ΠΟΛΗ

Φρέσκες αρχιτεκτονικές ματιές για τις «οάσεις» των πόλεων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Τα τρία βραβεία του διαγωνισμού: Το πρώτο αφορά υπαίθρια πάρκινγκ στην πλατεία Βάθης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δύο υπαίθριοι χώροι στάθμευσης στην πλατεία Βάθης και ο πεζόδρομος που θα συνδέει μετατρέπονται σε ενιαίο δημόσιο χώρο, που διατηρεί ταυτόχρονα και την παλιά του χρήση. Eνα άδειο οικόπεδο δίπλα στο Aρχαιολογικό Mουσείο της Πάτρας μετατρέπεται σε ένα «πράσινο χαλί», με πλήθος κοινωνικών λειτουργιών. Μία σκάλα που οδηγεί από το κέντρο της Πάτρας στην Aνω Πόλη αναπλάθεται, ώστε να γίνει από διάδρομος διέλευσης χώρος αναψυχής, εκμεταλλευόμενη τη θέα που προσφέρει.

Οι τρεις ιδέες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι φρέσκες ματιές σε παλαιά προβλήματα. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το ζητούμενο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Δημιουργώντας οάσεις στις πόλεις» (τον οποίο διοργάνωσε η WWF με τη στήριξη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ), στον οποίο κατέκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις. «Δεν αρκεί να αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα, σημασία έχει να δίνουμε λύσεις ώστε να αυξήσουμε και να βελτιώσουμε το πράσινο στις πόλεις μας», ανέφερε χθες ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης της WWF. «Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό αποδεικνύουν ότι μπορούμε να αλλάξουμε τις πόλεις μας με συμμετοχικό και απτό τρόπο». «Το αστικό πράσινο δεν είναι περιττή πολυτέλεια. Είχαμε τον φόβο ότι η οικονομική κρίση θα επιδείνωνε το πρόβλημα, όμως αυτό δεν συνέβη», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νίκος Μπελαβίλας. «Φαίνεται ότι έχουμε συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητά του».

Τι πρότειναν, λοιπόν, οι τρεις διακριθείσες προτάσεις του διαγωνισμού; Το πρώτο βραβείο (Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος, Ζωή Αγγελακοπούλου, Ιωάννα Βουτσινά, Γεωργία Δράμπαλου και Ιωάννης Μηλιωρίτσας) αφορά μια παρέμβαση σε δύο υπαίθρια πάρκινγκ και στον δρόμο που τα συνδέει. Οι φοιτητές «τοποθέτησαν» από ένα κεκλιμένο στέγαστρο σε κάθε οικόπεδο, διατηρώντας έτσι τη σημερινή τους χρήση στον μισό χώρο, ενώ το υπόλοιπο αποκτά δημόσιο χαρακτήρα. Τα οικόπεδα συνδέει πεζόδρομος, επί του οποίου δημιουργείται ένα «ύφασμα» από αναρριχώμενα φυτά.

Το δεύτερο βραβείο (Χριστίνα-Μαρί Διαμαντοπούλου) αφορούσε τη μετατροπή ενός κενού δημοτικού οικοπέδου δίπλα στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας σε «πράσινο χαλί». Σύμφωνα με την πρόταση, το άδειο σήμερα οικόπεδο οργανώνεται σε ζώνες: τον επισκέπτη υποδέχονται αρωματικά άνθη, που δημιουργούν τη σωστή ατμόσφαιρα για τη συνέχεια. Ακολουθεί μια ζώνη με κάποιες κατασκευές (ένα ανοιχτό σινεμά, ένα καφέ, ένα κατάστημα), μια δεύτερη «εφήμερη» ζώνη (με ανταλλακτική βιβλιοθήκη, κοινωνική κουζίνα κ.ά.) και, τέλος, μια ζώνη στην οποία κυριαρχεί το υδάτινο στοιχείο. Μάλιστα, ο χώρος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Τέλος, το τρίτο βραβείο (Ευφροσύνη Μαστρογιαννοπούλου, Ισμήνη Λίντχορστ και Χρυσάνθη Χατζηκωτούλα) αφορά μία επέμβαση σε γνωστό σημείο της Πάτρας, τη μεγάλη σκάλα (με 177 σκαλιά!) που συνδέει το κέντρο με την Ανω Πόλη. Εκμεταλλευόμενοι τη ζώνη πρασίνου που πλαισιώνει τη σκάλα, οι φοιτήτριες δημιούργησαν μια πράσινη στάση στο μέσον της ανάβασης, η οποία εκμεταλλεύεται την εκπληκτική θέα για να δημιουργήσει έναν δημόσιο χώρο. Επιπλέον, η παρέμβαση δίνει δυνατότητα διαμπερούς κίνησης για τα ΑμεΑ, κάτι που σήμερα δεν προσφέρεται. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του WWF «Καλύτερη ζωή», μεγάλος δωρητής του οποίου είναι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Λάτση.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

 

 Πτυχές 
 

Δείτε τις διαδρομές του Ν. Βατόπουλου στο διαδραστικό χάρτη