Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει σαφής «πρόβλεψη» για μη ψήφιση των μέτρων χωρίς λύση για το χρέος

Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει σαφής «πρόβλεψη» για μη ψήφιση των μέτρων χωρίς λύση για το χρέος

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μέτρα θα ψηφιστούν, δίχως να υπάρχει καταγεγραμμένη στο προς κατάθεση νομοθέτημα ρητή και σαφής «πρόβλεψη» πως δεν θα εφαρμοστούν αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος – κάτι το οποίο, ως γνωστόν, προφορικά και σε ανώτατο επίπεδο η κυβέρνηση εντός των συνόρων εμφανίζει ως προϋπόθεση για την τήρηση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Αυτό φέρεται να σημείωσε νωρίτερα σήμερα ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε κατ’ιδίαν συζητήσεις στο Περιστύλιο της Βουλής, καθιστώντας έτσι ακόμα άγνωστο το πώς τελικά η δικομματική κυβέρνηση, το μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Οικονομικών ειδικότερα, θα «ανταποκριθούν» στις πιέσεις και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υπάρξει μια τέτοια πολιτικής σημασίας για την πλειοψηφία «ρήτρα» στο κρίσιμο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, ώστε να είναι περισσότερο «εύπεπτο» για εκείνους που θα κληθούν να το υπερψηφίσουν. Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δύο σενάρια: Είτε η επίμαχη «πρόβλεψη» απλώς να επαναληφθεί προφορικά κυρίως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις ημέρες συζήτησης στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα, είτε να συμπεριληφθεί σχετική αναφορά στη λεγόμενη «αιτιολογική» έκθεση του σχεδίου νόμου.

Νωρίτερα και κατά την διάρκεια της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, εμφανίστηκε έντονα φιλοευρωπαϊστής, προβληματισμένος αλλά και αισιόδοξος ταυτόχρονα για το μέλλον της Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα επιχείρησε να κάνει χρήση θετικής ορολογίας για ειδικότερα θέματα και οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι  η Επένδυση του ελληνικού και τα εργασιακά.

«Ποτέ δεν ήμουν πολέμιος της ΕΕ. Πάντα ήμουν σε κόμμα φιλοευρωπαϊκό. Είμαι κατά της διάλυσης της ευρωζώνης. Αν διαλυθεί δεν θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι, ούτε τα μεσαία και κατώτερα στρώματα, αλλά οι δυνάμεις του εθνικισμού και του ακραίου λαϊκισμού. Εσείς το εύχεστε, εγώ καθόλου» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρ. Χατζησάββα. Σημείωσε πως μια ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης θα συνιστούσε τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες της ΕΕ. Και σε αυτό το πλαίσιο αφού μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «παλεύουμε για να διασωθεί η ευρωζώνη», είπε ότι αν υπάρχει κίνδυνος, αυτός προέρχεται από το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίστηκαν σοβαρά τα προβλήματα των μεσαίων και κατώτερων τάξεων. «Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα: «Εχει αρχίσει η συζήτηση. Πριν από δύο χρόνια, πολλοί και πολλές είχαν το κεφάλι τους στην άμμο. Θεωρούσαν ότι υπάρχει μόνο Brexit. Τώρα πλέον γίνεται μεγάλη συζήτηση για αναδιανομή του πλούτου σε σχέση με τις ανάγκες» των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

«Δεν υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για το Ελληνικό»

Σε ερώτηση του κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη) σχετικά με το Ελληνικό και συγκεκριμένα για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «κάποια πράγματα είναι εκτός του κυβερνητικού ελέγχου» και κατόπιν τούτου δεν μπορεί η κυβέρνηση και ο ίδιος να μιλήσουν για αυστηρό χρονοδιάγραμμα. «Υπάρχει η δέσμευση να προχωρήσει η επένδυση όσο γίνεται πιο γρήγορα», και συμπλήρωσε ότι κάποιες εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με διαδικασίες οι οποίες εξαρτώνται από ανεξάρτητες αρχές και υπηρεσίες («δείχνοντας» ουσιαστικά το Δασαρχείο και την αρχαιολογική υπηρεσία), «θα λυθούν πολύ γρήγορα».

Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη, τέλος, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει πολιτικές οι οποίες στόχο έχουν να βελτιώσουν την κατάσταση στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων – μια κατάσταση η οποία στη χώρα μας «ήταν σε πολύ κακή κατάσταση». Για να προσθέσει επικαλούμενος στοιχεία της «Εργάνη», ότι καταγράφονται θετικά αποτελέσματα ήδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή