Τσακαλώτος: Δεν λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα

Τσακαλώτος: Δεν λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο πολύπλοκη και με απολύτως ασαφή χρονική διάρκεια φαίνεται από σήμερα η διαδικασία δημιουργίας «καθαρού διαδρόμου» για σταθερότητα και έξοδο από την κρίση: Ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε μεν πως μόλις άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς στην Αθήνα για το πακέτο των νέων μέτρων με την ελπίδα να ολοκληρωθούν έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, πλην όμως το σύνολο της συμφωνίας εκείνης που εκτός των άλλων θα «οδηγήσει» και στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένει άγνωστο.

Αίσθηση προκάλεσαν, ωστόσο, αναφορές-επισημάνσεις του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, με αφορμή σχετικές παρατηρήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης:

-Πρώτον, ο κ. Τσακαλώτος άφησε να εννοηθεί πως σε περίπτωση που μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος καταδειχθεί ότι η χώρα δεν επιτυγχάνει τα συμφωνηθέντα πλεονάσματα, είτε θα ληφθούν επιπλέον μέτρα (εκείνων των «κακών» που τώρα θα ψηφιστούν), είτε δεν θα εφαρμοστούν κάποια από τα λεγόμενε «καλά μέτρα», τα επονομαζόμενα και «αντίμετρα». Κάτι θα πρέπει να κάνουμε τότε» είπε συγκεκριμένα.

«Αν υπάρξει αρνητική απόκλιση από τα προβλεπόμενα πλεονάσματα τότε τα θετικά μέτρα  θα μειωθούν κατ’ αναλογία», διευκρίνισε αμέσως μετά ο αναπληρωτής υπουργός Γ.Χουλιαράκης.

-Δεύτερον, ουσιαστικά «άδειασε» όλη τη σχετική κυβερνητική επιχειρηματολογία, τονίζοντας: «Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, ούτε λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα». Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός από τη Bουλή έλεγε επί λέξει: «Σήμερα έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό. Συμφωνήθηκε για πρώτη φορά μετά από εφτά χρόνια –και αυτό είναι κρίσιμο- να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας».

Υπό αυτό το πρίσμα, παράλληλα, σημείωσε πως δεν μπορεί να διασφαλιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Εχω μια αισιοδοξία», ανέφερε για να συμπληρώσει: «Αν θα είναι και το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα, τότε θα είναι σχετικά απλή η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα».

-Τρίτον, χαρακτήρισε «προβληματικό από δημοκρατικής άποψης» ότι η Βουλή θα κληθεί να προ νομοθετήσει μέτρα. «Δεν λέμε ότι είναι το καλύτερο πράγμα που έγινε ποτέ».

Το «πακέτο»

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είπε χαρακτηριστικά ότι κατ’ αρχήν για «μία εβδομάδα-δέκα ημέρες» θα είναι «εδώ οι Θεσμοί» με στόχο «στο Eurogroup του Μαρτίου να έχει κλείσει η συζήτηση για μέτρα και αντίμετρα». Τότε ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισεμπλουμ, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσακαλώτος, θα μιλήσει «για προσωρινή συμφωνία επί της συμφωνίας» (ενν. προφανώς ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να πουν ότι συμφωνούν με το πακέτο που θα έχει συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια).

Μετά από εκείνη τη στιγμή, θα ανοίξει το ζήτημα των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η μελέτη όλων των παραμέτρων από το ΔΝΤ. Και τότε είναι που θα υπάρξει συνολική συμφωνία: «Ολα θα συμφωνηθούν σαν ένα πακέτο», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Δεν ξέρω πού θα είναι η τελική συμφωνία για όλα τα «κομμάτια» (ενέργεια, μεσοπρόθεσμα μέτρα για χρέος, πορεία δημοσιονομικών από 2018 και μετά), άρα λέω, ηρεμία» είπε χαρακτηριστικά, πριν ολοκληρώσει την πρώτη τοποθέτησή του στη συνεδρίαση επιτιθέμενος στο σύνολο της αντιπολίτευσης που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Ο αντίλογος

Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης (με πρωτοβουλία της οποίας πραγματοποιείται η έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής) σχολίασε: «Η δημιουργική ασάφεια, η ύπαρξη της οποίας έχει προκαλέσει πολύ μεγάλο κόστος στη χώρα και την οικονομία, παρέμεινε και μετά τη νέα ομιλία του υπουργού Οικονομικών».

Υπό το πρίσμα αυτό διατύπωσε σειρά ερωτημάτων αναφορικά με το αν ισχύουν τα χρονοδιαγράμματα που τόσο ο πρωθυπουργός όσο και στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχαν πολλές φορές από το περασμένο Φθινόπωρο αναφέρει ως «ορόσημα» για το κλείσιμο της εκκρεμότητας. «Μπορείτε να δεσμευτείτε για το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση; Μπορείτε να πείτε ημερομηνία. Ισχύει η δήλωση ότι θα γίνει τον Μάρτιο η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ; ‘Η θα χαθεί και αυτό το ορόσημο; Πότε θα γίνει εκταμίευση της δόσης;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη αναλάνει δέσμευση για νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα. Για να καταλήξει: «Το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα φέρετε θα είναι το 4ο Μνημόνιο».

«Δεν έχουν αλλάξει, δεν έχουν μάθει. Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε με τον τρόπο της δημιουργικής ασάφειας του κ. Βαροφάκη και η αβεβαιότητα εξαπλώνεται» σχολίαζαν αργότερα κύκλοι της ΝΔ.

«Αυτά που θα φέρετε ως νέα μέτρα θα είναι το 4ο μνημόνιο με άλλο όνομα», ανέφερε και από την πλευρά του εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ι.Κουτσούκος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την διάρκεια τόσο της τοποθέτησης του κ. Σταϊκούρα, όσο και της ομιλίας του κ. Κουτσούκου, ο κ. Τσακαλώτος επιδεικνύοντας έντονο εκνευρισμό, προέβαινε σε διακοπές, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση στην αίθουσα της συνεδρίασης για αρκετή ώρα.

«Οσο και να τσακώνεστε δεν μπορείτε να κρύψετε συμφωνία σας επί στρατηγικών επιλογών», επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Η ελληνική οικονομία δεν σώζεται με τα μνημόνια» είπε ο Ηλ. Παναγιώταρος. Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν και οι εκπρόσωποι της Ε.Κ. Γ.Κατσιαντώνης και του Ποταμού Π.Αμυράς.

Σε παρεμβάσεις τους εκ μέρους της πλειοψηφίας, οι κ. Χρ.Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ) και Δ.Καμμένος (ΑΝΕΛ) είπαν ότι έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην διαπραγματευτική ομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή