Μητσοτάκης: «Ο λαϊκισμός είναι αναγκαίο να ηττηθεί παντού»

Μητσοτάκης: «Ο λαϊκισμός είναι αναγκαίο να ηττηθεί παντού»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τρία «απεταξάμην» που βρίσκονται στην προμετωπίδα της στρατηγικής της Ν.Δ. επαναλαμβάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης εν μέσω καθυστερήσεων στην αξιολόγηση: στην ψήφιση δημοσιονομικών μέτρων, στην «υπερβολική» απαίτηση των δανειστών για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος χρόνου και στην οποιαδήποτε δέσμευσή του για συναίνεση, που ξεκαθάρισε ότι δεν του έχει ζητηθεί από τους δανειστές, κάτι που, άλλωστε, «θα ήταν παράδοξο». Υπάρχει και ένα τέταρτο: το «απεταξάμην» στον λαϊκισμό που πρέπει να ηττηθεί στην «αυλή» κάθε ευρωπαϊκής χώρας και όχι στα ευρωπαϊκά fora και το οποίο επανέλαβε χθες το βράδυ από το συνέδριο του ΕΛΚ στη Μάλτα.

Πάντως, για το τρίτο και επίμαχο που προέκυψε ως ενδεχόμενο από τις δηλώσεις των Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τζέρι Ράις την προηγούμενη εβδομάδα, ο ίδιος τοποθετείται δημοσίως για πρώτη φορά ξεκαθαρίζοντας (στο Κρήτη TV) ότι «δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση του ξένου παράγοντα». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δέχεται τέτοιες πιέσεις»… Το μήνυμα είναι σαφές και επαναλαμβανόμενο: τα μέτρα είναι το κόστος «της ανικανότητας, της ιδεοληψίας και των καθυστερήσεων του κ. Τσίπρα» και είναι η κυβερνητική πλειοψηφία αυτή που έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ψήφισή τους. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαμήνυσε ακόμη ότι η απόφαση για καταψήφιση των μέτρων είναι ομόφωνη απόφαση της Κ.Ο. που δεσμεύει συνολικά το κόμμα. Οσο για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, επανέλαβε ότι είναι μια «υπερβολική» απαίτηση των δανειστών, την οποία θα δώσει αγώνα για να αλλάξει καταθέτοντας ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών ελληνικής ιδιοκτησίας. «Είπα και στη Γερμανία ότι δεν μπορεί καμιά οικονομία να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια και να επιβαρύνεται ένας λαός ήδη ταλαιπωρημένος με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ως προς το χρέος, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ονομαστική διαγραφή δεν μπορεί να γίνει και ότι «μία παρέμβαση» είναι η επέκταση της περιόδου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων.

Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, από τη Μάλτα ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης, προσθέτοντας την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη. «Δεν αρκούν τα ημίμετρα ούτε οι πανηγυρισμοί για το τι έχουμε πετύχει», τόνισε, σημειώνοντας ότι απαιτείται μεγαλύτερη εμβάθυνση, πιο ενισχυμένη αμυντική συνεργασία και ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής για κοινή φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

«Ρεσιτάλ αποτυχίας»

Νωρίτερα, η Πειραιώς αναδείκνυε τη διγλωσσία της κυβέρνησης με αιχμή τα λεγόμενα τόσο του Ευκλ. Τσακαλώτου και του Π. Σκουρλέτη όσο και την αποστροφή του Δ. Τζανακόπουλου ότι τα εργασιακά θα είναι τόσο… ευχάριστα, «που θα χαρούμε να τα νομοθετήσουμε». Η Ν.Δ. μίλησε για αποτυχημένη κυβέρνηση, κατηγορώντας τα κυβερνητικά στελέχη για «ρεσιτάλ αποτυχίας, κυνισμού και θράσους», ενώ, αντιδρώντας στην παραδοχή του ΥΠΟΙΚ ότι η κυβέρνηση έριξε όλα τα βάρη στη μεσαία τάξη, μίλησε για ομολογία «διάλυσης» της μεσαίας τάξης και παραδοχή από τον κ. Τσακαλώτο ότι η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη και «απέτυχε παταγωδώς με βαριές συνέπειες για όλους τους Ελληνες». Επίθεση εξαπέλυσε η Ν.Δ. και για το θέμα της ΔΕΗ, για την απαξίωση και διάλυση της οποίας είχε προειδοποιήσει προ ημερών παρουσιάζοντας τις δικές της προτάσεις για την ενεργειακή πολιτική. Κάλεσε, μάλιστα, τον κ. Σκουρλέτη να κατονομάσει τα «βαποράκια συμφερόντων» που κατήγγειλε ως προς την ιδιωτικοποίηση των μονάδων της ΔΕΗ, θυμίζοντας ότι δεν είναι παρατηρητής αλλά υπουργός της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή