«Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στην πατρίδα» και στη… μουσική

«Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στην πατρίδα» και στη… μουσική

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να είσαι στο νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και να πέφτεις πάνω σε ορκωμοσία νέων μουσικών δεν είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά. Υπήρχε κλίμα γιορτής και πολλή συγκίνηση. Δικαιολογημένο. Δώδεκα άξιοι μουσικοί, που πέρασαν την ακρόαση για την πλήρωση ισάριθμων κενών οργανικών θέσεων μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού και είναι πλέον δόκιμοι υπάλληλοι. Ορισμένοι έχουν συνεργαστεί και πάλι με τη Λυρική, όλοι έχουν εμπειρία, αλλά τώρα ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια και επιπλέον έχουν το προνόμιο να είναι οι πρώτοι που ξεκινούν τη θεσμικά κατοχυρωμένη σχέση τους με την ΕΛΣ στο νέο κτίριο του ΚΠΙΣΝ.

Εβαλαν το χέρι στο Ευαγγέλιο, ολόγυρα ήταν οι δικοί τους άνθρωποι, κάποιοι είχαν φέρει τα παιδιά τους, στη διπλανή αίθουσα περίμενε ένας μικρός μπουφές καλωσορίσματος. «Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω τιμίως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντά μου». Οι μουσικοί επαναλάμβαναν τα λόγια του μαέστρου Ηλία Βουδούρη, που ως προϊστάμενος της Ορχήστρας της ΕΛΣ (επίσημη θέση που ορίζεται από το ΥΠΠΟΑ) είχε τον πρώτο λόγο. Πολύς κόσμος ολόγυρα και βεβαίως ο διευθυντής της Λυρικής, Γιώργος Κουμεντάκης, και ο πρόεδρος του Δ.Σ., Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, που μίλησαν με απλό και άμεσο τρόπο στους νέους μουσικούς. Παρών και ο αρχιμουσικός της ΕΛΣ, Λουκάς Καρυτινός, όπως και ο Μιχάλης Κολοκοτρώνης, μουσικός της Ορχήστρας και πρόεδρος του Σωματείου Εκτελεστών Μουσικών Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής που απηύθυνε επίσης θερμά λόγια καλωσορίσματος στους νέους συναδέλφους και εκφράστηκε εξίσου θερμά για τη διεύθυνση και τη διοίκηση. Υπήρχε κλίμα ομόνοιας. Ενιωθε κανείς όμορφα να είναι παρών σε μια τόσο σημαδιακή στιγμή για νέους μουσικούς.

Παρόντες ήταν δέκα εξ αυτών. Δεν μπόρεσε να είναι παρών ο Παναγιώτης Ζιάβρας (κρουστά) γιατί λείπει για σπουδές στο εξωτερικό και θα ορκιστεί εντός εξαμήνου, όπως ορίζεται από τον νόμο, όπως και η Ρέα Πίκιου (φαγκότο), η οποία, ενώ έχει επιλεγεί, δεν είχε προλάβει να καταθέσει κάποια έγγραφα και θα ορκιστεί αργότερα. Ολοι όμως οι υπόλοιποι ήταν εκεί. Τους μνημονεύουμε όλους όχι μόνο για την ιστορία και γιατί το αξίζουν, αλλά γιατί χθες παρουσίασαν μία εικόνα αξιοθαύμαστης αφοσίωσης στα νέα καθήκοντα που ανοίγονται μπροστά τους. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Παναγιωτίδη (κορυφαίο Α΄, στα δεύτερα βιολιά), Μαρίνο Τρανουδάκη (κορυφαίο Α΄, στα τύμπανα), Ιωάννη Καραγιαννίδη (κορυφαίο Α΄, στα κλαρινέτα), Δημήτριο Ντακοβάνο (κορυφαίο Α΄, στα φαγκότα), Ουρανία Σταματέλου (κορυφαία Β΄, στα κόρνα), Μάριο Δαπέργολα (κορυφαίο Β΄, στις βιόλες), Ιωνα-Ηλία Λιβιεράτο (κορυφαίο Β΄, στα πρώτα βιολιά), Ζαχαρία Ταρπάγκο (κορυφαίο Β΄, στα φλάουτα), Παναγιώτη Σιώρα (κορυφαίο Β΄, στα κλαρινέτα) και Νικόλαο Σαρρή (κορυφαίο Β΄, στις τρομπέτες).

Είναι βεβαίως τυχεροί όχι μόνο γιατί εντάχθηκαν με την αξία τους στη Λυρική Σκηνή, αλλά και γιατί το ξεκίνημά τους συνδυάζεται με την έναρξη λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ, με τον πήχυ ήδη πολύ ψηλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή