Ευρωβαρομετρικό χαμηλό ενόψει κάλπης

Ευρωβαρομετρικό χαμηλό ενόψει κάλπης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Πενήντα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ο δήμος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με το σκόπευτρο ευσυνείδητων επαγγελματιών της τέχνης του γκάλοπ, αλλά και κάποιων πρόθυμων να προσαρμόσουν τα ευρήματά τους στις επιθυμίες του πελάτη τους. Η κοινή γνώμη σφυγμομετρείται συχνότατα, για να διαπιστωθεί αν η τελευταία εμπνευσμένη τικ-τοκιά του αρχηγού αναχαίτισε τη φθορά, αν η «κάθοδός του στον λαό» της τάδε πόλης έδωσε αέρα στα κομματικά πανιά κ.τ.λ. Ή για να μετρηθεί τι συγκίνησε περισσότερο το χριστεπώνυμο πλήρωμα: το ενδοκολυμβήθριο θαύμα του νέου ηγέτη ενός ΣΥΡΙΖΑ που δεν παραείναι πλέον ΣΥΡΙΖΑ ή το σλόγκαν «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια» που ανέγραψε στο λάβαρό του το κυβερνών κόμμα, τοις κείνου ρήμασι πειθόμενον· όπου «κείνος» αστήρ τις μιας δημοσιογραφίας προπαγανδιστικότατα αντικειμενικής, άρα και εξαγώγιμης, προς παραδειγματισμό των Ευρωπαίων.

Αν οι κρυφές δημοσκοπήσεις που παραγγέλνουν τα κόμματα συμφωνούν με τη χαμογελαστή σιγουριά των στελεχών τους και τον ενθουσιασμό των αυτοντοπαριζόμενων προπαγανδιστών δεν το ξέρουμε. Ξέρουμε, πάντως, τι έδειξε μια έρευνα της κοινής γνώμης που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση: το πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο. Από τις 7.2 έως τις 3.3, 1.002 συμπατριώτες μας έδωσαν ολοκληρωμένη συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν απάντησαν, δηλαδή, με μονολεκτική βαρυθυμία σε κάποιο μηχάνημα που τους τηλεφώνησε παριστάνοντας τον επιστήμονα δημοσκόπο.

Το Ευρωβαρόμετρο ανέδειξε ένα σοβαρό βαρομετρικό χαμηλό στην ψηφοφόρο επιφάνεια της Ελλάδας: αυξημένη συννεφιά που μπορεί να φέρει βροχές και καταιγίδες. Για τη Ν.Δ. πρωτίστως, αλλά όχι μόνο γι’ αυτήν. Οταν οι 6 στους 10 Ελληνες δηλώνουν «όχι πολύ» ή «καθόλου» ικανοποιημένοι από τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, και μάλιστα στα πενηντάχρονα της δημοκρατίας μας, ουδείς –με πρώτη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό– δικαιούται να καυχιέται. Και ουδείς μπορεί να σώσει τα προσχήματα επικαλούμενος το αριστοκρατικό δόγμα που ελεεινολογεί τους Ελληνες σαν μονιμάδες της μεμψιμοιρίας.

Δύο στους τρεις ερωτηθέντες πιστεύουν ότι «τα πράγματα πάνε σε λάθος κατεύθυνση». Και πάνω από τους μισούς (56%) αξιώνουν καλύτερη δημόσια υγεία, με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στο 32%. Δεν τους έπεισαν φαίνεται οι «επαναστατικές μεταρρυθμίσεις» του υπουργού Υγείας και Αδολεσχίας. Απιστοι Θωμάδες πολύ πριν από του Θωμά, βλέπουν κατάρρευση του ΕΣΥ παρότι η αναμονή στα χειρουργεία μειώθηκε ήδη από τους έξι μήνες στις μόλις 180 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή