Ανοικτά καταστήματα 32 Κυριακές σε περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης

Ανοικτά καταστήματα 32 Κυριακές σε περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση του αριθμού των Κυριακών από 8 που ισχύει σήμερα σε 32 για μεγάλες περιοχές των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, εκεί όπου δραστηριοποιούνται κατά βάση μεγάλοι λιανεμπορικοί όμιλοι και βρίσκονται τα εμπορικά κέντρα, περιλαμβάνει τελικά ο συμβιβασμός της κυβέρνησης με τους δανειστές.

H απόφαση προκαλεί έντονες αντιδράσεις, με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) να κάνει λόγο για «συνταγματική εκτροπή», να προχωρά στο κλείσιμο των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή, 7 Μαΐου –ημέρα κατά την οποία προβλέπεται η λειτουργία τους, καθώς πρόκειται για την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εαρινών εκπτώσεων– και να ζητεί άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά έως χθες –καθώς μένει να δούμε την τελική ρύθμιση στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα– όλα τα εμπορικά καταστήματα, ανεξαρτήτως εμβαδού και ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην παραλιακή ζώνη από τον Πειραιά έως το Σούνιο, στην παραθαλάσσια ζώνη της Θεσσαλονίκης, καθώς και πέριξ του αεροδρομίου των Σπάτων «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη θα επιτρέπεται να λειτουργούν πλέον των 8 Κυριακών που ισχύουν γενικά για όλη τη χώρα και άλλες 24 Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός των ορίων των περιοχών αυτών λειτουργούν τρία εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά (μη συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων), ενώ στην παραλιακή ζώνη ανήκει ως γνωστόν και η περιοχή του Ελληνικού, όπου στο πλαίσιο της μεγάλης επένδυσης που πρόκειται να υλοποιηθεί εκεί, σχεδιάζεται και η κατασκευή εμπορικών κέντρων. Ο καθορισμός των παραπάνω περιοχών θα γίνει με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα και δεν θα απαιτεί απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη.

Στην υπόθεση, πάντως, υπάρχουν ακόμη αρκετές «γκρίζες ζώνες». Για παράδειγμα, δεν έχει αποσαφηνιστεί το τι θα γίνει σε άλλες περιοχές, κυρίως τουριστικές, στις οποίες τα εμπορικά καταστήματα, κάτω των 250 τ.μ. που δεν ανήκουν σε αλυσίδες (ως εταιρικά) και δεν βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, επιτρέπεται να λειτουργούν πέραν των 8 Κυριακών με βάση αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών. Επιπλέον, δεν έχει διευκρινιστεί εάν μια περιοχή θα χαρακτηρίζεται τουριστική με βάση τον αριθμό των κλινών (άνω των 2.000) ή εάν οι τουρίστες ξεπερνούν τον μόνιμο πληθυσμό κατά 8%. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δυνητικά μπορεί να χαρακτηριστεί τουριστική σχεδόν όλη η χώρα και να απελευθερωθεί πλήρως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή