Κυβέρνηση: Απαντήσεις στην κριτική με νομοσχέδια

Κυβέρνηση: Απαντήσεις στην κριτική με νομοσχέδια

Τέσσερα σχέδια νόμου έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση να ψηφιστούν από αύριο έως τη Μεγάλη Τρίτη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βουλή είναι το δεύτερο, αλλά όπως όλα δείχνουν ιδιαίτερης έντασης και σημασίας, πεδίο επί του οποίου οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων επιλέγουν να ξεδιπλώσουν τη στρατηγική τους ενόψει των ευρωεκλογών, παράλληλα με εκείνο εκτός των τειχών του Κοινοβουλίου, όπου οι κομματικοί μηχανισμοί δραστηριοποιούνται, έχοντας πλέον τεθεί σε κατάσταση γενικής κινητοποίησης για τις κάλπες του Ιουνίου.

Η κυβερνητική πλειοψηφία, που καλείται να αμυνθεί έναντι των επιθέσεων τις οποίες δέχεται κατά κύματα από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανεβάζει τους ρυθμούς παραγωγής νομοθετικού έργου, σε μια σαφή κίνηση να καταδειχθεί ποια παράταξη έχει την ισχύ και την πρωτοβουλία των κινήσεων, προωθώντας νομοθετήματα με «μεταρρυθμιστικό» πρόσημο. Η επιλογή αυτή αποκαλύπτει, εκτός των άλλων, όπως προκύπτει και από τις συχνές τοποθετήσεις των «γαλάζιων» κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, την πρόθεση να «εκτεθούν» οι πολιτικοί της αντίπαλοι στον βαθμό που αποφασίσουν να μην υπερψηφίσουν τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις. Ηδη δρομολογήθηκε η ψήφιση εντός τεσσάρων ημερών, από αύριο έως τη Μεγάλη Τρίτη, που σταματούν οι εργασίες της Βουλής για το Πάσχα, τεσσάρων νομοσχεδίων. Ενδεικτικά αφορούν: α) Την πολιτική για το βιβλίο (υπουργείο Πολιτισμού). β) Την «αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής» (υπ. Περιβάλλοντος). γ) Την «αναμόρφωση του προγράμματος “Στέγαση και εργασία για τους αστέγους” και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας» (υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας). δ) Τη «χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης» (υπ. Δικαιοσύνης). Οταν επανεκκινήσουν οι εργασίες της εθνικής αντιπροσωπείας, θα απομένουν σχεδόν 14 εργάσιμες ημέρες μέχρι τη στιγμή που θα σταματήσουν εκ νέου για τις ευρωεκλογές.

Σε μια προσπάθεια να «απαντήσουν» και στην οξύτατη κριτική που δέχονται τόσο εκ δεξιών όσο και εξ αριστερών από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, πως ουσιαστικά συμπολιτεύονται με τη Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ακολουθούν τακτική ανάδειξης των νομοθετικών διατάξεων που χαρακτηρίζουν ως αρνητικές ή ανεπαρκείς. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, δεν πέρασε απαρατήρητη η ιδιαιτέρως «επιθετική» στροφή της Χαριλάου Τρικούπη, όπως αυτή φάνηκε να εκφράζεται διά στόματος του Π. Κουκουλόπουλου, για καταψήφιση ακόμη και των νομοσχεδίων με τα οποία το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί: «Βρισκόμαστε ήδη, αν δεν το περάσαμε, στο όριο θραύσης. Τι είναι όριο θραύσης; Είναι αυτό στο οποίο ακόμη και εκεί που συμφωνούμε, καταψηφίζουμε. Δυναμιτίζετε τη συνεννόηση και τη συνεργασία. Συνέλθετε, γιατί από την πλευρά μας έχουμε εξαντλήσει κάθε όριο καλοπιστίας», είπε συγκεκριμένα απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Κουκουλόπουλος κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοθετήματος του υπουργείου Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή