Στην Αθήνα Κινέζοι για επενδύσεις σε ενέργεια

Στην Αθήνα Κινέζοι για επενδύσεις σε ενέργεια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα θετικό μήνυμα για την ευόδωση της συνεργασίας της ΔΕΗ με την CMEC στο σχέδιο στη Φλώρινα αλλά και στη διεύρυνσή της στην αγορά των Βαλκανίων καταγράφεται η συνάντηση που είχε χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης με τον πρόεδρο της China Development Bank (CDB) κ. Hu Huaibang στα γραφεία της Επιχείρησης. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ, θέμα συζήτησης της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν και υψηλόβαθμα στελέχη των δύο πλευρών ήταν «η συνεργασία για την ανάπτυξη ενεργειακών έργων στην Ελλάδα και στην περιοχή των Βαλκανίων». To «Μελίτη» αφορά σε μια συνολική επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 750 εκατ. στην κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 1 και τα υπόλοιπα στην ανάπτυξη των ορυχείων για την τροφοδοσία της.

Η πλευρά της CMEC, αφού έχει πραγματοποιήσει εξονυχιστικό τεχνικό έλεγχο της μονάδας Μελίτη 1 στη Φλώρινα διερευνά αυτή την περίοδο όλα τα θέματα που συνδέονται με τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, προκειμένου να διαπιστώσει εάν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του project για να προχωρήσει στην υλοποίησή του, με τη χρηματοδότηση της China Development Bank. Ο πρόεδρος της κινεζικής τράπεζας συναντήθηκε χθες και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της CDB να διευρύνει την παρουσία της στη χώρα μας, κυρίως με τη χρηματοδότηση έργων υποδομών, ενώ από την πλευρά του ο κ. Hu Huaibang επισήμανε ότι η CDB δίνει προτεραιότητα στην Ευρώπη και ότι έχει δημιουργήσει ειδικά ταμεία για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Δεν είναι μόνο, όμως, η CMEC που ενδιαφέρεται για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία της China Shenhua Group, από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας άνθρακα και ενέργειας στην Κίνα, επισκέφθηκε τον σταθμό του Αμυνταίου στην Πτολεμαΐδα. Η επίσκεψη έγινε με τη διαμεσολάβηση και την παρουσία του ομίλου Κοπελούζου και στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την κινεζική εταιρεία για από κοινού δραστηριοποίηση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, με πρόταση προς τη ΔΕΗ για αναβάθμιση της μονάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή