Δραγασάκης: «Η χώρα δεν αντέχει τέταρτο Μνημόνιο»

Δραγασάκης: «Η χώρα δεν αντέχει τέταρτο Μνημόνιο»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστοχη αν όχι κακόβουλη και πάντως επικίνδυνη για τη χώρα, χαρακτήρισε απόψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι.Δραγασάκης τη συζήτηση για επιβολή τέταρτου Μνημονίου.

«Δεν το αντέχει η χώρα και δεν το χρειαζόμαστε» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας κατά την έναρξη διήμερου Συνεδρίου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με θέμα την Κρίση, τις Μεταρρυθμίσεις, και την Ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, η παρατηρούμενη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για την β’ αξιολόγηση έκανε το κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης να εκφράζει εκ νέου τον προβληματισμό του, σημειώνοντας ωστόσο ότι γι’ αυτή την καθυστέρηση ευθύνονται οι Θεσμοί και όχι η ελληνική πλευρά.

Πάντως, τόσο ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού Π.Λιαργκόβας, όσο και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι.Στουρνάρας εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι, σημειώνοντας ότι όσο διαρκεί η αβεβαιότητα οι επιπτώσεις για την οικονομία είναι αρνητικές και μεγάλες. Η παρέμβαση του κ. Δραγασάκη χαρακτηρίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από την κατάθεση της θέσης πως «η ελάφρυνση του χρέους είναι βασικός όρος για την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος», καθώς και από την καταγραφή της εκτίμησης ότι για την έκταση και την οξύτητα της κρίσης φταίει το περιεχόμενο των μνημονίων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα.

Ειδικά ως προς αυτό το τελευταίο, αξιοσημείωτο είναι ότι λίγο πριν ανέβει στο βήμα ο κ. Δραγασάκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού Π.Λιαργκόβας έλεγε ευθέως ότι από τους κύριους παράγοντες που η χώρα δεν έχει βγει από την κρίση (όπως συνέβη με άλλα ευρωπαϊκά κράτη που είχαν μνημόνια και βγήκαν από αυτά) είναι πως δεν εφαρμόστηκαν τα ελληνικά προγράμματα: «Τα περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα δεν εφαρμόστηκαν όπως έπρεπε. Δεν υπήρξε συνέχεια και συνέργεια. Δεν εφαρμόστηκαν πλήρως πολλές μεταρρυθμίσεις». «Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι η σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών υποτιμάται. Το βλέπουμε, για παράδειγμα, στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης που η κυβέρνηση έχει για μήνες τοποθετηθεί εναντίον της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ.Χατζηδάκης.

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι ριζικές, συναινετικές και να έχουν βάθος χρόνου», υπογράμμισε χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλος. Το χρονοδιάγραμμα. Δεδομένης της αβεβαιότητας περί την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς και καθώς το ένα μετά το άλλο τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση κατά καιρούς ξεπερνιούνται χωρίς αποτέλεσμα, έχει ιδιαίτερη σημασία η σημερινή εκδοχή, όπως την παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Δραγασάκης: «Παρά τις καθυστερήσεις που οφείλονται σε αποκλίνουσες απόψεις και επιδιώξεις των δανειστών, παραμένουμε εντός του αρχικού σχεδιασμού. Εφόσον η δεύτερη αξιολόγηση κλείσει με μια συνολική συμφωνία, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, τον Απρίλιο ή λίγο μετά τη σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, τότε τα επόμενα βήματα μπορούν να επιταχυνθούν με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και την επιτάχυνση της ανάκαμψης το β’ εξάμηνο το 2017».

Ο κ. Ι.Στουρνάρας. «Για να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2017 και μετά, απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα έτος. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα, που έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, θέτοντας εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς» τόνισε μεταξύ άλλων ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

«Στη χώρα μας υποτιμούμε τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας. Την αβεβαιότητα τροφοδοτούν οι συνεχείς διαπραγματεύσεις και αναζητήσεις «ισοδύναμων» για να γίνουν τροποποιήσεις, οι ασάφειες σε φορολογικά ζητήματα (φορολόγηση μισθώματος ακινήτων, ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ΕΝΦΙΑ), οι ανασχεδιασμοί στο ασφαλιστικό, οι ασάφειες στην κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων, των εργασιακών ρυθμίσεων κ.ά.» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Λιαργκόβας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή