Η ευτυχία για τη 13χρονη Μαριάν

Η ευτυχία για τη 13χρονη Μαριάν

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στην κυβέρνησή μας δεχόμαστε μεγάλη πίεση σχετικά με την Ελλάδα», ομολόγησε στην «Κ» η υφυπουργός Eξωτερικών της Νορβηγίας, Marit Berger Rosland. «Μας ρωτάνε συνεχώς τι κάνουμε για να σας βοηθήσουμε και εάν κάνουμε αρκετά. Ηταν όμως εξαρχής και η δική μας πεποίθηση πως το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας αλλά όλης της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Ηταν Παρασκευή απόγευμα και σε λίγες ώρες θα ολοκληρωνόταν το ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα. Αφορμή για αυτή την 24ωρη επίσκεψη ήταν η ολοκλήρωση του προγράμματος «SOAM», ενός έργου στέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ομάδων, που πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση των ΕΑΑ grants. Πρόκειται για μια σχετικά άγνωστη υποχρέωση της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, που πρωτοξεκίνησε το 1994 και χρηματοδοτεί έργα ανάπτυξης σε 15 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα έχουν απορροφηθεί πάνω από 98 εκατομμύρια ευρώ.

«Το έργο αυτό ήταν σημαντικό για τη δεκατριάχρονη Μαριάν και τη δωδεκάχρονη αδερφή της, που βρήκαν στους ξενώνες καλοσύνη και κατανόηση, τον Σακλάν από το Πακιστάν που τώρα μένει εδώ, πάει σχολείο και παίζει κρίκετ», είπε η υφυπουργός ξεκινώντας την ομιλία της. Στους 4 ξενώνες του συγκεκριμένου έργου που λειτουργούν από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης με τη συνεργασία 8 MKO, έχουν ήδη φιλοξενηθεί πάνω από 3.000 άτομα.

Λίγες ώρες νωρίτερα η υφυπουργός είχε προλάβει να επισκεφθεί και ένα άλλο έργο που έχει χρηματοδοτήσει η χώρα της. Στα σκαλιά του Φρουραρχείου απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης την καλωσόρισε ο κ. Στέλιος Ζαβός, πρόεδρος του Δ.Σ. του «Solidarity Now». «Ησασταν εκεί όταν σας χρειαζόμασταν πραγματικά», της είπε. Οι Νορβηγοί έχουν δώσει 2 εκατ. ευρώ για το έργο, ο Δήμος Αθηναίων είχε παραχωρήσει το κτίριο και το «Solidarity now» είχε αναλάβει την ανακαίνιση και τα λειτουργικά έξοδα. Το σκεπτικό, της εξήγησαν, ήταν στον ίδιο χώρο κάποιος να μπορεί να απευθυνθεί σε γιατρό, δικηγόρο, να λάβει επαγγελματική εκπαίδευση ή ψυχολογική και κοινωνική στήριξη.

Αφού ξεναγήθηκε, συζήτησε με τον κ. Ζαβό, τον κ. Δημήτρη Βλαστό, πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη και τον αντιδήμαρχο Αθηνών Λευτέρη Παπαγιαννάκη τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας: «Σίγουρα στοχεύουμε πλέον σε προγράμματα ενσωμάτωσης», εξήγησε ο κ. Ζαβός. «Εάν αυτό δεν γίνει, τότε θα έχουμε γκετοποίηση, ριζοσπαστικοποίηση και τζιχαντιστές». Ο κ. Βλαστός μίλησε για την ανύπαρκτη κρατική χρηματοδότηση και τη φορολογία: «Φορολογούμαστε με το 30% ακόμα και σε προγράμματα όπου εκπαιδεύουμε δημόσιους υπαλλήλους». Τέλος, ο κ. Παπαγιαννάκης αξιολόγησε πως το μεγάλο στοίχημα θα είναι η στέγαση όλων αυτών των μεταναστών που θα μείνουν στη χώρα και εξέφρασε την ανησυχία του για το 2018 που ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος χρηματοδότησης του UNHR: «θα είναι δύσκολο για τους δημάρχους εν μέσω προεκλογικής περιόδου να εξασφαλίσουν εκ νέου χρηματοδότηση για προγράμματα στέγασης μεταναστών». «Αυτό που προσπαθεί να σας πει, κυρία υπουργέ, είναι πως σας χρειαζόμαστε», πρόσθεσε ο κ. Ζαβός.

Σε εκείνο το σημείο η υφυπουργός έδωσε τον λόγο στον πρέσβη της Νορβηγίας, Γιορν Γκέλσταντ, ο οποίος ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να δοθούν επιπλέον 116 εκατ. ευρώ στη χώρα. «Σίγουρα θέλουμε και εμείς να δούμε προγράμματα ενσωμάτωσης μεταναστών ανάμεσα στα έργα», εξήγησε. Οι Νορβηγοί σκοπεύουν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν έργα που αφορούν τη διαδικασία ασύλου, αλλά και να στηρίξουν προγράμματα που έχουν να κάνουν με την επιχειρηματικότητα (ειδικά σε νέους) και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή