Τροπολογία της Ν.Δ. για τους δασικούς χάρτες

Τροπολογία της Ν.Δ. για τους δασικούς χάρτες

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία για τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για τους αναρτημένους δασικούς χάρτες κατέθεσε χθες η Νέα Δημοκρατία. Η τροπολογία αφορούσε την εξαίρεση από το τέλος αντιρρήσεων των εκχερσωμένων προς καλλιέργεια δασικών εκτάσεων και όσων έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. Επίσης, πρότεινε να ανασταλεί για τρία χρόνια η είσπραξη κάθε προστίμου που επιβάλλεται βάσει της δασικής νομοθεσίας. Η τροπολογία δεν έγινε δεκτή.

Την τροπολογία, που υπογράφουν δέκα βουλευτές, υποστήριξε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλην τη χώρα ταλαιπωρούνται και πολλοί βρίσκονται σε απόγνωση με τη διαδικασία των δασικών χαρτών. Ιδιαίτερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι που –κατά απαράδεκτο τρόπο– τα χωράφια τους χαρακτηρίζονται δασικά», αναφέρει σε χθεσινή του δήλωση. «Ασφαλώς πρέπει να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των δασικών χαρτών, αλλά χωρίς αδικίες για τους πολίτες και χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν νέα χαράτσια σε μια εποχή μεγάλων δυσκολιών για όλους».

Η τροπολογία πρότεινε να εξαιρεθούν τρεις κατηγορίες από την υποχρέωση πληρωμής τέλους για την υποβολή αντίρρησης στο περιεχόμενο του δασικού χάρτη: όσων περιπτώσεων εκχερσωμένων ή δασωμένων εκτάσεων βρίσκονται μέσα στα όρια αναδασωτέας περιοχής και όσων δασικών εκτάσεων καταπατήθηκαν και εκχερσώθηκαν την περίοδο 1975- 2007 για να καλλιεργηθούν (και η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα να εξαγοραστούν από τους καταπατητές αγρότες).

Τα πρόστιμα

Η τροπολογία πρότεινε να ανασταλεί έως το τέλος του 2019, οπότε και λήγει η διαδικασία ολοκλήρωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών, η είσπραξη κάθε προστίμου που έχει επιβληθεί με βάση τη δασική νομοθεσία. Η τροπολογία, ωστόσο, δεν έγινε δεκτή, όπως και ανάλογη τροπολογία βουλευτών των ΑΝΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή