Κάθε ζαριά και ένα καλντερίμι

Κάθε ζαριά και ένα καλντερίμι

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλάι στο ποτήρι με το ασύρτικο, το βάζο με τη σαντορινιά φάβα και τις πανοραμικές φωτογραφίες σε γαλάζιο και λευκό, οι χιλιάδες ξένοι επισκέπτες της Σαντορίνης θα έχουν στο εξής ένα ακόμη «ενθύμιο» καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς, που τις κρύες νύχτες του χειμώνα θα τους ταξιδεύει στο αγαπημένο τους νησί: τη «Santopoly». Το ευφάνταστο επιτραπέζιο παιχνίδι είναι προϊόν ελληνικού δαιμονίου, ενός νεαρού ζευγαριού που εργάζεται για χρόνια στη Σαντορίνη. «Τη γνωρίζουμε πια καλύτερα και από τους ντόπιους», λένε με μια φωνή στην «Κ» ο Θωμάς Καρκαλέτσος και η Δήμητρα Λώλα. «Ενα απόγευμα στην εκπνοή της τουριστικής σεζόν του 2015 βρισκόμασταν σε έναν πολυχώρο της Οίας και διαπιστώσαμε την απουσία επιτραπέζιων παιχνιδιών, των οποίων είμαστε οι ίδιοι ένθερμοι παίκτες», θυμάται η Δήμητρα, που είναι ξεναγός. Ετσι, κάπως μεταξύ αστείου και σοβαρού, άρχισαν να συζητούν την προοπτική δημιουργίας ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού στη φιλοσοφία της «Μονόπολης», αλλά με άξονα το κυκλαδίτικο νησί. Εκτοτε, αφιέρωσαν πολλές εργατοώρες στην «παιχνιδιάρικη» ιδέα τους, η Δήμητρα ανέλαβε τα κείμενα και ο Θωμάς τα εικαστικά, μέχρι που μια μέρα καμάρωσαν τη «Santopoly» σε μια βιτρίνα της Σαντορίνης. «Φέτος, δε, λάβαμε το πιο αναπάντεχο χριστουγεννιάτικο δώρο», διηγείται η Δήμητρα, «το βίντεο δύο Βρετανών που έπαιζαν το παιχνίδι ενώ χόρευαν συρτάκι».

Η περιπλάνηση στο ταμπλό θυμίζει εκείνη στα καλντερίμια. Κάθε ζαριά οδηγεί τον παίκτη σε ένα από τα 22 χωριά της Σαντορίνης, το οποίο αγοράζει βάσει της αξίας του, ενώ διερευνά τη δυνατότητα να κτίσει – αν και αυτό απαιτεί να συγκεντρώσει τις ανάλογες κάρτες. «Προσπαθήσαμε να προσαρμόσουμε το παιχνίδι στα πραγματικά δεδομένα του real estate», σημειώνει ο Θωμάς, που διατηρεί τουριστικό γραφείο. «Εξ ου και τα πιο ακριβά χωριά στη “Santopoly” είναι η Οία και η Φοινικιά…», προσθέτει. Η έναρξη συμβολίζεται με το αεροδρόμιο ή το λιμάνι, σημεία «εισόδου» στο νησί, το παλιό λιμάνι αντικαθιστά το αστυνομικό τμήμα και η Νέα Καμένη (το ηφαιστειογενές νησί στο κέντρο της Καλντέρας) γίνεται για χάρη του παιχνιδιού… φυλακή. «Οταν κάποιος χάνει έναν γύρο, τον στέλνουμε σε γκουρμέ εστιατόρια και κοκτέιλ μπαρ», εξηγεί η Δήμητρα. «Κάθε κάρτα διαθέτει φωτογραφίες των τοποθεσιών αλλά και πλήθος πληροφοριών για την Ιστορία, την αρχιτεκτονική, τα αξιοθέατα, τα αγροτικά προϊόντα κ.α.», σημειώνει η ίδια.

«Δεν θεωρώ το παιχνίδι κατάλληλο μόνον για τους “νοσταλγούς” του περασμένου καλοκαιριού, αλλά και για όσους ξένους προγραμματίζουν να επισκεφθούν το νησί μας», εκτιμά η Δήμητρα. Τα ξενοδοχεία είναι υπόσκαφα, τα σπίτια καμαροσκεπή, ενώ τα πιόνια είναι γεωμετρικά σχήματα, όλα φτιαγμένα κυριολεκτικά από τα χέρια του Θωμά, που δημιούργησε αρχικά καλούπια σε πηλό. Το παιχνίδι, που διατίθεται σε καταστήματα του νησιού ή online, προς το παρόν κυκλοφορεί μόνον στα αγγλικά, αλλά το ζεύγος δεσμεύεται ότι, όταν θα ανεβούν οι πωλήσεις, θα βγάλει και αμιγώς ελληνική έκδοση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή