Το καλάθι του μήνα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσεχώς… σπαράγγια

Φρούτα

Μέχρι και τα τέλη αυτού του μήνα, που διαρκούν τα κρύα, βρίσκουμε άφθονα και ζουμερά εσπεριδοειδή: λεμόνια αρωματικά από Λακωνία, Κορινθία και Στερεά Ελλάδα, πορτοκάλια Μέρλιν από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, αλλά και ερυθρόσαρκα Σαγκουίνια Πελοποννήσου. Τώρα ξεκινούν τα πρώιμα, ξινούτσικα ακόμα, Βαλέντσια κυρίως από Χανιά, Λακωνία και Ηλεία. Επίσης λίγα νεράντζια, φράπες και περγαμόντα, αλλά και ελληνικά γκρέιπφρουτ, κυρίως Χανίων, Αρτας και Πελοποννήσου. Σε ορισμένους πάγκους βρίσκουμε πρώιμες φράουλες, κυρίως Ηλείας, ενώ μπορεί να πετύχουμε και αβοκάντο, κυρίως από Κρήτη. Ψυγείου είναι τα ακτινίδια, τα αχλάδια, τα μανταρίνια, τα μήλα.

Λαχανικά

Από τα μέσα Μάρτη κυκλοφορούν οι μικροσκοπικές, πρώιμες και νοστιμότατες ανοιξιάτικες πατάτες νέας εσοδείας (κυρίως από Μεσσηνία και Κρήτη – δοκιμάστε τις Λασιθίου). Οσο κρατάνε ακόμα οι ψύχρες και οι κακοκαιρίες, ευνοούνται όλα τα κηπευτικά: αγκινάρες (εξαιρετικές αλλά δυσεύρετες από τις Κυκλάδες, νόστιμες και σε αφθονία του Ναυπλίου), κάρδαμο, κουνουπίδια, λάχανα κεφαλωτά (σφιχτά), αφράτα (για λαχανοντολμάδες) και πλακέ, μπρόκολο, μάραθα, σπανάκι, μαρούλι, σέσκουλο, ραδίκια, μυρώνια και καυκαλήθρες, σέλινα, σαλάτες, τσουκνίδες.

Επιμένουμε βιολογικά, κυρίως στα λαχανικά των οποίων καταναλώνουμε τις ρίζες, αφού είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα με αγροχημικά: καρότα, σελινόριζες, παντζάρια, πράσα, ραπανάκια, φινόκιο και χλωρά κρεμμυδάκια.

Τώρα αρχίζουν τα πρώτα τρυφερά σπαράγγια, κουκιά και αρακάδες, ενώ προς τα τέλη Μάρτη με αρχές Απρίλη θα βρούμε και ματσάκια με φρέσκο χαμομήλι.    

Σε κάποιους πάγκους λαϊκής υπάρχουν άγρια ρόκα και χόρτα του βουνού.  

Ψάρια – θαλασσινά

Η ψύχρα στις θάλασσες ευνοεί την αφθονία και τη νοστιμιά ψαριών και θαλασσινών: αθερίνα, γαρίδες, γλώσσα, γοφάρια, γυαλιστερές, καλαμάρια, καραβίδες, κουτσομούρες, λυθρίνια, μπαρμπούνι, σαρδέλα, σηκιός, παλαμίδες, στήρες, χταπόδια.  

Βρίσκουμε άφθονα και όλα τα βραστόψαρα, δηλαδή χάνους, πέρκες, γύλους, μικρές σκορπίνες, δράκαινες, χειλούτσες, χελιδονόψαρα, λύχνους, καπόνια, πεσκανδρίτσες, σαλάχια, χριστόψαρα και όσα άλλα μικρόψαρα ζουν κοντά στα βράχια.

Ο Μάρτης είναι ο τελευταίος μήνας που επιτρέπεται η αλιεία για στρείδια, αχιβάδες, χτένια και καλόγνωμες (η αλιεία τους απαγορεύεται στη διάρκεια της θερινής περιόδου), ενώ βρίσκουμε ακόμα γυαλιστερές και κυδώνια. Επίσης έχει ξεκινήσει η περίοδος που επιτρέπεται η αλιεία του αστακού.

Σαργοί και λαβράκια βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής, άρα αυτά τα ψάρια δεν τα καταναλώνουμε τον Μάρτη, όπως ούτε και ξιφία, γαλέο, κόκκινο τόνο, πίνες, πετροσωλήνες και μεγάλα χτένια, που είναι απειλούμενα ή προστατευόμενα είδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή