Ενα 24ωρο με τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη

Ενα 24ωρο με τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

10.00 – 13.00

Δεν μου αρέσει να ξυπνάω πολύ πρωί, μου θυμίζει αγροτικά, σχολικά και καθηγητικά χρόνια. Αρκετές μέρες ξυπνάω και πιο αργά, αλλά με ένα καλό πρωινό, τσάι ή καφέ συνεχίζω. Ξεκινάω με λίγες σελίδες ανάγνωση για πνευματική αφύπνιση. Μέχρι τη μία, δουλεύω δημιουργικά: αυτό περιλαμβάνει γράψιμο, αλλά και ανάγνωση, που τη θεωρώ εξίσου δημιουργική. Ακούω λίγη μουσική ενδιάμεσα – στο Spotify έφτιαξα λίστες με μουσικές για αυτοσυγκέντρωση. Οταν γράφω το πρώτο χέρι, η απομόνωση είναι αυστηρή, αλλά και η υπόλοιπη μέρα κυλάει με την ιστορία και τους χαρακτήρες στο μυαλό. Αυτή την πρωινή ζώνη δεν τη διαπραγματεύομαι με τίποτε.

13.00 – 17.00

Ψώνια, τα απαραίτητα, ένας ακόμη καφές στην πλατεία της Νέας Σμύρνης ή στο κέντρο, ανάλογα με τις δουλειές και την ποιότητα του καφέ. Θα συναντήσω κάποιον φίλο, θα χαζέψω, θα χαθώ λιγάκι. Ωστόσο, στο σακίδιό μου υπάρχει, για ασφάλεια, ένα δεύτερο βιβλίο. Το μεσημέρι δεν τρώω πολύ: street food ή καμιά σαλάτα, αλλά και μικρά πιάτα στο σπίτι. Μπαίνω στο Διαδίκτυο, στα κοινωνικά δίκτυα, διαβάζω κάποια άρθρα σωσμένα στο Kindle από συνδρομές σε ξένα περιοδικά.

17.00 – 18.00

Αθλητική εξάρτυση και κατευθείαν στο άλσος της Νέας Σμύρνης, το οποίο, για καλή μου τύχη, βρίσκεται κοντά μου. Κάνω γρήγορο περπάτημα, χωρίς κινητό ή ακουστικά στα αυτιά· είναι τόσο αναζωογονητικό. Χαζεύω και αποφορτίζομαι. Αλλες φορές, κατεβαίνω με το τραμ στο Φάληρο και βαδίζω παραλιακά. Ακόμη πιο ευεργετικό.

18.00 – 20.00

Μαζί με πράσινο τσάι, διαβάζω ή διορθώνω, γράφω μικρά κείμενα. Ενα μικρό γεύμα για να αποφύγω τα βραδινά τραπέζια. Είναι η ώρα που τηλεφωνιέμαι με τη μητέρα μου, με κάποιους φίλους, κανονίζω για το βράδυ.

20.00 – 23.00

Εκδηλώσεις ή παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά μετρημένες. Αλίμονο αν παρευρίσκεσαι σε κάθε εκδήλωση· δεν υπάρχει μεγαλύτερο ξόδεμα χρόνου και ψυχής. Πηγαίνω στον κινηματογράφο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, επιλέγοντας τον σινεφίλ «Αταλλο» και το «Σπόρτινγκ» στην πλατεία Νέας Σμύρνης, αλλά και τον πιο μακρινό «Μικρόκοσμο» – μου αρκεί να φτάνω με τα πόδια. Για να δω ταινία στο κέντρο, πρέπει να είναι εξόχως σημαντική. Είμαι «φίλος» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, τακτικός, εκεί φτάνω επίσης με τα πόδια σε 15 λεπτά. Είναι πολύ σημαντικό, σε μια μεγάλη πόλη, να μη χρησιμοποιείς αυτοκίνητο, κι εγώ το επιδιώκω. Θέατρο πηγαίνω λιγότερο, τελευταία δεν με εμπνέει πολύ, τίποτε δεν μπορεί να με απογειώσει όσο μια καλή ταινία ή ο γραπτός λόγος. Κάπου κάπου, τρώμε έξω με παρέα. Τελευταία, λόγω και της οικονομικής κρίσης, μαζευόμαστε σε σπίτια, κάποιοι μαγειρεύουν καλά, μιλάμε καλύτερα, ξεσπάμε. Με τα trendy εστιατόρια δεν έχω καλή σχέση – τρώω σε πολλά έθνικ ή προσφυγικά μαγαζιά εάν εντοπίσω ότι είναι εντάξει.

00.00 – 03.00

Μετά τα μεσάνυχτα. Οι ώρες που απολαμβάνω περισσότερο. Βλέπω λίγο ΒΒC και Deutsche Welle για τις ειδήσεις ή κανένα ντοκιμαντέρ στα κρατικά κανάλια. Κυκλοφορώ στο Facebook και στο Viber, μιλάω με φίλους που ζουν μακριά από την Αθήνα, κάποιοι στο εξωτερικό. Διαβάζω πάλι, ακούω μουσικές, υπάρχει μουσική σε τρία τουλάχιστον σημεία του σπιτιού. Ενώ η πόλη ησυχάζει, γράφω στο ημερολόγιο, μια συνήθεια που κρατάει από την εφηβεία μου – έχω γεμίσει ένα ράφι με σαράντα πυκνογραμμένα χαρτόδετα τετράδια. Ονειρεύομαι τη στιγμή που, ως happening, θα τα κάψω μπροστά σε φίλους και γνωστούς· το εννοώ. Δεν έχω σκοπό να αφήσω πίσω μου καθόλου αρχειακό υλικό, ούτε να το χαρίσω· άλλωστε, δεν είμαι ματαιόδοξος, ένας γραφιάς εκ γενετής είμαι, που παλεύει να γίνει κατανοητός.

03.00 – 10.00

Δεν είμαι του ύπνου, αισθάνομαι ότι μου κλέβει τη μέρα, αλλά… ονειρεύομαι. Πολλές φορές το πρωί, σε ένα σημειωματάριο, καταγράφω τα όνειρα – όσα θυμάμαι έντονα από τη συνεχή ροή τους. Ονειρα, πραγματικότητα και μυθοπλασία εμπλέκονται, αλλά δεν θέλω να ζω μονοδιάστατα.

​Το νέο μυθιστόρημα, «Καινούργια πόλη», του Θεόδωρου Γρηγοριάδη θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη έως το τέλος Απριλίου. Παράλληλα, ο συγγραφέας επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή «Ο λόγος της γραφής», που μεταδίδεται από το Κανάλι της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή