Ν.Δ.: Προεκλογικά «καθήκοντα» για 12

Ν.Δ.: Προεκλογικά «καθήκοντα» για 12

Με εντολή Μητσοτάκη, πρωτοκλασάτα στελέχη χρεώνονται από μία περιφέρεια

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια διαφορετική σύσκεψη οργανωτικού περιεχομένου. Παρόντες ήταν 12 υπουργοί της κυβέρνησης που με εντολή του πρωθυπουργού «χρεώνονται» μία περιφέρεια της χώρας ο καθένας. Στόχος είναι τα κυβερνητικά στελέχη να μπουν στην εκλογική μάχη, όχι γενικά και αόριστα, αλλά έχοντας συγκεκριμένες «υποχρεώσεις» που θα έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα, καθώς μαζί με την περιφέρεια «χρεώνονται» και το ποσοστό που θα φέρει η περιοχή ευθύνης τους. Η χρέωση των περιφερειών έχει ως εξής:

• Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας θα έχει υπό την ευθύνη του τη «δύσκολη» Κεντρική Μακεδονία με τις μεγάλες διαρροές προς τα δεξιά.

• Τη Δυτική Μακεδονία με τη χαμηλή ανάπτυξη αναλαμβάνει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

• Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μηχαηλίδου θα βρεθεί στα νησιά του Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, ενώ η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη θα περιοδεύσει στο Ιόνιο.

• Την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου κυριαρχεί η πολύ παραδοσιακή Νέα Δημοκρατία, αναλαμβάνει ο «παραδοσιακός νεοδημοκράτης» υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

• Τη Θεσσαλία με τα πολλά προβλήματα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες αναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, προφανώς για να θυμίσει την κρατική αρωγή που έχει λάβει η περιοχή και να… ακούσει τα προβλήματα.

Η οργανωτική σύσκεψη στα γραφεία της Ν.Δ. και το σκεπτικό των επιλογών του πρωθυπουργού.

• Την Ηπειρο «χρεώνεται» ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ενώ τη Στερεά Ελλάδα αναλαμβάνει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η οποία έχει και καταγωγή από την περιοχή και συγκεκριμένα το Καρπενήσι.

• Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης θα «χρεωθεί» την Πελοπόννησο με τους πολλούς δεξιούς νομούς, τη Λακωνία, τη Μεσσηνία και την Αργολίδα, ενώ στη Δυτική Ελλάδα θα βρεθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

• Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια λόγω μετανάστευσης, θα αναλάβει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος εκτός των άλλων έχει αποκτήσει μια εξαιρετική σχέση με τον «αντάρτη» περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.

• Τέλος, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης θα βρεθεί στην Κρήτη με το έντονο κεντροαριστερό στοιχείο, με την επιλογή να μη χρειάζεται ιδιαίτερη επεξήγηση.

Μία κατηγορία από μόνη της είναι η Αττική των 4 εκατομμυρίων πολιτών. Εκεί αναμένεται να «πέσει πάνω» όλος ο κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός, με περιοδείες και υπουργών και βουλευτών, αλλά κυρίως υποψήφιων ευρωβουλευτών. Στη μάχη των ευρωεκλογών άλλωστε θα είναι στην πρώτη γραμμή ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, που και χθες βρέθηκε στου Ρέντη στέλνοντας μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου.

Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει συγκεκριμένα «προεκλογικά καθήκοντα» στους υπουργούς μαρτυράει δύο πράγματα: Πρώτον, πως ο πρωθυπουργός θεωρεί τις επερχόμενες ευρωεκλογές «σχεδόν σαν εθνικές εκλογές» και θέλει όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής, όπως είναι οι υπουργοί του, να βγουν μπροστά και να δώσουν τη μάχη. Χαρακτηριστικό είναι πως, όπως έλεγε πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, οι υπουργοί δεν αναλαμβάνουν τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις με την ιδιότητα του κυβερνητικού στελέχους, αλλά του «πρωτοκλασάτου στελέχους της Ν.Δ.». Δεύτερον, οι συγκεκριμένες «χρεώσεις» περιοχών δεν έγιναν τυχαία αλλά με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε υπουργού. Υπάρχουν μόνο δύο εξαιρέσεις, που το χαρτοφυλάκιο έπαιξε ρόλο στην περιοχή για την οποία έγινε ανάθεση: είναι η περίπτωση της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη που πάει στο Ιόνιο και του υπουργού Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη που πάει στο Βόρειο Αιγαίο. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι υπουργοί θα πάνε σε περιοχές ανάλογα με τα πολιτικά τους χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή