Μουζάλας: Πρόσφυγες εξαφανίζονται και δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε

Μουζάλας: Πρόσφυγες εξαφανίζονται και δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φαινόμενο της λεγόμενης «εξαφάνισης» των προσφύγων από την ελληνική Επικράτεια, γνωστό στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τον Απρίλιο του 2015, επανήλθε ως διαπίστωση με επίσημο τρόπο και μάλιστα με δηλώσεις μέσα από τη Βουλή.

Η επικαιροποιημένη εκδοχή ήρθε διά στόματος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι.Μουζάλα. Κατά την διάρκεια επίκαιρης επερώτησης της «Ενωσης Κεντρώων» για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ανέφερε σε μια αποστροφή της ομιλίας του: «Είπαμε, επίσης, ότι πρέπει να φτιαχτούν προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά, με άλλη λογική, όχι με τη λογική όποιος βαρύνεται με το διοικητικό παράπτωμα αυτός μπαίνει σε προαναχωρησιακό κέντρο υπό κράτηση, αλλά με τη λογική ότι, όπως απεδείχθη, για να μπορέσει το άσυλο να είναι αποδοτικό, χρειάζεται για κάποιους από αυτούς κράτηση, διότι εξαφανίζονται. Βγαίνουν οι απορριπτικές αποφάσεις και δεν μπορούμε να τους βρούμε, να τους επιστρέψουμε».

Ηταν σχεδόν δύο χρόνια πριν, στις 16/4/2015, όταν η προκάτοχος του κ. Μουχάλα στη συγκεκριμένη κυβερνητική θέση, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου βρισκόταν σε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και είχε τον ακόλουθο διάλογο – τότε με τον Δήμαρχο Αθηναίων:

Γ.Καμίνης: «Δεν κατάλαβα με πoιο επιχείρημα μας λέει η κυρία υπουργός ότι οι μετανάστες παραμένουν για λίγο και φεύγουν. Υπάρχει κάτι που δεν έχω καταλάβει;»

Αναστασία Χριστοδουλοπούλου: «Στατιστικά το βλέπουμε».

Γ.Κ. «Πού πάνε κυρία υπουργέ;». 

Αν.Χ. «Στην Ευρώπη».

Γ.Κ. «Πώς πάνε»;

Αν.Χ. «Δεν το ξέρω αυτό. Απλώς εξαφανίζονται. Εγώ ελέγχω την είσοδο, όχι την έξοδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή