Η 20ή Μαρτίου, νέο ορόσημο από τον Τσίπρα

Η 20ή Μαρτίου, νέο ορόσημο από τον Τσίπρα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 20ή Μαρτίου είναι από χθες η νέα ημερομηνία-ορόσημο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με «μέτρο» την εκ μέρους του πρωθυπουργού έκφραση σχετικής ελπίδας. Ο κ. Αλ. Τσίπρας, με αφορμή ερώτηση του κ. Β. Λεβέντη για τα αποτελέσματα των συζητήσεων με τους θεσμούς, αφού επανέλαβε στη Βουλή τη γνωστή κυβερνητική επιχειρηματολογία περί «μέτρων-αντιμέτρων» που συμβολικά θα σηματοδοτήσουν το κλείσιμο του κύκλου της λιτότητας στη χώρα, αλλά και τη σε σκληρούς τόνους κριτική του κυρίως προς τη Ν.Δ. και προσωπικά τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Μετά τη σημαντική εξέλιξη με την επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, επιστρέφουν οι θεσμοί για να ολοκληρωθεί άμεσα η τεχνική συμφωνία». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «οι βάσεις της κατ’ αρχήν συμφωνίας επιτρέπουν ταχύτατα βήματα», για να συμπληρώσει πάντως: «Εχουμε απόλυτη συναίσθηση του χρονικού ορίζοντα για την ολοκλήρωση αξιολόγησης. Εχουμε καταλάβει, όμως, ότι είναι εξίσου σημαντικό με το πότε και το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση».

Και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στα λεγόμενα «αντίμετρα» έναντι των απαιτήσεων των θεσμών για νέα μέτρα μετά το 2019, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον πιθανό χαρακτήρα τους, παρά τις επίμονες σχετικές ερωτήσεις του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων. Περιορίστηκε ο κ. Τσίπρας να σημειώσει ότι «έως τις 20 Μαρτίου» μπορούν να συζητηθούν όλα από την κυβέρνηση με τις πολιτικές δυνάμεις, τις οποίες κάλεσε να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις. Εσπευσε δε να πει ότι αρχή μιας τέτοιας συζήτησης μπορεί να γίνει την προσεχή Τρίτη στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων που θα συγκληθεί έπειτα από πρωτοβουλία της Ν.Δ., προκειμένου εκεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος να προβεί σε αναλυτική «ενημέρωση» επί της επιτευχθείσης «κατ’ αρχήν συμφωνίας».

Ομως ο κ. Τσίπρας συνδύασε την «πρόσκληση» αυτή κάνοντας χρήση μιας έκφρασης που δεν συνάδει με τις κοινοβουλευτικές λειτουργίες: «Περιμένω να προτείνετε στην επιτροπή σκέψεις, ιδέες, απόψεις. Αυτό θα έχει νόημα, αντί να συζητάτε σαχλαμάρες και κουτσομπολιά για πρωινάδικα», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα σχόλια των προηγούμενων ημερών για τη «σιωπή» Τσακαλώτου μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αν και κοινοβουλευτικά είθισται, ως αρμόδιος υπουργός σε σχέση με το υπό συζήτηση θέμα στην Ωρα του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσακαλώτος απουσίαζε από τη χθεσινή διαδικασία. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, του απένειμε τα εύσημα (όπως και στον κ. Χουλιαράκη και σε όλη τη διαπραγματευτική ομάδα) για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Τέλος, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εκ νέου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή