Η τεχνογνωσία των προσλήψεων

Η τεχνογνωσία των προσλήψεων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμιά φορά η πραγματικότητα ξεπερνά και την πλέον αχαλίνωτη φαντασία. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου θα υπέγραφε απόφαση με την οποία προσλαμβάνονται 2.388 άτομα με δαπάνη της ΔΕΗ! Του οργανισμού που καταρρέει επειδή έχει ανείσπρακτες απαιτήσεις σχεδόν τον μισό τζίρο του.

Κι όμως η σχετική υπουργική απόφαση αξίζει να αναλυθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος που θα διερευνούν την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Αποκαλύπτει πολλά κοινά μυστικά για τον τρόπο διακυβέρνησης. Τα τεχνάσματα της εξουσίας. Πρώτα απ’ όλα μαθαίνουμε ότι υπάρχει «αναστολή διορισμών και προσλήψεων στον δημόσιο τομέα» και η αναστολή έχει παραταθεί ώστε να ισχύει σήμερα. Ισχύει; Οχι, επειδή είναι Ελλάδα και ο νομοθέτης προέβλεψε το παραθυράκι για να γίνονται διορισμοί. Είναι η επιτροπή που προβλέπεται από το άρθρο 2 παράγραφος 1 της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που θεωρητικά ανέστειλε τις προσλήψεις. Αυτή η επιτροπή ενέκρινε τις προσλήψεις που εισηγήθηκε το υπουργείο Πολιτισμού. Η σύνθεση της επιτροπής δεν είναι τυχαία, ούτε χαμηλού επιπέδου.

Σ’ αυτήν συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ως πρόεδρος, ο υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης. Αυτοί, οι σπουδαίοι, λόγω θέσης, άνθρωποι αποφάσισαν να διοριστούν τα 2.388 άτομα στις εφορείες Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Φλώρινας και Δωδεκανήσου, με συμβάσεις εργασίας οκτώ μηνών. Από αυτούς, οι 1.790 είναι εργάτες και οι υπόλοιποι 598 επιστήμονες και τεχνικοί, αρχαιολόγοι, μηχανικοί, προγραμματιστές κ.λπ. Ολα έγιναν με τους… τύπους, καθώς πρέπει να φαίνονται… κανονικά. Η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων έκανε την κατανομή του προσωπικού κατά ειδικότητα και αριθμό.

Αλλά και η επιτροπή που ενέκρινε τις προσλήψεις έλαβε την απόφαση με δεδομένο ότι η σχετική δαπάνη θα καταβληθεί από τη ΔΕΗ, η οποία «δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης» άρα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Προφανώς το ερώτημα «τι είναι η ΔΕΗ» δεν έχει απλή απάντηση. Δεν είναι Δημόσιο αλλά ούτε είναι οργανισμός του ιδιωτικού τομέα, παρότι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Οι ιδιώτες μέτοχοί της είναι «αναγκασμένοι» να κάνουν δαπάνες που υπαγορεύονται με αποφάσεις κυβερνητικών επιτροπών. Επίσης αναγκαστικά εφαρμόζουν την κοινωνική πολιτική που επιλέγουν κυβερνητικά όργανα. Στο Κερατσίνι, για παράδειγμα, οι «πελάτες» δεν πληρώνουν. Γι’ αυτό είναι το μοναδικό μονοπώλιο στον κόσμο με οικονομικά προβλήματα.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι, όταν μια εταιρεία κάνει έργα σε αρχαιολογική περιοχή, μπορεί να κάνει τις σωστικές ανασκαφές με δικές της δαπάνες, προκειμένου η περιοχή να αποχαρακτηριστεί… σύντομα και να πραγματοποιηθούν οι εργασίες. Στην περίπτωση της ΔΕΗ, φαίνεται ότι βρέθηκε η εύκολη λύση να χαρακτηρίζονται αρχαιολογικοί χώροι πολλά λατομεία λιγνίτη (ακόμη κι αν δεν λειτουργούν) για να γίνουν προσλήψεις. Οχι μόνον οι απαραίτητες, καθώς πολλές από τις ειδικότητες που «προσλαμβάνονται» δεν είναι άτομα που θα κάνουν σωστικές ανασκαφές. Και είναι μυστήριο γιατί σ’ αυτούς που προορίζονται για ανασκαφές στην Κοζάνη περιλαμβάνεται και συντηρητής αρχαιοτήτων στην Εφορεία Δωδεκανήσου. Υποθέτουμε ότι είναι σημαντικό κομματικό στέλεχος!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή