ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Παραδοχή Τσακαλώτου για νέες επιβαρύνσεις των συνταξιούχων

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Από τις πλέον «εντυπωσιακές» στιγμές της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή, ήταν η -για πρώτη φορά- δίχως περιστροφές αναφορά κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους στους συνταξιούχους, ως κοινωνικής ομάδας που θα δεχθεί πλήγμα από τα σχεδιαζόμενα νέα μέτρα.

Ήταν ο κ. Τσακαλώτος που μίλησε χαρακτηριστικά για σκέψεις αναφορικά με πιθανά «αντίμετρα» ανακούφισης των συνταξιούχων. Μάλιστα έκανε λόγο, με τη μορφή υπόθεσης εργασίας, για «αντίμετρα» με φόντο τα φάρμακα!

«Δεν μπορώ να απαντήσω πολλές ερωτήσεις, δεν μπορώ να πω σε λεπτομέρειες για το τι θα δώσουμε, τι μπορεί να ζημιώσουμε. Υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες για το τι μπορεί να γίνει. Σας δίνω ένα παράδειγμα, χωρίς να δεσμευτώ ότι θα γίνει. Μπορεί να μειωθεί στους συνταξιούχους το ποσοστό που πληρώνουν για τα φάρμακα, είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Φαντάζομαι, ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συνταξιούχων χρειάζεται τουλάχιστον ένα φάρμακο. Άρα, υπάρχει και φαντασία και άποψη, πως μπορείς να βοηθήσεις κάποιο κόσμο που του κόβεις κάτι και συγχρόνως, να βοηθήσεις κάποιον κόσμο που δεν έχει κάτι. Δηλαδή, όταν μιλάμε για την αναδιάρθρωση εντός του φορολογικού φακέλου ή μιλάμε για αναδιάρθρωση εντός του κοινωνικού φακέλου - τα έχουμε αυτά τα λεφτά, ποιος θα παίρνει περισσότερα - υπάρχουν σκέψεις που μπορείς να κάνεις καλύτερη στόχευση, καλύτερη χρησιμοποίηση», είναι η επίμαχη αναφορά του υπουργού Οικονομικών, κάτι που φάνηκε να ανοίγει τη συζήτηση για ένα θέμα-ταμπού για την κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή την προοπτική (νέας) μείωσης των συντάξεων.

Σαν να μην έφθανε αυτό, λίγη ώρα αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Γ.Χουλιαράκης που είναι γνωστός και για το με πόσο μεγάλη προσοχή επιλέγει κάθε φορά το τί και πώς θα το πει, ως προς την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις, διακριτικά αλλά με μεγάλη σαφήνεια καθιστούσε σαφές ότι η επιβάρυνση για κάποιους εξαιτίας των σχεδιάζουμενων μέτρων θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την όποια ελάφρυνση από τα πιθανά "αντίμετρα". Αντιθέτως, δεν έκανε χρήση ίδιων λέξεων όταν μιλούσε για την λεγόμενη "ωφέλεια" άλλων κοινωνικών κατηγοριών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε:

«Κανείς δεν κρύβεται. Προφανώς τα περιοριστικά μέτρα έχουν συνέπειες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια μερίδα νοικοκυριών θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο από ότι θα ωφεληθεί από τα θετικά μέτρα. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια άλλη κατηγορία νοικοκυριών θα ωφεληθεί περισσότερο». Η λέξη «πολύ» απουσιάζει από την δεύτερη εκδοχή.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ