Νίκος Τόσκας: Απόνερα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόβλημα, λέει, δεν γεννήθηκε χθες. Κάθε φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη ρουτίνα της πολιτικής βίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επικαλείται τη βεβαρημένη προϊστορία. Το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες.

Η άλλη δικαιολογία, που ως εκ της θέσεώς του δεν μπορεί να αρθρώσει ο Νίκος Τόσκας, αλλά διατυπώνεται δημοσίως, είναι ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο αστυνομικά. Ακόμη κι αν οι διωκτικές αρχές απέδιδαν στο 100%, οι ενέργειές τους δεν θα ήταν αρκετές για να εξαλείψουν ένα φαινόμενο που δεν είναι σκέτα εγκληματικό. Το έγκλημα ποτίζεται από ένα ρεύμα αντιπολιτικής κουλτούρας, που τα τελευταία χρόνια φούσκωσε και από τα απόνερα της αντιμνημονιακής μισαλλοδοξίας.

Αν υπάρχει εμφανές πολιτικό έλλειμμα στην αντιμετώπιση αυτού του είδους της εγκληματικότητας είναι ότι ο πολιτικός προϊστάμενος του Τόσκα δεν την αναγνωρίζει καν ως σοβαρή απειλή. Την τελευταία φορά που ο πρωθυπουργός κλήθηκε να μιλήσει για το θέμα στη Βουλή, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επινοεί το ζήτημα». Οι επικοινωνιολόγοι του Μητσοτάκη, είχε πει μόλις πριν από δύο μήνες ο Τσίπρας, του συνέστησαν να επενδύσει στην ατζέντα του φόβου. «Φόβος και Ακροδεξιά» ήταν η διάγνωσή του.

Το πιθανότερο είναι ότι η επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου δεν θα αλλάξει την πρωθυπουργική ανάγνωση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η τρομοκρατία και η «χαμηλής έντασης» βία που ασκείται τελετουργικά στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι μέρη του ίδιου προβλήματος. Αλλο τα εκρηκτικά, άλλο τα τσεκούρια και τα στιλέτα που βγήκαν πριν από λίγες ημέρες στη Ναυαρίνου. Τα τσεκούρια δεν είναι τρομοκρατία. Είναι απλώς μια αθέμιτη εκδήλωση της επαναστατικής λίμπιντο.

Η συζήτηση για το πώς η κορυφή της κυβέρνησης αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της τρομοκρατίας δεν θα είχε νόημα εάν οι υπηρεσίες μπορούσαν να λειτουργήσουν με επαγγελματική αυτονομία. Αν μπορούσαν, δηλαδή, να κινηθούν χωρίς το καύσιμο της πολιτικής βούλησης.

Εδώ ισχύει μάλλον το αντίστροφο. Χωρίς πολιτική κάλυψη, ούτε ο ίδιος ο υπουργός δεν «παίρνει πρωτοβουλίες». Γι’ αυτό και οι επιδόσεις των υπηρεσιών διακυμαίνονται ανάλογα με το ποιος κρατάει το χαρτοφυλάκιο.

Στέλεχος που συνδέεται εξ αγχιστείας με το κυβερνών κόμμα, ο Τόσκας είναι μάλλον απίθανο να υπερβεί το πολιτικό πλαίσιο που –ρητά και υπόρρητα– διαμορφώνει στα ζητήματα της αρμοδιότητάς του ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για ένα λόγο που πλέον δοκιμάζεται άγρια από τις αντιφάσεις του. Από τη μια, παραδοσιακά, προειδοποιεί για τον «κίνδυνο εκμετάλλευσης» της επίθεσης. Και από την άλλη, αναγνωρίζει ότι μέσα στις πρώτες παράπλευρες απώλειές της είναι και το κυβερνητικό αφήγημα περί επανόδου στην κανονικότητα. Το Φαινόμενο –με φι κεφαλαίο– εκπυρσοκροτεί τώρα και κατά των απολογητών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή