Ωθηση στην οικονομία Λέσβου μέσω Μπέρκλεϊ

Ωθηση στην οικονομία Λέσβου μέσω Μπέρκλεϊ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι κάτοικοι της Λέσβου έδωσαν μάχη να υποστηρίξουν το νησί αλλά και τους χιλιάδες πρόσφυγες που υποδέχτηκαν. Ελάχιστοι γνωρίζουν, όμως, ότι η βασική της παραγωγή είναι η ελιά και ότι 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καλύπτουν το 40% της έκτασης του νησιού», όπως μπορεί να ενημερωθεί κανείς από το βίντεο της olivebetter.com και στη συνέχεια να ψωνίσει ρόφημα ελιάς! Στο πλαίσιο του Challenge lab, ένα μάθημα που γίνεται στον μεταπτυχιακό κύκλο μαθημάτων επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός «Healing Lesvos»: η ανάπτυξη επιχειρήσεων κοινωνικού χαρακτήρα, για την εκκίνηση της οικονομίας στη Λέσβο, μετά την προσφυγική κρίση.

H Ελένη Ατσικμπάση, οραματίστηκε και ίδρυσε μια πρωτοβουλία επανεκκίνησης της βιώσιμης ανάπτυξης στο Νησί της Λέσβου ενσωματώνοντας τα νέα στοιχεία κοινωνικής ανθρωπογεωγραφίας στην περιοχή συνδέοντάς τα με τέτοιο τρόπο ώστε να προωθούν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα των νέων. Έτσι το 2014 δημιουργήθηκε η Πρωτοβουλία «Healing Lesvos» αφού η ίδια συμμετείχε σε ένα σαββατοκύριακο νεοφυών επιχειρήσεων που διοργανώθηκε από την Orange Grove, που δημιουργήθηκε από την Πρεσβεία της Ολλανδίας. Στη συνέχεια, η κ. Ατσικμπάση, ήρθε σε επαφή με το Πανεπιστήμιο του Berkeley στις ΗΠΑ και σε συνεργασία με το SCET (Sutardja Center for Entrepreneurship & Technology) δημιουργήσαν ένα εργαστήριο, το Challenge Lab : Healing Lesvos το οποίο προσφέρει καινοτόμες ιδέες και λύσεις για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας της Λέσβου αξιοποιώντας την κοινωνική επιχειρηματικότητα και δίνοντας ευκαιρίες στους νέους, έχοντας στήριξη από τοπικούς και διεθνείς συνεργάτες. Παράλληλα δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων προκειμένου να φέρει σε συνεργασία τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αυτό του Berkley.

Φύλλα ελιάς

Στον διαγωνισμό η πρώτη ομάδα – επιχείρηση που βραβεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2016 (Από την Ελένη Ατσικμπάση και την κριτική επιτροπή) στο Berkeley ήταν η OliveBetter, μια επιχείρηση που στοχεύει στην παραγωγή και παγκόσμια διάθεση επεξεργασμένων φύλλων ελιάς, με στόχο την κατανάλωσή τους ως ρόφημα. Η φοιτητική ομάδα του Berkeley μαζί με φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τα Τμήματα Πληροφορικής και Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη συνεργάστηκαν ώστε να αξιολογήσουν τα projects θέτοντας ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και ανάδειξη των συνεργαζόμενων εγχειρημάτων με στόχο να αναπτύξουν περαιτέρω νεοφυείς επιχειρήσεις με κοινωνικό χαρακτήρα στη Λέσβο. Η εν λόγω διεθνής συνεργασία έγινε πραγματικότητα  από την Ελένη Ατσικμπάση, η οποία οραματίστηκε την επανεκκίνηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη Λέσβο. Η ίδια συντόνισε τη δράση των φοιτητών από κοινού με την Ken Singer, διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Berkeley και τον βοηθό καθηγητή, Cheryl Yang. Μάλιστα οι δύο ομάδες φοιτητών έχουν ήδη προχωρήσει σε πιλοτική παραγωγή και τους σχετικούς ελέγχους, ενώ σύντομα αναμένεται η πιλοτική εφαρμογή των προτάσεών τους στη Λέσβο

Κοινές ομάδες

Παράλληλα με τη δράση «Healing Lesvos», τα δύο πανεπιστήμια πρόκειται άμεσα να ορίσουν κοινές ομάδες φοιτητών και φοιτητριών για δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών με θέμα τα Ανοικτά, Μεγάλα και Διασυνδεδεμένα Δεδομένα (DATA-X Project), ενώ είναι σε προετοιμασία υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας σε βάθος χρόνου, σε ποικίλα θέματα ερευνητικής, καινοτομικής, νεανικής και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Ο Ikhlaq Sidhu, Ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου του Berkeley, ανέφερε: «Στο πανεπιστήμιό μας εφαρμόζουμε τις πιο καινοτόμες μεθόδους για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με επιχειρήσεις και οργανισμούς από όλο τον κόσμο. Η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου νομίζουμε θα αποφέρει αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές».

Ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, αναπληρωτής καθηγητής και ιδρυματικός υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε χαρούμενοι που φοιτητές και φοιτήτριές μας συνεργάζονται με ομάδες από ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο, για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων με κοινωνικό χαρακτήρα στη Λέσβο. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία Πανεπιστημίου Αιγαίου και UC Berkeley, δύο ιδρυμάτων με τόσο μεγάλη γεωγραφική απόσταση αλλά μεγάλη συνάφεια στοχεύσεων για τη νεανική επιχειρηματικότητα, θα έχει σύντομα και άλλες πρωτοβουλίες, για το καλό των φοιτητών και των φοιτητριών μας αλλά και της κοινωνίας του Αιγαίου».

Η κ. Ατσικμπάση ανέφερε στην «Κ» : Ευχαριστώ όλους εκείνους που βοήθησαν το όραμά μου να γίνει πραγματικότητα, και που με εμπιστεύθηκαν και τίμησαν με το εξής: να δημιουργούν ευκαιρίες μεταξύ τοπικών – διεθνών φορέων, την ενίσχυση των νέων, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και το πιο σημαντικό να δημιουργούν διεθνείς συνεργασίες  που θα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα προβλήματα που για να επιλυθούν απαιτούν κοινωνική δέσμευση, έμπνευση για καινοτομία και όλα αυτά στο Νησί της Λέσβου.»

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή