Προσδοκίες για νέα εκκίνηση στη μεγάλη φουάρ της πρωτεύουσας

Προσδοκίες για νέα εκκίνηση στη μεγάλη φουάρ της πρωτεύουσας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα εκκίνηση φιλοδοξεί να κάνει φέτος η Art Athina, η αθηναϊκή φουάρ του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, που θα πραγματοποιηθεί στο Ταε Κβον Ντο το τριήμερο 26, 27 και 28 Μαΐου. Μετά τη ρήξη με τον –μέχρι πρότινος– γενικό διευθυντή Αλέξη Κανιάρη τον Δεκέμβριο, η σκυτάλη της διοργάνωσης περνάει από την εταιρεία Euromare στην Be Best με επικεφαλής τον Γιώργο Ταξιαρχόπουλο. Αυτό που ξεχωρίζει από την πρώτη ανακοίνωση των νέων συντελεστών είναι η επιμελήτρια Ξένια Καλπακτσόγλου, ιδρυτικό μέλος της Μπιενάλε της Αθήνας, μαζί με τον καλλιτέχνη Poka Yio και τον δημοσιογράφο Αυγουστίνο Ζενάκο, η οποία θα αναλάβει καλλιτεχνική σύμβουλος της φετινής έκθεσης. Η έκπληξη, πάντως, είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια: πρόκειται για την 26χρονη Σταματία Δημητρακοπούλου, η οποία έχει συνεργαστεί με την αθηναϊκή γκαλερί Breeder ως υπεύθυνη του προγράμματος residency. Με σπουδές στην Αθήνα και σύντομη επαγγελματική εμπειρία στο Παρίσι και στη Βιέννη, η νεαρή επιμελήτρια θα δώσει καινούργια πνοή σε ένα θεσμό που είναι περίπου στην ηλικία της, μιας και πρόκειται για την 22η διοργάνωση. «Είμαι πολύ χαρούμενη που ο θεσμός της Αrt Αthina μου εμπιστεύθηκε να διαμορφώσω το νέο του πρόσωπο. Aυτήν τη φορά συντάσσουμε το πρόγραμμα από την αρχή και βάζουμε τους σπόρους για να μπορέσει ο θεσμός να αποκτήσει τη δυναμική που του αξίζει σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο», δηλώνει στην «Κ» η Σταματία Δημητρακοπούλου, με πρώτη πρόκληση να προσελκύσει ο θεσμός περισσότερες συμμετοχές.

Στη διοργάνωση του Μαΐου θα υπάρχουν, όπως πάντα, οι βασικές συμμετοχές αιθουσών τέχνης, αλλά και κάποιες νέες γκαλερί από το εξωτερικό που θα συμμετάσχουν στην ειδική ενότητα με τίτλο «Highlight». Στον νεόκοπο σχεδιασμό έχει προβλεφθεί μία ακόμη ενδιαφέρουσα ενότητα, το «Feature», που οργανώνεται από έναν επιλεγμένο επιμελητή. Η αρχή γίνεται με τη Μύριαμ Μπεν Σαλάχ, γεννημένη το 1985 στo Αλγέρι. Είναι αρχισυντάκτρια της διεθνούς περιοδικής εικαστικής έκδοσης Kaleidoscope και επιμελήτρια με βάση το Παρίσι. Από το 2009 οργανώνει ειδικά προγράμματα στο Palais de Tokyo, με έμφαση στην περφόρμανς, το βίντεο και τις εκδοτικές πρωτοβουλίες.

Στο Τάε Κβον Ντο θα δούμε φέτος ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα βίντεο με την επιμέλεια του καλλιτέχνη, επιμελητή και κριτικού τέχνης Αλεξάντερ Μπουρένκοφ, γεννημένου το 1987 στην Αγία Πετρούπολη.

Στην ανακοίνωση του προγράμματος του 2017 ξεχωρίζει ο φόρος τιμής στο έργο δύο σπουδαίων καλλιτεχνών που «έφυγαν» πριν από λίγο καιρό από κοντά μας: του Γιάννη Κουνέλλη (σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου) και του Δημήτρη Μυταρά (σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή