουρκικές αρχές και αμέσως ειδοποιήθηκαν οι κεντρικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας.

Αρμόδιος Ελληνας αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά είπε στην «Κ» ότι «κατά την άτυπη ανάκρισή τους, παραδέχτηκαν ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των Τούρκων καταδρομέων που μετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου». Εξάλλου, τα ονόματα και οι φωτογραφίες των 47 πρώην στρατιωτικών έχουν αναρτηθεί σε τουρκικές ιστοσελίδες.

Για τους «οκτώ»

Εν τω μεταξύ, δύο νέα αδικήματα, καθώς και διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης περιλαμβάνονται στο νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που συνελήφθησαν τον Ιούλιο στην Αλεξανδρούπολη και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή στο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Ηδη το νέο, δεύτερο κατά σειρά, αίτημα έκδοσης βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών και αναμένεται προσεχώς να διαβιβαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τα περαιτέρω, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές αρχές επικαλούνται νέα στοιχεία εις βάρος των «οκτώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή