Ανάλυση: Περιφρονώντας την Δημοκρατία

Ανάλυση: Περιφρονώντας την Δημοκρατία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάλαβε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος που βρισκόταν χθες το απόγευμα όταν αμολούσε τις εξυπνάδες περί Μαρκ Τουέιν; Σε ποιους νόμιζε ότι απευθυνόταν όταν έλεγε «Εμείς θα κάνουμε τα πάντα στην διαπραγμάτευση αλλά δεν μπορώ να σας πω ποιο θα είναι το πακέτο»; Ποιος νομίζει ότι είναι, και ποιος θαρρεί πως είναι ο ρόλος ενός υπουργού σε μια κοινοβουλευτική Δημοκρατία;

Επειδή λοιπόν στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εκτός από την τσίπα κινδυνεύει να χαθεί και η λογική πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι στους Πολλάκηδες που μάς κυβερνούν. Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι υπουργός σε κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Έχει υποχρέωση λογοδοσίας, όπως και η αντιπολίτευση έχει υποχρέωση να ρωτά. Κι αυτό διότι και οι πρώτοι και οι δεύτεροι δεν βρίσκονται στο καφενείο ούτε ανταλλάσσουν εξυπνάδες σε κάποια παμπ του Λονδίνου. Συζητούν στην Βουλή εκ μέρους του ελληνικού λαού και για τον ελληνικό λαό. Ειδικά για τις διαπραγματεύσεις, που πάλι θα πληρώσουμε και για τις οποίες ο πρωθυπουργός είπε τις προάλλες στην Βουλή ότι είναι τόσο σημαντικές που η αντιπολίτευση πρέπει να το βουλώσει για οποιοδήποτε άλλο θέμα, συμπεριλαμβανομένου κι εκείνου της δημόσιας ασφάλειας.

Αντί της ενημέρωσης λοιπόν για ένα «πραγματικό επίκαιρο θέμα με το οποίο όλη η κοινωνία ασχολείται» (Αλέξης Τσίπρας, Βουλή 17.2.2017) έχουμε έναν υπουργό Οικονομικών που εξαφανίζεται μετά το Eurogroup, δεν κάνει καμία δήλωση (παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένες διάφορες εμφανίσεις του), δεν εκδίδει ανακοίνωση και εμφανίζεται τρεις μέρες μετά να πουλάει πνεύμα στην Βουλή! Για το Eurogroup μαθαίνουμε -τι ειρωνεία;- από την Deutsche Welle και το BBC ενώ κυκλοφορεί ένα προπαγανδιστικό (και χωρίς υπογραφή) non-paper του Μαξίμου που η κυβερνητική ΕΡΤ ελπίζει ότι δια της επανάληψης θα το κάνει αλήθεια.

Η περιφρόνηση της Βουλής και συνεπώς της Δημοκρατίας συμπληρώνεται από την απρέπεια του κ. Τσακαλώτου να ενημερώσει τα όργανα του κόμματός του και όχι την Βουλή. Μην παρεξηγηθούμε! Μπορεί να κάνει ότι γουστάρει με το κόμμα του, η υποχρέωσή του όμως είναι να ενημερώνει την Βουλή. Ακόμη κι αν προτιμά το κουβεντολόι με τους συντρόφους του.

Η απρέπεια Τσακαλώτου έπεται της -αν μη τι άλλο- περίεργης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Τράπεζα των Ρότσινλτ, επίσκεψη την οποία μάθαμε τυχαία και για το αντικείμενό της ο κ. Τσίπρας απαξιοί να ενημερώσει τον ελληνικό λαό δια της Βουλής. Γι' αυτή δεν ενημερώνει ούτε καν την κοινοβουλευτική του ομάδα, με δεδομένο ότι όλα τα Αριστερά κόμματα θεωρούν ότι η Δημοκρατία είναι τα ίδια.

Γράφαμε και παλιότερα πως η κυβέρνηση των Τσίπρα-Καμμένου θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά στους θεσμούς από όση έκανε και συνεχίζει να κάνει στην οικονομία. Η περιφρόνηση προς την Δημοκρατία ήταν πάντα χαρακτηριστικό και του Αριστερού και του Δεξιού λαϊκισμού. Τώρα που στην Ελλάδα οι λαϊκισμοί συγχωνεύτηκαν, ακόμη και οι αγγλοσπουδαγμένοι μαρξιστές δείχνουν αυτή την περιφρόνηση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Κάποια στιγμή θα ξυπνήσουμε, όπως το 2009 και θα διαπιστώσουμε ότι και οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν διαβρωθεί εκ των έσω. Αλλά πάλι θα είναι αργά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή