ΝΔ – Ευρωεκλογές: Κυκλώνουν πέντε αριθμούς

ΝΔ – Ευρωεκλογές: Κυκλώνουν πέντε αριθμούς

Ποιοι είναι οι δείκτες της επιτυχίας στις ευρωεκλογές που έχουν σημειώσει οι επιτελείς του Μαξίμου

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε αριθμούς έχουν κυκλώσει οι επιτελείς του Μαξίμου στο εκλογικό τους σημειωματάριο. Πέντε δείκτες από τους οποίους θα κριθεί και η επιτυχία ή όχι του αποτελέσματος της 9ης Ιουνίου. Αυτούς θα παρακολουθούν το βράδυ των ευρωεκλογών, για να σταθμίσουν αν οι στόχοι της Ν.Δ. έχουν επιτευχθεί.

Στόχος πρώτος: Να παραμείνει η Ν.Δ. σε επίπεδα αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές. Η προσεχής κάλπη δεν είναι εθνική. Αλλά σε αυτήν θα μετρηθεί σε ποιο βαθμό διατηρεί το κυβερνών κόμμα το πολιτικό κεφάλαιο. Ο δείκτης γι’ αυτό προκύπτει από ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα, που μετριέται στις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Το ερώτημα είναι «πόσο πιθανό είναι να κάνετε την ίδια επιλογή κόμματος στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές». Η απόκλιση που παρατηρείται για τη Ν.Δ. είναι περίπου 3% – το ποσοστό που δηλώνει ότι θα την προτιμήσει για κυβέρνηση, παρότι στις ευρωεκλογές θα κάνει άλλη επιλογή. Αυτό σημαίνει πως η Ν.Δ. με ένα ποσοστό πέριξ του 30% θα έχει απομακρυνθεί πολύ από το 36%-37% που δίνει την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.

Αντίθετα, με ένα ποσοστό κοντά στο 33% όχι μόνο θα έχει «ισοφαρίσει» το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019, αλλά θα μπορεί βάσιμα να ελπίζει πως η υπόθεση της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές είναι ακόμα ανοικτή.

Στόχος δεύτερος: Ο περιορισμός της δύναμης της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης. Το Μαξίμου θέλει το άθροισμα των τριών βασικών κομμάτων της Κεντροαριστεράς να είναι μικρότερο ή περίπου ίσο με το ποσοστό της Ν.Δ.

Στις εθνικές εκλογές του 2023 ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έλαβαν μαζί 29,67% και η Ν.Δ. 40,54%, έχοντας απόσταση σχεδόν 11 μονάδων. Σε αυτές τις εκλογές έχει προστεθεί πλέον και η Νέα Αριστερά. Εάν το άθροισμα των τριών κομμάτων ξεπεράσει τελικά το ποσοστό της Ν.Δ., είναι βέβαιο πως η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να το μεταφράσει ως μια «ανατροπή» της γαλάζιας ηγεμονίας. Ακόμη κι αν ένα τέτοιο συμπέρασμα είναι υπερβολικό, η Ν.Δ. θα ήθελε να το αποφύγει.

Ο αντίλογος είναι ότι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023 ήταν «αφύσικο για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα», δημιουργώντας μια μεγάλη ανισορροπία που δεν θα ήταν αφύσικο να μετριαστεί στις επόμενες κάλπες.

Το ποσοστό που «δείχνει» δυναμική αυτοδυναμίας και τα αθροίσματα που θα καταγράψουν την υπεροχή αλλά και την πιθανή φθορά της κυβερνητικής παράταξης.

Στόχος τρίτος: Η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος. Η Ν.Δ. θέλει να έχει πάνω από 15 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο, αριθμός που θεωρείται πως σε συνδυασμό με τον πρώτο στόχο, θα αποτελέσει «μαξιλάρι ασφαλείας» ενόψει της συνέχειας.

Και αυτός, πάντως, ο στόχος είναι αποτέλεσμα των υψηλών προσδοκιών που έχει δημιουργήσει το πρωτοφανές αποτέλεσμα των εθνικών του 2023 που έφερε τη Ν.Δ. πρώτη με 23 μονάδες. Το 2019 στις ευρωεκλογές η Ν.Δ. δεν κέρδισε καν με διψήφια διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα –συγκεκριμένα ήταν 9,37%– και τότε το αποτέλεσμα αυτό θεωρήθηκε θρίαμβος. Τα δεδομένα ωστόσο έχουν αλλάξει και σήμερα οτιδήποτε κάτω από 15% θα θεωρηθεί υποχώρηση και κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο κομμάτων.

Στόχος τέταρτος: Η αναχαίτιση της Ελληνικής Λύσης. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου «απειλεί» τη Νέα Δημοκρατία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εμφανίζεται σε πολλούς νομούς να είναι δεύτερο, και στο Μαξίμου δεν θέλουν να το δουν να ξεφεύγει σε ποσοστά που θα σηματοδοτούν μεγάλες διαρροές από την κυβερνητική παράταξη. Αριθμητικά αυτό σημαίνει πως η Ελληνική Λύση δεν πρέπει να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό, αλλά να μείνει ελεγχόμενα κάτω από το 10%, ει δυνατόν και κάτω από το ΚΚΕ με το οποίο φαίνεται να διεκδικεί την τρίτη θέση.

Η υποψηφιότητα Μπελέρη φαίνεται ικανή ήδη να ανακόψει τις ανοδικές τάσεις της Ελληνικής Λύσης, ενώ εικάζεται πως μπορεί ακόμα και να επαναπατρίσει ψηφοφόρους που ήταν έτοιμοι να κινηθούν προς το κόμμα Βελόπουλου.

Στόχος πέμπτος: Είναι συναφής με τον τέταρτο και έχει να κάνει με το συνολικό άθροισμα των κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν απολύτως λογικό να δουν τα κόμματα εκ δεξιών τους να λαμβάνουν ένα σημαντικό ποσοστό όπως έγινε και στις εθνικές εκλογές. Αυτό που δεν θέλουν είναι να δουν αθροιστικά τα τρία κόμματα, την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες –εφόσον τελικά κατέλθουν στις εκλογές– να αυξάνουν σημαντικά το ποσοστό τους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές και μαζί με τα υπόλοιπα κομματίδια της άκρας Δεξιάς να πλησιάζουν το 20%.

«Ενα τέτοιο ποσοστό θα φέρει την άκρα Δεξιά ως άθροισμα στη δεύτερη θέση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται λόγω της ευρύτερης πανευρωπαϊκής τάσης», αναφέρει στην «Κ» δημοσκόπος. Με απλά λόγια, στο Μαξίμου ευελπιστούν πως τα κόμματα αυτά θα παραμείνουν σε ελεγχόμενα ποσοστά και «δεν θα σηκώσουν κεφάλι», πετυχαίνοντας πολύ υψηλότερη επίδοση σε σύγκριση με το άθροισμά τους τον Ιούνιο του 2023, ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ότι συγκροτούν «ρεύμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή