Καμμένος: Από κοινού με Τσίπρα οι κατευθύνσεις για τη διαπραγμάτευση

Καμμένος: Από κοινού με Τσίπρα οι κατευθύνσεις για τη διαπραγμάτευση

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεντρικό-καθοριστικό ρόλο στο κρισιμότατο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για τα μνημονιακά μέτρα διαδραματίζει, όπως ο ίδιος «αποκαλύπτει», προσωπικά και από κοινού με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος.

«Από κοινού (ενν. με τον κ. Αλ.Τσίπρα) δίνουμε τις κατευθυντήριες γραμμές στο οικονομικό επιτελείο για την διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Καμμένος σε συζήτηση που είχε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, συμπληρώνοντας ότι οι δύο άνδρες ενημερώνονταικάθε φορά για το περιεχόμενο των συζητήσεων με τους Θεσμούς, δίνοντας στη συνέχεια επικαιροποιημένες κατευθύνσεις στα στελέχη του επιτελείου που κάνουν τις επαφές με τα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια. Στο πλαίσιο αυτό και ως προς την ουσία των υπό διαπραγμάτευση ζητημάτων, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατέστησε σαφές πως η «ελαστικότητα» στις υπό εξέλιξη συζητήσεις εκ μέρους της Αθήνας είναι μάλλον μεγάλη: ο μεν ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστόν, είναι λόγω θεωρητικών αρχών και ιδεολογικών θέσεων πιο κοντά στο να θέτει «κόκκινες γραμμές σε θέματα όπως η μείωση του αφορολόγητου. Την ίδια στιγμή, οι ΑΝΕΛ είναι «πιο ελαστικοί» σε αυτά, αλλά με κάποιες «κόκκινες γραμμές» σε άλλα μέτωπα, όπως είναι εκείνα που αφορούν μια ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας σε επιχειρήσεις και επενδύσεις.

Είναι υπό αυτό το πρίσμα, πάντως, που μίλησε για τις «από κοινού κατευθυντήριες γραμμές» στο οικονομικό επιτελείο – επιλογή που «άνοιξε το κάδρο» όσον αφορά τον κύκλο των πρωταγωνιστών στις διαπραγματεύσεις και το οποίο, ως τώρα, έμοιαζε να περιλαμβάνει μόνο κεντρικά πρόσωπα σε κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι ο κ. Καμμένος σε καμία στιγμή δεν άφησε περιθώρια να εννοηθεί ότι η διαφορετικότητα αυτή ως προς τις όποιες «κόκκινες γραμμές» μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σταθερότητας στην δικομματική πλειοψηφία. Υπενθύμισε ότι υπάρχει η πολιτική συμφωνία του με τον κ. Τσίπρα να διατηρηθεί η «ιδεολογική αυτονομία» των δύο συνεργαζόμενων, αλλά πάντα με ισχυρή τη βούληση εκατέρωθεν για κοινό βηματισμό στο μεγάλο θέμα που είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση. «Ολοι πίστευαν ότι θα ήμασταν προσωρινή κυβέρνηση και ότι δεν θα συγκατοικούσαν για πολύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αλλά δεν τους έκατσε», είπε χαμογελώντας ο κ. Καμμένος.

Τούτων δοθέντων, ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα εμφανίστηκε άνετος για μια σειρά από τα κατά καιρούς μικρά και μεγάλα «αγκάθια» της συγκυβέρνησης: Μεταξύ άλλων, ξεπέρασε με άνεση τις ερωτήσεις για τις γνωστές περί τα εξοπλιστικά σχέδια εντάσεις του κ. Ν.Φίλη. «Είναι καλό που μπήκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς, διότι έτσι θα πάρει τις απαντήσεις από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Πολεμικής Αεροπορίας και όχι από τον υπουργό» ανέφερε. Και πρόσθεσε με αφορμή επισήμανση δημοσιογράφου ότι δείχνει να μην θέλει να δώσει συνέχεια στην «κόντρα»: «Δεν έχω κανένα λόγο να συνεχίσω καμία κόντρα. Εχω καλή συνεργασία με τον πρωθυπουργό. Εχουμε τις διαφορές μας, αλλά ο καθένας κρατάει τις θέσεις του. Τα βρίσκουμε».

Σε άλλη ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση και με αφορμή ονομαστική αναφορά (του ερωτώντος) στον τέως υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιστράτευσε το χιούμορ του: «Μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα. Πιστεύω ότι είχαμε ως τώρα περισσότερα περιθώρια να πιέσουμε το 2010. Ως προς το Βαρουφάκη; Είναι σαν να αναπολείς τί έχεις κάνει λάθος σε ένα γάμο. Αστα να πάνε στο διάολο».

Τέλος, ασκώντας έντονη κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης ακολουθούσε καλύτερη αντιπολιτευτική τακτική, ενώ παράλληλα επέκρινε τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη και όσον αφορά τη στελέχωση της ΝΔ. Αναφερόμενος ονομαστικά στους Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη μίλησε για «άνοιγμα στην ακροδεξιά», που δεν θα έκαναν ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Κώστας Μητσοτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή