Στιγμιότυπα μιας άλλης εποχής

Στιγμιότυπα μιας άλλης εποχής

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αγαπητή μου εξαδέλφη, χαίρε, είμεθα καλά και εγώ επίσης. Σας ασπάζομαι». Μικρά μηνύματα ανθρώπινης ζεστασιάς, σαν «τιτιβίσματα» μιας άλλης εποχής, δύο αράδες που ενημερώνουν αγαπημένους συγγενείς για πράγματα καθημερινά, αλλά σημαντικά για εκείνον που βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά, βρίσκονται κρυμμένα στις καρτ ποστάλ των αρχών του 20ού αιώνα με όψεις της Αθήνας που εκτίθενται στον νεοσύστατο χώρο λόγου, τέχνης και πολιτισμού «Νεφέλη – Cult».

Οι καρτ ποστάλ ή «Επιστολικά Δελτάρια», όπως αναφέρεται στην πίσω όψη τους, καλύπτουν την περίοδο 1900-1910 και αποτελούν ένα τμήμα της ιδιωτικής συλλογής της Ειρήνης Φαρακούκη. Στην έκθεση «Η Αθήνα κάποτε» παρουσιάζονται 28 δελτία σε μεγέθυνση με εικόνες που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στη γοητευτική πρωτεύουσα της εποχής, η οποία αποπνέει μια γαλλική φινέτσα και υποδέχεται μεγάλα εμπορικά γεγονότα της εποχής λίγο πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Στο Ζάππειο το 1903

H Διεθνής Εκθεση του Ζαππείου το 1903 προσελκύει το ενδιαφέρον των φωτογράφων, οι οποίοι αποτυπώνουν σε καρτ ποστάλ τα περίπτερα των εκθετών, τη φιλοξενούμενη ορχήστρα της έκθεσης σε ένα ξύλινο βάθρο με τις σημαίες των συμμετεχουσών χωρών και στο βάθος στολισμένους αρχαιοελληνικούς κίονες, το γαλλικό περίπτερο με ένα τεράστιο μπουκάλι σαμπάνιας στην οροφή του ή τα λυόμενα καφέ-μπαρ που στήνονταν για την εξυπηρέτηση του κοινού της έκθεσης. Τα σοβαρά, σχεδόν βλοσυρά πρόσωπα των περαστικών και τα ανυπόμονα γκαρσόνια έξω από το «Anglo-Americain» μπαρ, όπως αναγράφεται σε μία από τις καρτ ποστάλ, μαρτυρούν, όπως φαίνεται, την περιέργεια και την αμηχανία της εποχής για τη χρονοβόρα διαδικασία της φωτογράφισης.

Στην έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η ζωγράφος Νεφέλη Φάλαρη, ο επισκέπτης θα δει ακόμη τους παλιούς κήπους της πλατείας Συντάγματος και μία καρτ ποστάλ που απεικονίζει τον παλιό δρόμο της Ερμού όπου διακρίνεται και το παλιό ξενοδοχείο «Victoria», το κτίριο της Βουλής με την ανακτορική του χρήση, όπως και το κτίριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τα αρχαία μνημεία της Αθήνας ταξίδευαν από τότε σε όλο τον κόσμο μέσα από τις καρτ ποστάλ, και ανάμεσα στα πιο πολυφωτογραφημένα, όπως βλέπουμε και στην έκθεση, παραμένουν και τότε όπως και σήμερα η Ακρόπολη, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια, το Θησείο και οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός. «Θέλαμε να θυμίσουμε ότι η Αθήνα δεν είναι μόνο η πόλη που βλέπουμε σήμερα, αλλά υπήρχε και μια άλλη σε μια όχι και τόσο μακρινή εποχή», μας λέει η κ. Φαρακούκη. Η επιλογή των καρτ ποστάλ με θέμα την Αθήνα είναι συμβολική για την εκκίνηση του νέου χώρου πολιτισμού «Νεφέλη» στην περιοχή του Λυκαβηττού που «βλέπει» προς τον Πεδίον του Αρεως, ένα σημείο που διατηρεί ακόμη εμφανή τα ίχνη της παλιάς αστικής Αθήνας παρά τη γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής.

Η Νεφέλη

Στη μυθολογία η Νεφέλη υπήρξε η θεά της φιλοξενίας και ο νέος χώρος πολιτισμού θα στεγάζει εκδηλώσεις, διαλέξεις, βραδιές μουσικής, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις και εκθέσεις με επίκεντρο άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα την πόλη της Αθήνας. «Ζούμε εδώ και αγαπάμε την πόλη που μοιάζει να βρίσκεται σε παρακμή. Θέλουμε να την υποστηρίξουμε και να αναδείξουμε τα καλά της στοιχεία. Παραμένει μια πόλη γοητευτική παρά τις σημερινές συνθήκες», τονίζει η κ. Φαρακούκη. Παράλληλα, θα διοργανώνονται σεμινάρια ψυχολογίας και ψυχικής υποστήριξης, όπως για τη διαχείριση του πόνου και της απώλειας στα τέλη Απριλίου, όχι μόνο της φυσικής αλλά και της εργασιακής.

​​«H Αθήνα κάποτε», Κυρίλλου Λουκάρεως 6. Εως 7/4 και από 24/4 έως 30/5.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή