ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης με τον ρυθμό ανάπτυξης προτείνει ο Λε Μερ

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την αισιοδοξία του για το Εurogroup της Πέμπτης εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο υπουργείο Οικονομικών την Δευτέρα το μεσημέρι.

Ο κ. Λεμέρ παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρότασή του για το χρέος, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα ελάφρυνσης θα ενισχύονται όταν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλός και το αντίστροφο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Λε Μερ είπε ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τη συμφωνία, από την οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είμαστε μακριά. Ο ίδιος είπε ότι ελπίζει τις επόμενες δυο μέρες να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι «μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες, αλλά απαραίτητες» και συνεχάρη τον ελληνικό λαό για τις σχετικές αποφάσεις που πήρε τις προηγούμενες μέρες.

Ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για τη βοήθεια της Γαλλίας, του ίδιου και του προκατόχου του, ενώ συνεχάρη τον κ. Λε Μερ για την επιτυχία του στις εκλογές της Κυριακής.Η συμβολή της Γαλλίας είναι πολύτιμη, είπε ο κ. Τσακαλώτος, που σημείωσε ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Γαλλία θα προσπαθήσουν για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα την Πέμπτη.

Τσίπρας: Να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής για λύση

Καλωσορίζοντας τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, τόνισε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, μια λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και αυτή η λύση θα είναι όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη».

Σημείωσε δε πως πιστεύει ότι «είναι εφικτό αυτή η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μη χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών, στο επίπεδο της Συνόδου Κορυφής, γιατί αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εν τούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέθεσε πως «η Ευρώπη έχει περάσει πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά έχει αντέξει» και «τώρα οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τα προβλήματά της μόνη της, μπορεί να βρίσκει λύσεις και να κοιτάει μπροστά». «Είμαστε σε μία στιγμή που η Ευρώπη χρειάζεται να κοιτάξει μπροστά, να κοιτάξει το μέλλον, και πιστεύω ότι οι τελευταίες εξελίξεις μάς κάνουν πιο αισιόδοξους γι' αυτό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά το ο Γάλλος υπουργός μετέφερε στον κ. Τσίπρα, κατ' αρχάς, τα φιλικά αισθήματα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατικής, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Λε Μερ να τα μεταφέρει προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό.
  
Παράλληλα, όπως και στη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μία καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου.

«Σε δύο ημέρες, στις 15 Ιουνίου, έχουμε τη σύνοδο του Eurogroup και συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση που κάνατε προηγουμένως, δεν είμαστε καθόλου μακριά από τη λύση και η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου», είπε χαρακτήριστικά ο κ. Λε Μερ. «Τώρα όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε μία νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος και αυτό να γίνει με ηρεμία», πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε ο Γάλλος υπουργός «εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές επί του θέματος αυτού, με την πρόεδρο του ΔΝΤ, κ. Λαγκάρντ τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ». «Επομένως, θέλω να δηλώσω ότι είμαι πραγματικά αισιόδοξος και ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μία καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου», συμπλήρωσε.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ