Δύσκολο στοίχημα η έξοδος στις αγορές τον Ιούλιο

Δύσκολο στοίχημα η έξοδος στις αγορές τον Ιούλιο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές ακόμη και τον Ιούλιο ανέφερε σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, αλλά παράγοντας της αγοράς ομολόγων στην Αθήνα υποστηρίζει ότι καμία κίνηση δεν είναι σκόπιμο να γίνει, χωρίς προηγούμενη απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα εξετάζει την έξοδο τον Ιούλιο, αν συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος και η ΕΚΤ συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

Αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, δεν μπορεί να αναφερθεί με βεβαιότητα πότε θα ληφθεί η απόφαση ένταξης στο QE. Ολα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ληφθεί και δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να οριστικοποιηθούν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, παρά τη θετική πολιτική διάθεση που υπάρχει. Πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποστήριζαν ότιι μία απόφαση για την Ελλάδα στο τέλος Ιουλίου είναι το αισιόδοξο σενάριο, ενώ υπάρχει πιθανότητα και για τον Σεπτέμβριο. Ανάλογη εκτίμηση κάνει και ο παράγοντας της αγοράς ομολόγων στην Αθήνα.

Επίσης, η αμερικανική τράπεζα Citi, σχολιάζοντας χθες τις σχετικές πληροφορίες, υποστήριξε πως έξοδος τον Ιούλιο είναι δύσκολη, καθώς πρέπει να προηγηθούν η γνωστοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και η ένταξη στο QE.

Στην κυβέρνηση είναι προφανές πως θέλουν να εισπράξουν το πολιτικό όφελος από τη συμφωνία το συντομότερο, αλλά ο κίνδυνος από μια πρόωρη έξοδο είναι μεγάλος σε όρους κόστους.

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές των δανειστών, το ΔΝΤ είναι ούτως ή άλλως αντίθετο στην έξοδο, καθώς θεωρεί ότι θα αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και άρα θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη βιωσιμότητά του. Η χρονική στιγμή της εξόδου διαφοροποιεί και τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρηθεί η επιστροφή στις αγορές, μετά τις δύο εκδόσεις του 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά.

O ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να τολμήσει κατ’ αρχάς την έξοδο μέσω της αναχρηματοδότησης ομολόγου του 2014, που λήγει το 2019, με τίτλους πιθανώς τριετίας. Είναι ένα συντηρητικό πρώτο βήμα, μέσω του οποίου δεν αντλούνται νέα κεφάλαια, αλλά δεν ανεβαίνει και το κόστος δανεισμού, που φοβάται το ΔΝΤ. Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα ομόλογα έχουν υψηλά επιτόκια (4,75%) και ακόμη υψηλότερη απόδοση (5,5%), οπότε μια αναχρηματοδότησή τους μ’ ένα επιτόκιο της τάξεως του 5% θα ήταν λογική. Το ίδιο ισχύει για τα ομόλογα του PSI, ύψους 21,5 δισ. ευρώ, με επιτόκια 3-3,5%.

Η έξοδος μέσω της αντικατάστασης παλαιών ομολόγων είναι μάλλον το μόνο ενδεχόμενο για μια επιστροφή στις αγορές τον Ιούλιο, εάν γίνει.

Συμπληρωματικά, σχεδιάζεται επίσης μια πρώτη κανονική έξοδος στις αγορές για την άντληση ενός μικρού σχετικά ποσού, ενδεχομένως της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

Αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος στις 22 Μαΐου, η έκδοση θα αναβληθεί για το φθινόπωρο. Σημειώνεται ότι οι πιθανότητες για συμφωνία στις 22 Μαΐου είναι 50-50, όπως είπε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, ψαλιδίζοντας την υπερβολική αισιοδοξία και για άρον άρον έξοδο στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή