Φέικ νιουζ και συνωμοσίες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες, έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ένα τιμολόγιο για 50 στελέχη της documenta 14 σε εστιατόριο της Βάρκιζας ύψους «18,744» ευρώ, που έφερε την υπογραφή του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη. Η αυθεντικότητα του εγγράφου γρήγορα καταρρίφθηκε, αφού ο πλαστογράφος υπήρξε κάπως υπερβολικός. Για να καταναλώσει κάθε άτομο 374,88 ευρώ σε φαγητό και ποτό, θα έπρεπε να κάνει βουτιά στο χαβιάρι και να λουστεί με σαμπάνια. Το πιθανότερο είναι πως ο συκοφάντης μετακίνησε μια θέση το κόμμα και πως οι καλλιτέχνες συνδαιτυμόνες έφαγαν το σχετικά λογικό ποσό των 37,5 ευρώ έκαστος. Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους δήθεν «αποκαλύψεις» διακινούνται μέσω των σόσιαλ μίντια. Μόλις πριν από λίγες μέρες υπήρξε η πληροφορία ότι η «Μπλε φάλαινα», ένα επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι, οδήγησε στον αυτοτραυματισμό έφηβης στην Πιερία. Η «Καθημερινή» το έγραψε με επιφύλαξη, τονίζοντας ότι η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί. Πράγματι, όπως αποδείχθηκε, επρόκειτο περί φάρσας του θύματος.

Μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι οι ΗΠΑ είναι η μητρόπολη παραγωγής φέικ νιουζ και θεωριών συνωμοσίας. Από τους ψεκασμούς μέχρι την πρόσφατη κατασκευασμένη ιστορία για τη δολοφονία του υπαλλήλου της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος Σεθ Ριτς (βλ. στα διεθνή, σελ. 11), η πατρίδα του καναλιού Φοξ Νιουζ υπήρξε το προπύργιο της διεθνούς συνωμοσιολογίας. Θα πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι για το μέγεθός της, η Ελλάδα παρουσιάζει αξιοσημείωτες επιδόσεις στον τομέα, εισάγει και υιοθετεί αυτόματα κάθε παρανοϊκή και πλαστή ιστορία, ταΐζει εμπεδωμένα στερεότυπα και μανίες καταδίωξης. Εσχάτως, μετά τις (διακομματικές) κοινοβουλευτικές επερωτήσεις για τους αεροψεκασμούς, έφτασε στη χώρα μας και η μόδα του αντιεμβολιαστικού κινήματος, που εμφανίζει τα εμβόλια περιττά, επειδή έχουν ξεπεραστεί, προκαλούν αυτισμό, επιτείνουν τις αλλεργίες και τα αυτοάνοσα νοσήματα και άλλα τέτοια επικίνδυνα επιχειρήματα.

Το ζήτημα είναι πώς αντιδρούν η πολιτεία και τα ΜΜΕ σε αυτά τα κατακλυσμιαία φαινόμενα. Για το ζήτημα των εμβολίων π.χ. ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έριξε την ιδέα «ο γονιός που αρνείται να εμβολιαστεί το παιδί του, να υπογράφει ένα έντυπο το οποίο θα καταχωρίζεται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού και άρα στον ηλεκτρονικό φάκελο». Αντίθετα, η γειτονική Ιταλία θεσπίζει αυστηρότατες κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα σε όσους γονείς έχουν τέτοιου είδους αντισυμβατικές απόψεις περί εμβολίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή