Κάλυψη της κυβέρνησης στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ

Κάλυψη της κυβέρνησης στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες η κυβέρνηση στο θέμα του ΔΕΣΦΑ και του εφάπαξ του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Σωτήρη Νίκα, εξαπολύοντας πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις καταγγελίες που ανέδειξε ο κ. Σκρέκας, αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης που τις αναπαρήγαγαν.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες ο εποπτεύων υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος παρείχαν πλήρη κάλυψη στον κ. Νίκα, και έκαναν λόγο για «σχιζοφρενικό κατηγορητήριο» της Ν.Δ. καθώς και «ψευδείς και κατασκευασμένες ειδήσεις». Υποστήριξαν ότι ο κ. Νίκας έλαβε εφάπαξ 203.847 εκατ. ευρώ και όχι 258.000 ευρώ που ανέφερε ο κ. Σκρέκας και ότι το ποσό αυτό ήταν καθ’ όλα νόμιμο και νομότυπο. Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του κ. Νίκα από τη θέση του διευθυντή στην ανώτερη οργανικά ιεραρχία, υποστήριξαν ότι προκύπτει από ερμηνεία του καταστατικού του ΔΕΣΦΑ.

Υποστήριξαν επίσης ότι το Εποπτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίσει την ιεραρχική εξέλιξη του κ. Νίκα γι’ αυτό αποφάσισε την ένταξή του από την 19/9/2016, που διορίστηκε ως διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ στην υψηλότερη βαθμίδα καθηκόντων της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που ισχύει για το προσωπικό του ΔΕΣΦΑ. Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε επίσης ότι ο διορισμός του κ. Νίκα εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και ότι κατά τη συνταξιοδότησή του έλαβε το εφάπαξ που προβλέπει η ΕΣΣΕ στη βάση της πραγματικής του προϋπηρεσίας, χωρίς να συνυπολογιστεί το διάστημα που νομίμως έλαβε άδεια άνευ αποδοχών για να μεταβεί στον Καναδά.

Επιτιθέμενος στη Ν.Δ. ανέφερε ότι αντίστοιχη περίπτωση, όπου ο διευθύνων σύμβουλος ήταν και εργαζόμενος, υπήρξε το 2007 με τον κ. Γεώργιο Στεργίου. Τότε, είπε, η γενική συνέλευση (δεν υπήρχε Εποπτικό) όχι μόνο είχε εγκρίνει την ιεραρχική εξέλιξη του κ. Στεργίου στην ανώτατη βαθμίδα, αλλά είχε λάβει και τις αντίστοιχες οικονομικές απολαβές. Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε επίσης ότι ο πρώην πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, Βασίλειος Δεμερτζής, πρότεινε στις 8/3/2016 στα μέλη του οργάνου να εφαρμοστεί ο νόμος 4354/2015 που προβλέπει κατάργηση του πλαφόν στις αμοιβές των μελών του Δ.Σ., θέμα που παραπέμφθηκε στη νομική υπηρεσία του ΔΕΣΦΑ, αλλά στο μεταξύ άλλαξε η σύνθεση του Εποπτικού και δεν προχώρησε. Ο κ. Σταθάκης επέμεινε ότι η περίπτωση του κ. Νίκα δεν έχει καμία σχέση με αυτή του ΑΔΜΗΕ, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα σχετικά με την επιστροφή των αμοιβών του ενός εκ των δύο μελών της πρώην διοίκησής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή