Το αίνιγμα, το παρασκήνιο και η παραίτηση

Το αίνιγμα, το παρασκήνιο και η παραίτηση

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Τρίτη 14 Μαρτίου, σε μια κλειστή συνάντηση τεχνικού επιπέδου, καθορίστηκε ο τρόπος διαχείρισης της επιπλέον δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Κέντρο Πολιτισμού (ΚΠΙΣΝ). Από τα 10 εκατ. ευρώ που θα λάμβανε το ΚΠΙΣΝ ετησίως και για τα επόμενα πέντε χρόνια, περίπου τα μισά θα διετίθεντο για δράσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού, κοινωνικές και εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένας καλλιτεχνικός διευθυντής από το εξωτερικό, ενδεχομένως με τη σύμπραξη ενός Ελληνα συναδέλφου του, θα καθορίσει τη συμβολή του Ιδρύματος στο πολιτιστικό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ.

Από εκείνη τη συνάντηση, όμως, έλειπε ο πρόεδρος του ΚΠΙΣΝ και έτσι η ενημέρωση επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα για να λάβει γνώση ο κ. Γ. Κιμούλης. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, την Πέμπτη, ο κ. Κιμούλης δημοσιοποίησε την επιστολή παραίτησής του από την προεδρία του οργανισμού, αφήνοντας αιχμές για τη λειτουργία του Δ.Σ. και τις –κατά την εκτίμησή του– αυξημένες αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και για διαδικασίες που μπορεί να προκαλέσουν «υπόνοιες αδιαφάνειας». Μάλιστα, στην «επαυξημένη» κατά δύο παραγράφους ανακοίνωση που απέστειλε στα ΜΜΕ υπονοεί την απώλεια πολιτικής του στήριξης από την κυβέρνηση, η οποία άλλωστε τον τοποθέτησε στη συγκεκριμένη θέση.

Η απόφαση του κ. Κιμούλη προκάλεσε έκπληξη σε όσους παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο ΚΠΙΣΝ, διότι, όπως επισημαίνουν στην «Κ», αρκετά από τα αιτήματα που εξέφρασε είχαν ικανοποιηθεί τόσο σε οικονομικό όσο και σε επίπεδο αρμοδιοτήτων. Το τελευταίο προκύπτει και από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του Δ.Σ. σχετικά με τον καταμερισμό των εξουσιών των μελών του συμβουλίου. Οπως επισήμανε η «Κ» (17/3/2017), το Δ.Σ. είχε ομόφωνα αποφασίσει τη συμμετοχή του προέδρου στην εκπόνηση του στρατηγικού σχεδιασμού του φορέα, την εκπροσώπησή του στο εξωτερικό και την εισήγηση καλλιτεχνικού προγράμματος με τήρηση των όρων της σύμβασης δωρεάς με το ΙΣΝ. Γι’ αυτό και όπως επισημαίνεται από πολλές πλευρές, ο κ. Κιμούλης ίσως «βιάστηκε» να πάρει έναν δρόμο χωρίς γυρισμό, καθώς θα είχε τη δυνατότητα παρεμβάσεων.

Ενα σημείο τριβής αποδείχθηκε το δελτίο Τύπου που εστάλη από το ΚΠΙΣΝ στις 15/3, στο οποίο αναφερόταν η στενή συνεργασία του ΙΣΝ και του ΚΠΙΣΝ και η αισιοδοξία του Ιδρύματος για τη νέα προσπάθεια. Ο κ. Κιμούλης διαφώνησε με την αποστολή του, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μελών η ανακοίνωση εστάλη για να υπενθυμίσει τη στήριξη του Ιδρύματος στο Κέντρο μετά τη μετάβασή του στο Δημόσιο. Ωστόσο, παρά τις διευκρινίσεις παραμένει θολό το τοπίο για τη φύση των διαφωνιών μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Γιατί κάποιος που, όπως όλα δείχνουν, «πήρε» αυτά που ζήτησε, σηκώνεται και φεύγει;

Λένε ότι χρειάζεται πολύς χρόνος, επιμονή και προσπάθεια για να χτίσεις κάτι, αλλά μόνο μια κίνηση για να το γκρεμίσεις. Η ανακοίνωση της παραίτησης Κιμούλη από τη θέση του προέδρου του ΚΠΙΣΝ σίγουρα δεν «γκρεμίζει» το Κέντρο ή τη λειτουργία του. Ραγίζει όμως τα θεμέλια πάνω στα οποία το Δημόσιο προσπάθησε να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία σε μια καινούργια συνθήκη, αφήνοντας παράλληλα έκθετη και την κυβέρνηση. Ο διάδοχός του θα έχει σίγουρα πολλή δουλειά να κάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή