Genius ο Τζέφρι Ρας, όχι όμως ιδιοφυΐα

Genius ο Τζέφρι Ρας, όχι όμως ιδιοφυΐα

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν νομίζω ότι θα παίξω άλλον βιολονίστα. Οχι σύντομα τουλάχιστον», λέει γελώντας ο Τζέφρι Ρας, καθώς τον συναντούμε στο Λονδίνο. Ο γνωστός ηθοποιός, από τους ελάχιστους που έχουν τιμηθεί με τα τρία μεγαλύτερα βραβεία ερμηνείας, Οσκαρ, Εμμυ και Τόνι, είναι κεφάτος και δεν το κρύβει. Δύο δεκαετίες μετά τον ρόλο του στον «Σολίστα», όπου υποδύθηκε τον πιανίστα Ντέιβιντ Χέλφγκοτ και αργότερα τον Μαρκήσιο ντε Σαντ, τον Πίτερ Σέλερς, τον λογοθεραπευτή Λάιονελ Λογκ στον «Λόγο του Βασιλιά», ο Τζέφρι Ρας ενσαρκώνει τώρα τον σούπερ σταρ της επιστήμης του 20ού αιώνα και δεξιοτέχνη του βιολιού, τον Αλμπερτ Αϊνστάιν στο «Genius», στην πολυαναμενόμενη πρώτη σειρά μυθοπλασίας του National Geographic.

Η πρόταση στον Τζέφρι Ρας ήρθε μετά το τέλος των γυρισμάτων του για την πέμπτη συνέχεια των «Πειρατών της Καραϊβικής», όπου παίζει τον καπετάνιο Μπαρμπόσα και όπως μας εξηγεί παραλίγο να μη γίνει… Αϊνστάιν. «Δυστυχώς όταν μου πρότειναν τον ρόλο έπρεπε να τον απορρίψω. Ολα έγιναν τόσο γρήγορα. Μένω στη Μελβούρνη και έλειπα για γυρίσματα περίπου 1,5 χρόνο. Επειτα έπρεπε να πάω στο Σίδνεϊ για να παίξω τον Βασιλιά Ληρ και είχα υποσχεθεί στη γυναίκα μου να τη βοηθήσω σε μια τηλεοπτική σειρά που ετοιμάζει. Ηταν λάθος· μην κάνεις τέτοια πράγματα με τη γυναίκα σου. Ετσι είχα δεσμευθεί και δεν μπορούσα να ξεκινήσω όταν ήρθε η πρόταση», λέει γελώντας. Η παραγωγή αποφάσισε να ξεκινήσει με τα γυρίσματα του νεαρού Αλμπερτ και έτσι εξασφαλίστηκε η συμμετοχή του Αυστραλού ηθοποιού χαρακτήρων. «Στα 60 μου δεν υπάρχουν και τόσοι πολλοί ρόλοι και ο Αϊνστάιν είναι ένας ονειρικός ρόλος», σημειώνει.

Το προηγούμενο βράδυ ο Τζέφρι Ρας καταχειροκροτήθηκε στη δημοσιογραφική πρεμιέρα του πρώτου από τα 10 επεισόδια της σειράς, το οποίο σκηνοθέτησε ο επίσης οσκαρικός Ρον Χάουαρντ. Εκεί είδαμε τη μεγάλη μεταμόρφωση του ψηλόλιγνου ηθοποιού στη γνώριμη παχουλή φιγούρα του Αϊνστάιν με την ατημέλητη κόμη και γνωρίσαμε κι άλλους βασικούς χαρακτήρες της σειράς, όπως την πρώτη του σύζυγο Μιλέβα Μάριτς και τη δεύτερη γυναίκα του και πρώτη του ξαδέλφη, Ελζα, την οποία υποδύεται η Εμιλι Ουότσον και τον νεαρό Αλμπερτ που παίζει ο ανερχόμενος ηθοποιός Τζόνι Φλιν.

«Ξέρουμε λίγα πράγματα για τον νεαρό Αϊνστάιν, για το πώς ήταν ως μαθητής, πριν γίνει σελέμπριτι, καθώς ήταν πολύ διάσημος ως θεωρητικός φυσικός. Ηταν τόσο γνωστός όσο ο Τσάρλι Τσάπλιν. Σκεφτήκαμε ότι υπάρχει μια αβεβαιότητα για εκείνα τα χρόνια γιατί μετά τον ξέρουμε ως έναν ευκατάστατο Βερολινέζο μετά τον γάμο του με την Ελζα. Ηθελε την άνεση και την ιδιωτικότητα για να αφήνει το μυαλό του να λειτουργεί ελεύθερο. Οπότε προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε αυτές τις λεπτομέρειες», σημειώνει.

Επίσης πήραμε μια γεύση από την κατεύθυνση που θα πάρει η σειρά η οποία παρουσιάζει την ανθρώπινη πλευρά του επιστήμονα που άλλαξε τη Φυσική του 20ού αιώνα. Στο «Genius», που βασίζεται στη βιογραφία του Ουόλτερ Αϊζακσον, ο Τζέφρι Ρας σχηματίζει τις εξισώσεις της Θεωρίας της Σχετικότητας αλλά μαθαίνουμε επίσης για τη μεγάλη αδυναμία του επιστήμονα στο ωραίο φύλο, τις εμμονές του, τους εχθρούς του αλλά και τις πρωτοφανείς δυσκολίες που πέρασε για να πάρει αμερικανική βίζα λόγω των πολιτικών του απόψεων και του Τζ. Εντγκαρ Χούβερ, ενώ παρακολουθούμε παράλληλα την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία και τις πρώτες δολοφονίες Εβραίων από παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Ομοιότητες

Το πολιτικό τάιμινγκ της σειράς θα μπορούσε να είναι καλύτερο; «Η επικαιρότητα είναι μάλλον συμπτωματική. Εκείνη η περίοδος ήταν η πιο ταραχώδης στην Ιστορία αν σκεφτούμε στην κλίμακα των δύο παγκοσμίων πολέμων και των οπαδών του ολοκληρωτισμού στην Ευρώπη. Υπάρχει μια επικαιρότητα διότι βλέπουμε ενδείξεις ότι σερνόμαστε σε κάτι τέτοιο. Ας πούμε ότι οι δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες είχαν μια χρυσή περίοδο για μερικές δεκαετίες και όλοι νόμιζαν ότι η ανθρωπότητα θα προοδεύσει. Ακόμη έχουν τις κακές τους πλευρές, μερικές φορές η Δύση είναι αρκετά ιμπεριαλιστική. Αλλά πρέπει να δούμε το ιστορικό πλαίσιο. Το πώς οι εθνικοσοσιαλιστές ανήλθαν στην εξουσία το 1933 από το τίποτα. Και πώς κανείς δεν πίστευε ότι αυτό θα συνέβαινε, όπως κανείς δεν πίστευε το Brexit, ότι ο Τραμπ θα εκλεγεί κ.τ.λ., μπορούμε να βρούμε την ηχώ εκείνων των γεγονότων. Αλλά ας χρησιμοποιήσουμε την Ιστορία ως εργαλείο για το μέλλον αντί να κάνουμε πως ανακαλύπτουμε κάθε φορά τον τροχό», τονίζει ο κ. Ρας.

Υπάρχει άραγε κάτι που έχει κοινό με τον Αϊνστάιν; «Μπήκα στον πειρασμό και έκανα ένα από αυτά τα δωρεάν τεστ IQ στο Διαδίκτυο. Δεν θα πλήρωνα για να δω ότι δεν είμαι ιδιοφυΐα. Τα αποτελέσματα με κατέταξαν στην κατηγορία του μέσου μορφωμένου ανθρώπου. Για λίγο είχα τη ματαιοδοξία ότι ίσως να ήμουν έξυπνος όπως ο Στίβεν Χόκινγκ και να μην το ήξερα. Αλλά όσο έκανα το τεστ ένιωσα λίγο ανόητα», καταλήγει γελώντας.

​​Η σειρά «Genius» κάνει πρεμιέρα στο National Geographic στις 30 Απριλίου και μεταδίδεται από τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

«Λατρεύω την αγνότητα, την ποιητικότητά του»

Ο Τζέφρι Ρας μεγάλωσε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας την εποχή όπου οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές έμπαιναν σε τροχιά γύρω από τη Γη (πρόγραμμα «Ερμής»), επηρεάστηκε από την κατάκτηση της Σελήνης και ήθελε να σπουδάσει φυσική, χημεία και μαθηματικά για να ακολουθήσει καριέρα αστρονόμου. «Κατάλαβα όμως ότι δεν είχα καμία ελπίδα. Μετά ξεκίνησα τη σχολική ομάδα υποκριτικής που με οδήγησε στην τωρινή μου καριέρα. Ακόμη όμως διαβάζω New Scientist, με ενδιαφέρουν επιστήμονες όπως ο Μπράιαν Κοξ και βέβαια η εκλαϊκευμένη κοσμολογία», σημειώνει ο Τζέφρι Ρας.

Μέσα από το «Genius» o γνωστός ηθοποιός ήρθε σε επαφή με την πολύπλοκη σκέψη του Αϊνστάιν, όπως έκανε πριν από 20 χρόνια με τον πιανίστα Ντέιβιντ Χέλφγκοτ. Θα τον δούμε να μιλάει για τη Θεωρία της Σχετικότητας το ίδιο πειστικά όσο έπαιζε το κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ παρόλο που δεν ήξερε να παίζει πιάνο. «Νομίζω ότι, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, δυσκολεύομαι να κατανοήσω ακριβώς την επιστημονική του πλευρά αλλά λατρεύω την ποιητικότητά του και την αγνότητά του. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι υπήρχε χάος στον φυσικό κόσμο είτε μέσα στα άτομα ή στο Διάστημα και ήταν αποφασισμένος να το αποδείξει. Ολοι τον ρωτούσαν αν πιστεύει στον Θεό και έλεγε ότι το σύμπαν είναι ένα τόσο πρωτοφανές θαύμα που μόνο ο Θεός θα μπορούσε να το δημιουργήσει. Και πιστεύω ότι αυτό δείχνει τη βαθιά πνευματικότητα ενός ανθρώπου χωρίς να λέει ότι πιστεύει ή ότι ακολουθεί ένα δόγμα γιατί δεν το έκανε. Οπως και ότι είχε σοσιαλιστικές ιδέες αλλά δεν ήταν κομμουνιστής, επειδή αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να παραδώσει την ταυτότητά του στις αρχές του κράτους και πίστευε πως αυτός δεν ήταν φυσικός τρόπος ζωής», τονίζει.

Σε ένα άλλο επίπεδο ανάγνωσης, η σειρά θα αναδείξει τον σημαντικό ρόλο της πρώτης του γυναίκας και φυσικού, Μιλένα Μάριτς, ενώ θα δούμε τις συναντήσεις του Αϊνστάιν με προσωπικότητες της εποχής, όπως το ζεύγος Κιουρί, Μαξ Πλανκ και Φραντς Κάφκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή