Πτυχιακή εργασία με 100-250 ευρώ

Πτυχιακή εργασία με 100-250 ευρώ

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εύα έψαχνε καιρό για δεύτερη δουλειά, μια part-time απασχόληση για να συμπληρώνει το εισόδημά της. Στην εκπαίδευση είχε εργαστεί μόνο μία χρονιά, με το πτυχίο της φιλολόγου απασχολείται τα τελευταία χρόνια ως διορθώτρια σε έντυπα και sites. Πριν από λίγες ημέρες εντόπισε στο Ιντερνετ μια αγγελία που έγραφε ότι ζητείται φιλόλογος «για διόρθωση και επιμέλεια φοιτητικών εργασιών». Αμέσως έστειλε βιογραφικό. Λίγο αργότερα έλαβε την παρακάτω απάντηση:

«Καλησπέρα. Εκπροσωπώ το online φροντιστήριο ΧΧΧ. Ευχαριστώ που στείλατε αρχικά. Επειδή η αγγελία μπήκε πριν από κάτι ώρες και έχω λάβει ήδη περί τα 200 βιογραφικά. θα σας τα πω χοντρικά και αν έχετε απορίες μιλάμε μετά στο τηλ. Θα σας τα πω χοντρικά, αν διαφωνείτε σε κάτι παρακαλώ θερμά μην απαντήσετε καν καθώς ήδη το email κολλάει. Αν συμφωνείτε πείτε μου ένα ΟΚ με το τηλ. σας ξανά (ξέρω ότι είναι και μέσα στο βιογραφικό απλά παρακαλώ να με διευκολύνετε). Αναζητάμε εκπονητές για εξ ολοκλήρου ανάθεση όλης της εργασίας. Οχι απλή επιμέλεια. Πληρωμή με την παράδοση μέσω τράπεζας. Τα χρήματα πάντως είναι 100% εγγυημένα απλά πληρώνεστε στο τέλος. Εσείς φυσικά θα στέλνετε κομμάτια σταδιακά. Τυχόν διορθώσεις τις κάνετε δωρεάν. Αν ζητηθεί παρουσίαση στο Powerpoint πάλι είναι δωρεάν. Τα χρήματα είναι λίγα δυστυχώς λόγω της δύσκολης κατάστασης. Η δουλειά μας έχει πέσει κατά 60-70% οπότε έχουμε ρίξει τρομερά τις τιμές. Φυσικά και η ποιότητα είναι μέτρια. Ουσιαστικά μιλάμε για παράφραση ήδη έτοιμων πηγών που πρέπει να βρίσκετε εσείς. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε και Ιντερνετ. Θα σας πω χοντρικά τιμές που αμείβεστε εσείς. Φυσικά παίζουν ανάλογα με το χρόνο παράδοσης (πόσο σύντομος είναι) και τις διάφορες απαιτήσεις ανά εργασία. Αμοιβές για εργασία εξαμήνου 10 σελ. 20-30 ευρώ, για εξαμήνου 20 σελ. 30-40 ευρώ, για εξαμήνου 30 σελ. 40-60 ευρώ, για πτυχιακή 80-100 σελ. 100-250 ευρώ. Αυτά πολύ χοντρικά. Αν σας ενδιαφέρει επαναλαμβάνω στείλτε ένα ΟΚ και το κινητό σας. Αν όχι παρακαλώ αγνοήστε αυτό το μήνυμα».

Η Εύα δεν έστειλε εκείνο το «OK», αλλά ούτε να αγνοήσει το μήνυμα κατάφερε. Οταν έστειλε το βιογραφικό της, δεν φανταζόταν ότι η αγγελία αφορούσε την εκπόνηση φοιτητικών εργασιών. «Είχα ακούσει ότι έχει αναπτυχθεί μια τέτοια αγορά τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν φανταζόμουν ότι συμβαίνει στο βαθμό που το μήνυμα που έλαβα δείχνει ότι συμβαίνει», λέει στην «Κ». «Σε κάθε περίπτωση, δεν φανταζόμουν ότι γίνεται και για πτυχιακές εργασίες. Δεν ξέρω τι με πείραξε περισσότερο, το ότι έχει στηθεί ολόκληρη μπίζνα γύρω από τις εργασίες ή ότι το πανεπιστημιακό σύστημα τους έχει δώσει το περιθώριο να το κάνουν…».

Η «Κ» έχει στη διάθεσή της το όνομα του συγκεκριμένου online φροντιστηρίου, ωστόσο δεν είναι το μόνο. Μια απλή αναζήτηση στο λήμμα «φοιτητικές εργασίες» αποκαλύπτει ότι έχουν αναπτυχθεί πάμπολλες εταιρείες που υπόσχονται «υποστήριξη» στον φοιτητή για την εκπόνηση των εργασιών του, ακόμα και τις πτυχιακές και διπλωματικές. Ουδείς φυσικά αναφέρει στην ιστοσελίδα ή την αγγελία ότι αναλαμβάνει πλήρως την εκπόνηση της εργασίας για λογαριασμό του φοιτητή. Ομως με ένα τηλεφώνημα λύνονται οι απορίες… Κάλεσα ένα από αυτά τα φροντιστήρια, υποδυόμενη τη φοιτήτρια και ζητώντας πληροφορίες για τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Ο διάλογος ήταν ο εξής:

– Αναλαμβάνετε την εκπόνηση ολόκληρης της εργασίας;

– Ναι, εξ ολοκλήρου.

– Ποια είναι η διαδικασία;

– Εσείς μας στέλνετε το θέμα και οι συνεργάτες μας κάνουν την εργασία σας.

– Οι τιμές πού κυμαίνονται;

– Αυτό είναι ανάλογα με το θέμα, την έκταση και την ημερομηνία παράδοσης, άλλη εργασία μπορεί να είναι 4.000 λέξεις, άλλη 1.000 λέξεις.

– Και πόσο γρήγορα μπορείτε να την κάνετε;

– Θέλουμε δύο εβδομάδες τουλάχιστον για να έχουμε το περιθώριο και για διορθώσεις, να τη δει ο καθηγητής σας και να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται μέχρι την τελική παράδοση. Εσείς ενδιαφέρεστε για βιβλιογραφική εργασία;

– Μάλιστα, 2.000 λέξεων. Πόσο θα κοστίσει;

– Μια στιγμούλα… Λοιπόν, το κόστος είναι 90 ευρώ.

– Και πώς εξασφαλίζεται ότι θα είναι ενός επιπέδου; Και ότι δεν θα είναι αντιγραφή κάποιας άλλης;

– Περνάει από ποιοτικό έλεγχο από εμάς και μετά σας την παραδίδουμε. Γίνονται έλεγχοι, μην ανησυχείτε.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα της πανεπιστημιακής κοινότητας, πριν από λίγα χρόνια το κόστος για τη συγκεκριμένη υπηρεσία ήταν αρκετά υψηλότερο. Αλλά όπως έγραψε και η εκπρόσωπος του φροντιστηρίου στο email της προς την Εύα, η κρίση έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης και πτώση των τιμών και των αμοιβών των «ειδικών συνεργατών». «Ουσιαστικά λένε ότι η δουλειά έχει πέσει και οι φοιτητές αναγκάζονται να γράφουν μόνοι τους τις εργασίες τους, είναι σχεδόν αστείο», αναφέρει η ίδια. Αντίθετα, η προσφορά εργασίας από άνεργους εκπαιδευτικούς συνεχώς αυξάνεται. Μέσα σε λίγες ημέρες η αγγελία για «επιμέλεια φοιτητικών κειμένων» είχε συγκεντρώσει 200 βιογραφικά.

«Είναι πολλοί αυτοί που έχουν ανάγκη να εργαστούν», λέει η Εύα. «Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας καθηγητής δεν καταλαβαίνει ότι δεν είναι του φοιτητή του η εργασία. Προφανώς όμως αυτό συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις. Εδώ μας παρακινούν να αντιγράψουμε παλιές εργασίες μέσω Ιντερνετ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή