Παρούσα για τον Αλ. Τσίπρα, απούσα για να απαντήσει στους βουλευτές η Όλγα Γεροβασίλη

Παρούσα για τον Αλ. Τσίπρα, απούσα για να απαντήσει στους βουλευτές η Όλγα Γεροβασίλη

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες διαστάσεις προσέδωσε σήμερα στο μέγα και διαχρονικό –ειδικά για τη σημερινή κυβέρνηση- φαινόμενο της απουσίας υπουργών από την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου η κυρία Ολγα Γεροβασίλη: Αν και δηλώνοντας ως αιτία να μην απαντήσει σε, προγραμματισθείσα για σήμερα Παρασκευή, ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης την «απουσία της» στο εξωτερικό, εμφανίστηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας, παρακολούθησε τα όσα είχε να πει ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων και αποχώρησε. Λίγο μετά, ο προεδρεύων της συνεδρίασης ανακοίνωνε την ακύρωση της συζήτησης που απευθυνόταν στο πρόσωπό της, με την προαναφερθείσα αιτιολογία!

Ως γνωστόν, πολλές είναι οι φορές που υπουργοί της συγκυβέρνησης δεν προσέρχονται να απαντήσουν σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, επικαλούμενοι άλλοτε «φόρτο εργασίας» και άλλες φορές απλώς «κώλυμμα».

Η σημερινή περίπτωση είναι μοναδική και πρωτοφανής. Ακόμα και ως προς την εκ των υστέρων «αιτιολόγησή» της από την πρωταγωνίστρια υπουργό. Τα πράγματα εξαλίχθηκαν ως εξής: Η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ήταν φυσικό, άρχισε λίγο μετά τις 10 πμ με τον «διάλογο» Αλ.Τσίπρα – Β.Λεβέντη, στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού. Οπως παγίως συμβαίνει, στα υπουργικά έδρανα δίπλα και πίσω από τον πρωθυπουργό ήταν παρόντα πολλά κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσά τους και η κυρία Γεροβασίλη. Οταν ολοκληρώθηκε η συζήτηση των δύο πολιτικών αρχηγών, αποχώρησε και ο κ. Τσίπρας και σχεδόν όλοι οι υπουργοί. Μαζί τους και η αρμόδια για θέματα Διοιηκτικής Ανασυγκρότησης και η κοινοβουλευτική διαδικασία συνεχίστηκε με τη συζήτηση άλλων επικαίρων ερωτήσεων, αυτή τη φορά βουλευτών προς υπουργούς.

Πώς λείπει αφού ήταν εδώ;

Στο πλαίσιο αυτό, κάποια στιγμή ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Δημ. Κρεμαστινός ανακοίνωσε: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η υπ’ αριθμόν 506/20-2-2017 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β΄ Αθηνών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ανδρέα Λοβέρδου προς την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με τις προσλήψεις με τη διαδικασία του άρθρου 63 του ν. 4430/2016 δεν θα συζητηθεί λόγω απουσίας της κας Γεροβασίλη στο εξωτερικό». Οσοι την είχαν δει νωρίτερα στα υπουργικά αιφνιδιάστηκαν. Οπως ήταν φυσικό, ο ερωτών βουλευτής διαμαρτυρήθηκε:

«Δεν ξέρω, θα κοιτάξω τον Κανονισμό, τι ακριβώς προβλέπει για Υπουργό που ψεύδεται ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Είπατε πριν από λίγο και εξεπλάγην ότι η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γεροβασίλη δεν μου απαντά σε επίκαιρη ερώτηση, γιατί λείπει στο εξωτερικό. Όμως, την είδα να κάθεται προ ολίγου όταν μιλούσε ο Πρωθυπουργός της χώρας στα υπουργικά έδρανα. Αυτό, τη δικαιολογία την ψευδή δηλαδή, την είχε δώσει και το γραφείο της εχθές στο δικό μου γραφείο. Και μάλιστα, όταν ερωτήθηκα από τους συνεργάτες μου, τους είπα να απαντήσουν ότι είναι πολύ ευγενικό ότι μας ενημερώνουν και δεν χάθηκε ο κόσμος, θα το συζητήσουμε μία άλλη φορά» είπε ο κ. Λοβέρδος. «Πώς μπορεί να λέει το γραφείο της στο γραφείο μου ότι λείπει στο εξωτερικό, να το λέτε εσείς, επειδή έτσι ενημέρωσε το Προεδρείο της Βουλής η Υπουργός και να κάθεται εδώ προ δέκα λεπτών; Είναι θεομπαίχτες, αλλά να μας κοροϊδεύουν με αυτόν τον τρόπο, δεν πρέπει η Βουλή να το επιτρέψει».

Η απάντηση

Με αφορμή την αντίδραση αυτή, λίγη ώρα αργότερα, από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία γίνεται λόγος για «απόπειρα φτηνού εντυπωσιασμού και, μάλιστα, μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου». Επί της ουσίας, το ενδιαφέρον είναι ότι όπως στην ανακοίνωση αναφέρεται, η συζήτηση ακυρώθηκε για ένα ταξίδι που έγινε μεν, που ήταν προγραμματισμένο να ολοκηρωθεί σήμερα, αλλά που ολοκληρώθηκε χθες. Δηλαδή ήταν από χθες στην Αθήνα η κυρία Γεροβασίλη, και κατάφερε να προσέλθει στη Βουλή αλλά μόνο για να ακούσει τον πρωθυπουργό και όχι για να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η αιτιολογία, όπως αποτυπώνεται στη σχετική ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Η Επίκαιρη Ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 506/20.2.2017 κατατέθηκε στις 20/2/2017 και υποβλήθηκε στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στις 21/2/2017, ενώ ήταν γνωστό ότι η Υπουργός θα απουσιάζει σε επίσημο ταξίδι στη Γεωργία, όπου θα είχε επίσημες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Δικαιοσύνης της Γεωργίας, αρμόδια για θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης. Ο αρχικός  προγραμματισμός προέβλεπε  επιστροφή της Υπουργού στις 24/2/2017, ο οποίος εκτάκτως μεταβλήθηκε για το βράδυ της Πέμπτης, 23/2/2017».

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή