«Κατηγορώ» από Μητσοτάκη

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνο η ασέβεια απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς και στους κανόνες του Κοινοβουλίου και το φαινόμενο των υπουργών που «δεν ντρέπονται» να βάζουν τις υπογραφές τους σε εκπρόθεσμες τροπολογίες –και μάλιστα για το συνταξιοδοτικό– χωρίς τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, που ήθελε να καταδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινή του εμφάνιση στην Ολομέλεια. Στόχος ήταν να αναδείξει ταυτόχρονα το «βέρτιγκο» της κυβέρνησης που αναδιατυπώνει τα προαπαιτούμενα και «ανοιγοκλείνει» συνεχώς την αξιολόγηση, έχοντας στο μεταξύ αποτύχει σε όλους τους στόχους που είχε θέσει (αξιολόγηση, χρέος, ποσοτική χαλάρωση).

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε από το βήμα της Βουλής για προσβολή της θεσμικής τάξης και της νοημοσύνης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία που βυθίζει την οικονομία σε ύφεση, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η θητεία της, η χώρα θα είχε ενταχθεί ήδη στην ποσοτική χαλάρωση. «Οσα μέτρα λιτότητας και αν πάρετε, η χώρα δεν θα σταματήσει να πληρώνει τα 2,5 χρόνια παραμονής σας στην εξουσία. Δεν κυβερνάτε. Κάντε εκλογές και δώστε στον λαό τη δυνατότητα να αποφασίσει», είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος και νωρίτερα, στη σύσκεψη των γαλάζιων τομεαρχών, εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την πορεία της χώρας που πισωγυρίζει σε όλα τα μέτωπα. Ο κ. Μητσοτάκης μοίρασε την παρέμβασή του στα μέτωπα της οικονομίας και της Παιδείας, δίνοντας το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει κρίσιμα εθνικά ζητήματα, όπως η ελάφρυνση του χρέους με επιπολαιότητα, ενώ προεξόφλησε ότι «θα πάρει ό,τι της δώσουν σε μια διαπραγμάτευση που θα κάνει τελικά ό,τι της ζητήσουν, γιατί πολύ απλά είναι θεατής».

Σύσκεψη τομεαρχών

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τόσο στη σύσκεψη των τομεαρχών όσο και στη Βουλή στις σκοπιμότητες των δανειστών που λαμβάνουν αποφάσεις με κριτήρια που δεν αφορούν πάντα τη χώρα, αλλά με βάση τις πολιτικές τους στοχεύσεις και τις προτεραιότητες διεθνών οργανισμών (ΔΝΤ). Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θύμισε ότι η κυβέρνηση αποσιωπά το γεγονός ότι ήταν η ίδια που συμφώνησε τον Μάιο του 2016 οι αποφάσεις για το χρέος να ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος, προκειμένου να δώσει «άλλοθι» στα στελέχη της να ψηφίσουν το τέταρτο μνημόνιο.

Σκληρή γλώσσα

Ακόμη πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης για τις παρεμβάσεις στην Παιδεία. Λιγότερο από ένα 24ωρο αφότου κατακεραύνωσε το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επανήλθε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι γυρίζει τη χώρα προς τα πίσω, ενώ έψεξε προσωπικά τον υπουργό Παιδείας για τις δηλώσεις του ότι το πανεπιστήμιο ήταν ανέκαθεν χώρος σύγκρουσης, χαρακτηρίζοντάς τες «ανατριχιαστικές». «Εμείς θέλουμε πανεπιστήμια για τα παιδιά μας, τα οποία να είναι ποιοτικά, ελεύθερα, ανταγωνιστικά, συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. Και πανεπιστήμια που να δίνουν ουσιαστική προοπτική σε νέους ανθρώπους. Οχι πανεπιστήμια – πεδία μιας ιδεολογικής ή πολύ συχνά μιας φυσικής σύγκρουσης», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του ασύλου, τόνισε ότι επαναφέρει μια επικίνδυνη αντίληψη που «ουσιαστικά προστατεύει όσους έχουν καταστήσει τα πανεπιστήμια χώρους ανομίας και βίας». Συνέδεσε μάλιστα την πτυχή αυτή με την ανάκαμψη της εγχώριας τρομοκρατίας, απευθύνοντας προειδοποίηση ότι «δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να αφήσει τη δημόσια ζωή ανυπεράσπιστη στην πολιτική βία και στην τρομοκρατία». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εισήγηση της αρμόδιας τομεάρχη Νίκης Κεραμέως, η οποία σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θυμίζει «σκοτεινές εποχές», αποπνέει «συγκεντρωτισμό» και γυρίζει τη χώρα πίσω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή