«Ο κ. Τσίπρας να υιοθετήσει τον πραγματισμό»

«Ο κ. Τσίπρας να υιοθετήσει τον πραγματισμό»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να εγκαταλείψει την ιδεολογία και την υπερβολική έγνοια με την κομματική γραμμή και να υιοθετήσει τον πραγματισμό και τις πιο αποτελεσματικές λύσεις: αυτή ήταν η συμβουλή του Τζόναθαν Τέπερμαν στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τέπερμαν, αρχισυντάκτης του περιοδικού Foreign Affairs, έκανε τη δήλωση αυτή απαντώντας σε ερώτηση του διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά, μετά τη διάλεξη που παρέδωσε χθες το απόγευμα στο Divani Caravel.

Ο Καναδοαμερικανός δημοσιογράφος βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου του, με τίτλο «Λύσεις Υπάρχουν: Δέκα παραδείγματα από χώρες που έλυσαν κρίσιμα προβλήματα της εποχής» (εκδόσεις «ΔιαΝΕΟσις»). Στην ομιλία του, κατέθεσε πέντε λόγους αισιοδοξίας για τις προοπτικές του πλανήτη, σε μια εποχή καλπάζουσας απαισιοδοξίας.

Κατά πρώτον, όπως όλα τα προηγούμενα έτσι και το σημερινό κύμα λαϊκισμού «θα περάσει». Χρησιμοποίησε μάλιστα το παράδειγμα της Λατινικής Αμερικής, σε πολλές χώρες της οποίας κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια λαϊκιστές, φέρνοντας την «απόλυτη καταστροφή». Η συνέπεια, οι ψηφοφόροι να τους απορρίψουν και να προτιμήσουν «νηφάλιους ηγέτες» με κεντρώες πολιτικές.

Δεύτερος λόγος αισιοδοξίας, κατά τον αρχισυντάκτη του Foreign Affairs, είναι οι αντοχές και οι αντιστάσεις των αμερικανικών θεσμών και της κοινωνίας απέναντι στο φαινόμενο Τραμπ. Ο κ. Τέπερμαν ήταν ιδιαίτερα δηκτικός με το νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ντόναλντ Τραμπ «πληροφορείται αποκλειστικά από την τηλεόραση», τόνισε. «Εχουμε κυβέρνηση που δεν έχει εξωτερική πολιτική, μισεί τις συμβουλές και τους ειδικούς». Για τον Τραμπ, «είμαι εχθρός του λαού», πρόσθεσε, επικαλούμενος ένα από τα πολλά διαβόητα tweets του 45ου προέδρου κατά των ΜΜΕ.

Επικαλούμενος το βασικό προεκλογικό του σύνθημα, είπε ότι ο Τραμπ έχει όντως «κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά», δίνοντας νέα ορμή σε κινήματα πολιτών που εναντιώνονται στις πολιτικές του και ενισχύοντας με τις επιθέσεις του τα μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Τέπερμαν τόνισε ως τρίτο θετικό στοιχείο ότι «δεν βιώνουμε μια παγκόσμια αντεπανάσταση κατά των φιλελεύθερων αξιών» και ότι στον αναπτυσσόμενο κόσμο «η δημοκρατία είναι πιο δημοφιλής από ποτέ». Τέταρτος λόγος, η έμφαση στις καλές ειδήσεις έχει επισκιάσει «τρεις κρυφές επαναστάσεις» (μείωση φτώχειας, περιορισμός συρράξεων, διόγκωση μεσαίας τάξης) που έχουν βελτιώσει σημαντικά την παγκόσμια ευημερία τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο πέμπτος λόγος που αισιοδοξεί, όπως είπε, είναι «οι ιστορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο μου». Ο κ. Τέπερμαν εστίασε σε τρεις από αυτές – τη ραγδαία μείωση της φτώχειας στη Βραζιλία την περασμένη δεκαετία, την προοδευτική στροφή του Καναδά στη μεταναστευτική πολιτική και τη μεταρρυθμιστική συμμαχία που σφυρηλάτησε στο Μεξικό ο σημερινός του πρόεδρος, έπειτα από πολλά χρόνια πολιτικής παράλυσης. «Αν αυτοί μπορούν να το κάνουν, μπορούμε κι εμείς», συμπέρανε. Ισως ακόμα και στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή