H υποκρισία του κ. Τσίπρα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες το βράδυ, το Ποτάμι διοργάνωσε μια συζήτηση για την «αμοιβαία χειραφέτηση Κράτους κι Εκκλησίας» – μια νέα, ορθότερη διατύπωση για τη μέχρι πρότινος βίαιη όσο και άχαρη έννοια του «χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας». Ηταν εξαιρετικά εύστοχη η ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδήλωσης, διότι από το πρωί παρακολουθούσαμε στους δέκτες τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παρίσταται στην τελετή «αποκατάστασης και παράδοσης του Πανάγιου Τάφου στους προσκυνητές». Αυτό, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έλαβε χώρα στα Ιεροσόλυμα (sic). Να σημειώσω εδώ ότι κάθε φορά που έχουμε κάποια χριστιανορθόδοξου ενδιαφέροντος εξέλιξη στην Ιερουσαλήμ, προκρίνεται η χρήση του τοπωνυμίου «Ιεροσόλυμα». Οταν πλακώνονται στο ξύλο Αραβες και Ισραηλινοί στον ανατολικό τομέα της μαγικής αυτής πόλης, τότε μπορούμε πάλι να πάρουμε τις αποστάσεις μας και να μιλήσουμε για την Ιερουσαλήμ. Στα Ιεροσόλυμα λοιπόν, χθες, ο Ελληνας πρωθυπουργός ενώ άκουσε προσεκτικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και όλες τις απαραίτητες δοξολογίες, άρχισε στη συνέχεια –για το… «ξεκάρφωμα»– να μας ενημερώνει ότι μετέβη εκεί ως πρωθυπουργός και απόφοιτος του ΕΜΠ. Ηταν διάχυτος ο οπορτουνισμός του και διαφανής ο στόχος του: να εκμεταλλευτεί το θρησκευτικό αίσθημα της πλειοψηφίας των Ελλήνων, άθεος ων ο ίδιος. Αντί όμως να το παραδεχθεί σιωπηρά, η ομιλία του επιχείρησε να συσκοτίσει να προθέσεις του. Εκανε διάφορες παρατηρήσεις ως μηχανικός, μίλησε για την ειρήνη και την αλληλεγγύη και για τη σημασία αποκατάστασης του μνημείου. Και όλα αυτά λίγες ημέρες προτού το Αγιο Φως ταξιδέψει και πάλι με τιμές πρωθυπουργού από τα Ιεροσόλυμα (sic), μια φαιδρή δαπάνη και ιεροτελεστία, την οποία η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε όπως είχε υποσχεθεί. Αν όντως τον ενδιέφερε η αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου, θα μπορούσε να ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ κάποια άλλη στιγμή και να ενημερωθεί από τους συναδέλφους του για τις εργασίες αποκατάστασης. Η Ιερουσαλήμ έχει τεράστιο ενδιαφέρον ως ταξιδιωτικός προορισμός, όχι μόνο ως πολυθρησκευτικό κέντρο για τους πιστούς τριών δογμάτων, αλλά και για τους λάτρεις της τριλογίας του Στρ. Τσίρκα «Ακυβέρνητες πολιτείες».

Στην ίδια τελετή συμμετείχε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Το φλερτ της (κεντρο)Αριστεράς με την Εκκλησία δημιουργεί αμηχανία στους ψηφοφόρους του συγκεκριμένου χώρου. Οι ιδέες του προοδευτικού εκσυγχρονισμού θυσιάζονται για μικροπολιτικά, κοντόφθαλμα κέρδη. Η ατζέντα των κομμάτων-εκπροσώπων της υποτιθέμενης (κεντρο)Αριστεράς θολώνει, φθείρεται και πλέον ο ψηφοφόρος τους αναρωτιέται ποιες είναι οι διαχωριστικές γραμμές από τη συντηρητική (κεντρο-)Δεξιά. Σε αυτό το τοπίο, το Ποτάμι επιμένει να θέτει τέτοιου είδους κοινωνικά θέματα που είναι αντιδημοφιλή στην ελληνική κοινωνία. Eίναι όμως απαραίτητη η σχετική συζήτηση για να επιτευχθεί η σύγκλιση της Ελλάδας με τον ευρωπαϊκό πυρήνα και να αποτινάξει η χώρα το στίγμα της οπισθοδρόμησης. Η ελληνική κρίση δεν είναι μόνο οικονομική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή