Παντελής Μπουκάλας ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Δενδροπόταμος και Μενίδι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΣTAΣEIΣ

Με ύφος αυστηρό, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη διέταξε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο «να πάει στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, που είναι και η περιοχή του, και να μας κάνει προτάσεις γι’ αυτή την περιοχή». «Οι προτάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται από την κεντρική πλατεία των Βρυξελλών, αλλά από τους ανθρώπους που ζουν εδώ» συμπλήρωσε την ημερήσια διαταγή του ο κ. Νίκος Τόσκας, στον γνωστό τόνο αποστροφής για ό,τι συμβαίνει «στας Ευρώπας». Δεν είναι αυτή η μόνη περίπτωση που υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δυσφορούν όταν τους ελέγχουν με δηλώσεις (ή ερωτήσεις στη Βουλή) βουλευτές ή ευρωβουλευτές επίσης του ΣΥΡΙΖΑ. Λογικό. Αυτοί είναι η εξουσία. Αυτοί διαχειρίζονται τη στρογγύλη σφραγίδα του κράτους. Κι όταν δεν συνεννοούνται με τους υφυπουργούς τους, θα δώσουν λόγο στους βουλευτές, που είναι μόνο για να ψηφίζουν (μετά τα αναγκαία μασάζ) όσα δεν θα ψήφιζαν ποτέ τους;

Με τα λεγόμενα πάντως του υπουργού ακούστηκε και στα νότια, στο κέντρο, το όνομα Δενδροπόταμος. Το «ακούστηκε» δεν σημαίνει πολλά ούτε για τα κανάλια, που αρκέστηκαν να τζογάρουν στον ενδοκυβερνητικό καβγά, ούτε για το κοινό, που έτσι κι αλλιώς δεν προλαβαίνει να αφομοιώσει τις «καταστροφές», δέκα ημερησίως, που του ανακοινώνουν οι φωνές του κυτίου, πάντα με μια αγωνία κραυγαλέα πλαστή.

Στον Δενδροπόταμο, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια εθελοντές δάσκαλοι οργανώνουν τα απογεύματα μαθήματα γραμματισμού για τους αναλφάβητους ενήλικους Ρομά που τα παιδιά τους πηγαίνουν στο δημοτικό. Συνολικά, έχουν αποφοιτήσει 75 - 80 άνθρωποι. Ε και, θα ακουστεί ο αντίλογος. Κι όμως. Πέρα από τη χαρά της γραφής και της ανάγνωσης που γεύτηκαν αυτοί οι άνθρωποι, πέρα και από τη χαρά των δασκάλων τους, όλοι τους, με τον κόπο τους, «έσπασαν το “αυτονόητο”, αυτό που όλοι λένε και ακούμε, ότι δηλαδή οι Ρομά έχουν μια πολιτισμική ασυμβατότητα με το σχολείο». Αυτά τα φρόνιμα δήλωσε ο δάσκαλος του 5ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης Αγγελος Χατζηνικολάου.

Ο Δενδροπόταμος είναι περίπου το Μενίδι της Θεσσαλονίκης. Γκέτο. Δουλειά της αστυνομίας είναι η προστασία όλων και η διάλυση των συμμοριών που εμπορεύονται ναρκωτικά. Δουλειά της πολιτείας είναι η αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας και η τίμια στάση απέναντι σε κάθε μειονότητα. Δουλειά της κοινωνίας είναι να μην επιτρέψει στους κουκουλοφόρους λάτρεις της αυτοδικίας να ενεργήσουν τάχα για λογαριασμό της, καπηλευόμενοι τον εφιαλτικά άδικο χαμό του Μάριου.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ