ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινήσεις Μητσοτάκη με πολλαπλά μηνύματα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να αξιοποιήσει σε μια κυβέρνησή του στελέχη που δεν προέρχονται από τον χώρο της Ν.Δ. ή της πολιτικής. 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Νέα Δημοκρατία

Την Τρίτη του Πάσχα στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη επικοινωνούσε με την Κατερίνα Παπακώστα για να ρίξει τους τόνους και να της ανακοινώσει την απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. για την απομάκρυνσή της από τη θέση της αναπληρώτριας του τομέα Υγείας. Την ίδια μέρα, λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση των γαλάζιων ονομάτων που θα μετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, οι πέντε ενδιαφερόμενοι βουλευτές –κανένας δεν έχει διατελέσει υπουργός Υγείας– ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από το γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. Ηταν μια διπλή κίνηση πολιτικής πυγμής. Η καθεμιά εξυπηρετεί διαφορετικές στοχεύσεις του κ. Μητσοτάκη.

Στην πρώτη περίπτωση, το μήνυμα δεν απευθυνόταν μόνο σε όσους «τσαλακώνουν» την κομματική γραμμή, ούτε μόνο σε όσους επιδίδονται σε «ανφέρ» προσωπικές επιθέσεις, ειδικά όταν προέρχονται από στελέχη που εκλέγονται στην ίδια περιφέρεια (Β΄ Αθήνας), ο επικρατέστερος, σύμφωνα με την Πειραιώς, λόγος για το σχόλιο της κ. Παπακώστα στο Facebook εναντίον του Αδωνι Γεωργιάδη. Το μήνυμα απευθύνεται σε όλα τα στελέχη και εστιάζεται στο πρόσωπο που αντικατέστησε τη βουλευτή της Β΄ Αθηνών και είναι ο «νέος» Ιάσων Φωτήλας. Ουδείς αναντικατάστατος. Ολοι κρίνονται. Πολύ περισσότερο οι τομεάρχες, οι οποίοι βρίσκονται στο ραντάρ του προέδρου της Ν.Δ. για τις επιδόσεις τους και αξιολογούνται συνεχώς. Εξάλλου, ο ίδιος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι κακώς το νέο σχήμα των τομεαρχών που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο ονομάζεται «σκιώδης» κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει επανειλημμένως ότι το σχήμα δεν αντανακλά το κυβερνητικό σχήμα που θα διαμορφώσει – αυτό, εξάλλου, θα είναι μικρότερο και πιο ευέλικτο από το σημερινό.

Ούτως ή άλλως, και η επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι ανανεωμένη σε μεγάλο βαθμό με νέα πρόσωπα προερχόμενα από το Μητρώο Στελεχών και όχι μόνο, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. σκοπεύει να αξιοποιήσει σε μια κυβέρνησή του στελέχη που δεν προέρχονται από τον χώρο της Ν.Δ., ή της πολιτικής. Τόσο ο ίδιος όσο και στενοί του συνεργάτες διαμηνύουν ότι όποιος στοιχηματίζει σε ονόματα θα πέσει έξω κι αυτό διότι ονόματα έχουν κυκλοφορήσει και έχουν «καεί». Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε επαφή με πρόσωπα, βολιδοσκοπώντας προθέσεις συνεργασίας ή σύμπραξης στο κυβερνητικό έργο στο μέλλον. Κανένας από τους νυν βουλευτές δεν περισσεύει – εφόσον, βέβαια, καταφέρει να εκλεγεί. Αλλά και κανένα από τα στελέχη δεν πρέπει να θεωρεί βέβαιη την αξιοποίησή του στο μέλλον.

Το δεύτερο και σημαντικότερο μήνυμα, ωστόσο, ήταν η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μην εκπροσωπηθεί η Ν.Δ. στην Εξεταστική για την Υγεία από στελέχη που διετέλεσαν υπουργοί όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης. Η κίνηση να υποβαθμιστεί η συζήτηση μέσω της μη συμμετοχής πρώην υπουργών αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. Η Πειραιώς δεν προτίθεται να γίνει τμήμα των «επικοινωνιακών-προπαγανδιστικών συστημάτων της κυβέρνησης» σε μια συζήτηση που στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζουν «μέρος του κυβερνητικού προπαγανδιστικού υλικού».

H συμμετοχή στην Εξεταστική κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. θα τα μετέτρεπε αυτόματα σε γρανάζια του εν λόγω μηχανισμού. Την ίδια ώρα, η απόφαση να απουσιάσουν από τη συζήτηση έγινε και με όρους αυτοπροστασίας. Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να προστατεύσει τα στελέχη του από την κατανάλωση σε στείρες αντιπαραθέσεις που θα λάμβαναν και μορφή ακραίας σύγκρουσης με προσωπικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, στον τρίτο όροφο της Πειραιώς, όπου επιμένουν στο μότο «όλα στο φως», κρίθηκε σκόπιμο από τη στιγμή που όλοι οι πρώην υπουργοί ελέγχονται, να μη δίνεται προς τα έξω η εντύπωση ότι η Ν.Δ. έχει κάτι να κρύψει ορίζοντας ως μετέχοντες στην Εξεταστική και άρα σε ρόλο ελεγκτών τα πρόσωπα που υποτίθεται ότι θα ελεγχθούν από την Επιτροπή. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η σοβαρή αντιπολίτευση», διαμηνύουν από τον τρίτο όροφο της Πειραιώς, όπου κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση από τούδε και στο εξής θα επιδοθεί σε λασπολογία και σκανδαλολογία.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ