«Χέρι βοήθειας» η εφαρμογή για κινητά

«Χέρι βοήθειας» η εφαρμογή για κινητά

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Σε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ενωση με φόντο το Βrexit, η ηλεκτρονική εφαρμογή «Erasmus+» έρχεται να υπενθυμίσει τον πιο «εμβληματικό» –όπως χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ– θεσμό της Ε.Ε., το Erasmus, που συμπλήρωσε στις 13 Ιουνίου τα 30 του χρόνια. Τα «γενέθλια» του προγράμματος –μέσω του οποίου από το 1987 έχουν ωφεληθεί 9 εκατομμύρια σπουδαστές, εθελοντές και εκπαιδευόμενοι– γιορτάστηκαν την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ενώ συμπεριλήφθηκαν και στις τοποθετήσεις ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια και άλλων συζητήσεων της ολομέλειας. Τρεις φοιτητές του προγράμματος έλαβαν από ένα βραβείο εκπροσωπώντας τη «γενιά Εράσμους», ο Tiago Brandao Rodrigues, ο Jens Schmitz και η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, οι οποίοι μιλώντας στη μητρική τους γλώσσα και ικανοποιημένοι γι’ αυτό παρουσίασαν την επιτυχημένη τους διαδρομή από το μακρινό τους πρώτο ταξίδι στην Ευρώπη.

Η Επιτροπή παρουσίασε την εφαρμογή για κινητά, που σχεδιάστηκε κυρίως για φοιτητές και συμμετέχοντες στις ανταλλαγές. Αυτή θα προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα:

• Να παρακολουθούν εύκολα την πρόοδό τους και να υπογράφουν τις συμβάσεις για τις σπουδές τους μέσω Διαδικτύου τόσο με το πανεπιστήμιο αποστολής όσο και με το πανεπιστήμιο υποδοχής.

• Να τσεκάρουν όλα τα έγγραφα που θα τους ζητηθούν.

• Να κοινοποιούν και να ψηφίζουν εμπειρίες, εικόνες και ξεναγήσεις βοηθώντας και τους επόμενους.

• Να βελτιώνουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες μέσω συνδέσμου προς την πλατφόρμα Διαδικτυακής Γλωσσικής Υποστήριξης του Erasmus+, η οποία προσφέρει γλωσσικά μαθήματα μέσω του Διαδικτύου και διαδραστική καθοδήγηση.

Η πρώτη έκδοση της εφαρμογής είναι ήδη διαθέσιμη για τα συστήματα iOS και Android.

Το σημερινό πρόγραμμα Erasmus+ 2014-2020 θα προσφέρει ευκαιρίες σε περισσότερα από 4 εκατ. άτομα να σπουδάσουν, να καταρτιστούν, να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία και να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό. Ας σημειωθεί ότι το 2015 σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών στο Erasmus με περισσότερους από 678.000 Ευρωπαίους συμμετέχοντες. Εξάλλου, την ίδια χρονιά διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο, δίνοντας τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να αποστείλουν και να δεχθούν περισσότερους από 28.000 σπουδαστές και προσωπικό από και προς χώρες εκτός Ευρώπης.

Η Ισπανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δέχονται τους περισσότερους συμμετέχοντες του προγράμματος Erasmus+, ενώ η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία παραμένουν οι τρεις κύριες χώρες αποστολής.

Η «γεωγραφία» του προγράμματος διευρύνθηκε από τις 11 χώρες που κάλυπτε το 1987, σε 33 σήμερα (τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και η Τουρκία, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν). Ο χρόνος παραμονής στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus+ είναι χρόνος εποικοδομητικός: το 94% δηλώνει ότι οι δεξιότητές του βελτιώθηκαν, ενώ το 80% πιστεύει ότι ο χρόνος αυτός έδωσε ώθηση στις ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Ενας στους τρεις σπουδαστές που πραγματοποιεί πρακτική άσκηση στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus+, δέχεται προσφορά θέσης εργασίας από την εταιρεία υποδοχής.

Το 81% των φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετείχε σε προγράμματα κινητικότητας ψήφισε στις ευρωεκλογές του 2014, σε σύγκριση με μόνον το 30% των νέων γενικότερα. Επίσης, το 83% των αποφοίτων που συμμετείχε στο Erasmus+ δηλώνει ότι κατά την παραμονή του στο εξωτερικό απέκτησε μια ευρωπαϊκή θεώρηση των πραγμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή