Η πρώην επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Ολάντ στην «Κ»: «Λύθηκαν τα μάγια»

Η πρώην επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Ολάντ στην «Κ»: «Λύθηκαν τα μάγια»

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αποφεύχθηκε ο μαύρος κύκνος» και «λύθηκαν τα μάγια του 2016». Με αυτές τις φράσεις υποδέχθηκε την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών η Λοράνς Μπουν, επικεφαλής οικονομολόγος της Axa και πρώην διευθύντρια του οικονομικού γραφείου του προέδρου Ολάντ. Μιλώντας στην «Κ», η κ. Μπουν χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα θετικό για την Ευρώπη αλλά και για την ανοιχτή κοινωνία και οικονομία, σημειώνοντας και την ανακούφιση των αγορών («το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 2% απόψε έναντι του γεν και του δολαρίου»). Η εκτίμησή της είναι ότι κ. Μακρόν, τον οποίο διαδέχθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων το 2014, «πιθανότατα» θα κερδίσει στο β’ γύρο.

Στην περίπτωση αυτή, το επόμενο κρίσιμο ραντεβού είναι οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Η κ. Μπουν βλέπει τρία πιθανά σενάρια: «πλειοψηφία των συντηρητικών, κάποιος συνασπισμός, με τρία κόμματα – Ρεπουμπλικανοί, Σοσιαλιστές, En Marche – να συγκεντρώνουν σχεδόν ίσο αριθμό ψήφων, ή πλειοψηφία του En Marche». Όποιο σενάριο κι αν επαληθευτεί πάντως, η Γαλλίδα οικονομολόγος είναι αισιόδοξη: «θα είναι ένα κοινοβούλιο φιλοευρωπαϊκό και φιλομεταρρυθμιστικό, κάτι το οποίο είναι θετική είδηση για τις αγορές – ειδικά μετά το 2016», καταλήγει, αναφερόμενη στα διαδοχικά σοκ του Brexit και της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή