Τα Σαββατιάτικα

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γερμανοί ιστιοπλόοι

Και να φανταστεί  κανείς ότι ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Πέτερ Σόοφ, προτίμησε να μείνει εντός συνόρων και να μην παρευρίσκεται στο Βερολίνο στη συνάντηση του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ με τον Προκόπη Παυλόπουλο, για να παραστεί στην τελετή μνήμης για τα θύματα του Διστόμου. Φαντάζομαι ότι μετά το περιστατικό με την Κωνσταντοπούλου είναι έτοιμος να γυρίσει μετά τιμών στο Βερολίνο. Αυτός που ετοιμάζεται να έρθει –εντός του Ιουλίου– είναι ο νέος Γερμανός πρέσβης, ο Γενς Πλότνερ. Θυμίζω ότι ήταν επιτελάρχης του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο γερμανικό ΥΠΕΞ. Η λεπτομέρεια που έχει σημασία είναι ότι είναι δεινός ιστιοπλόος – όπως και ο απερχόμενος Σόοφ. Το εκμυστηρεύθηκε δε στον Παυλόπουλο, καθώς ήταν παρών στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του στο Βερολίνο ο Σταϊνμάγερ. Πληροφορούμαι, δε, ότι ήδη έχει μεταφέρει το σκάφος του στην Αθήνα. Α, και μιλάει άψογα γαλλικά. Αναγκαίο asset την εποχή του Macron effect. Ειδικά αν είσαι Γερμανός διπλωμάτης.

Ζήτω η χώρα των Σοβιέτ

Λεπτομέρεια με ενδιαφέρον μού θύμισε συριζαίος φίλος της στήλης με αφορμή την επέτειο 30 χρόνων από τον θρίαμβο του Eurobasket του 1987, όταν η Ελλάδα κέρδισε την ΕΣΣΔ. Την εποχή εκείνη ήταν της μόδας το ανέκδοτο ότι ομάδα της ΚΝΕ είχε υψώσει στο ΣΕΦ πανό με το σύνθημα «Ζήτω η χώρα των Σοβιέτ!». Κάποιοι απέδωσαν το ανέκδοτο σε Ρηγάδες, που ήταν τότε φιλοσοβιετικοί λόγω Γκορμπατσόφ. Αλλοι καιροί, άλλα ήθη.

Γκρίζοι κρόταφοι

Συνάντηση με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ είχε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Θυμίζω ότι με τον Σκοπιανό γνωρίζονται από την εποχή που ο Κουμουτσάκος ήταν εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και ο Ντιμιτρόφ ο διαπραγματευτής των Σκοπιανών απέναντι στον Ντίμη Βασιλάκη. Ο Σκοπιανός είπε στον τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. κάτι του τύπου «δεν άλλαξες καθόλου, μόνο γκριζάρισαν τα μαλλιά σου». «Ούτ’ εσύ άλλαξες», αντέτεινε ο Κουμουτσάκος, προσθέτοντας: «Ελπίζω, πάντως, να έβαλες μυαλό»…

Ο Τσίπρας, ο Ευκλείδης και το χάος

Για τους περισσότερους Ευρωπαίους, ο Γιάνης Βαρουφάκης καθόλου δεν υπήρξε ο «minister of awesome». Υπήρξε μια αλλοπρόσαλλη μορφή ζωής, τη γλώσσα της οποίας αδυνατούσαν να αποκρυπτογραφήσουν. Δεν χρειαζόταν, άλλωστε, αφού την πραγματική τεχνοκρατική δουλειά την έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ήταν η σκιά του Βαρουφάκη στα περισσότερα ταξίδια το πρώτο εξάμηνο του 2015. Για του λόγου το αληθές, το εκμυστηρεύθηκε ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο σε ελληνική συντροφιά –βρισκόταν εκεί, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης– στο περιθώριο δείπνου του Ιδρύματος Αντενάουερ στη Λισσαβώνα. Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας είπε περίπου ότι και οι πέτρες γνώριζαν ότι ο πραγματικός διαπραγματευτής ήταν ο Τσακαλώτος και ότι ο Βαρουφάκης έβαζε απλώς την υπογραφή του. Είπε ακόμη ότι όσες φορές υπήρχαν τεχνικά ζητήματα, ο Αλέξης Τσίπρας παρέπεμπε στον Ευκλείδη και όχι στον Γιάνη. Εννοείται ότι δεν έλειψαν και τα κουτσομπολιά για τον Τσίπρα. Για να το θέσω κομψότερα απ’ όσο το έθεσε ο Κοέλιο: η άποψή του για τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι ότι είναι πολύ άνετος και με τους κεντροαριστερούς και με τους κεντροδεξιούς Ευρωπαίους ηγέτες. Και πολύ ευχάριστος στην παρέα. Από κει και πέρα το χάος.

Δημιουργική ασάφεια

Συνοπτικές ήταν οι διαδικασίες για την Ελλάδα στο Eurogroup της Πέμπτης, αφού όλα είχαν συμφωνηθεί από πριν με τη Γερμανία και άλλους παίκτες-κλειδιά. Πληροφορούμαι ότι μόνο η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι παρενέβησαν για το ελληνικό ζήτημα, ζητώντας τροποποιήσεις στο τελικό κείμενο. Κατά τα λοιπά, κανένας δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς θα είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα, πότε θα δημιουργηθεί και με τι κονδύλια. Πηγή μου στις Βρυξέλλες με παρέπεμψε στα πρότυπα της γερμανικής KfW με πόρους που θα μοχλεύουν κοινοτικούς, διακριτικούς και ιδιωτικούς πόρους. Δημιουργική ασάφεια δηλαδή.

Και βάφω τις κουρτίνες…

Σε χρώμα γκρίζο που πήγαινε πιο πολύ προς το μαύρο είχαν βαφτεί όλο το τελευταίο διάστημα οι κουρτίνες στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας έξω από το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών – εκεί ακριβώς όπου γίνονται δεκτοί και κάνουν δηλώσεις οι ξένοι αξιωματούχοι. Προς τι ο εξτρεμισμός; Η δύναμη της φύσεως: βρώμα. Οι κουρτίνες δεν είχαν καθαριστεί για καιρό, μέχρι που έγινε το θαύμα. Κατάσκοπός μου που ήταν παρών στη συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ με διαβεβαίωσε ότι οι κουρτίνες ήταν λευκές και λαμποκοπούσαν. Μέχρι νεωτέρας.

Και τι καταλάβατε;

Παρουσία του Νίκου Κοτζιά έγινε η συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ στο Προεδρικό. Δεν υπήρξαν δηλώσεις ούτε κάμερες για ευνόητους λόγους. Εξάλλου, η συνάντηση δεν προβλεπόταν από το πρωτόκολλο. Περίπου εκτός πρωτοκόλλου μαθαίνω ότι ήταν και όσα είπε ο Παυλόπουλος στον Νίκολα Ντιμιτρόφ. Το νόημα ήταν περίπου ότι η επιμονή στο όνομα δεν εξασφαλίζει τίποτα σε μια πολυεθνοτική χώρα, όπως απέδειξε και η πολύμηνη πολιτική κρίση που πέρασε η ΠΓΔΜ. «Σας εξασφάλισε τίποτα η εμμονή στο όνομα τόσα χρόνια; Τι καταλάβατε», ήταν το ερώτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. που θύμισε στον Ντιμιτρόφ ότι ισχύει η απόφαση των πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό. Απάντηση δεν πήρε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή