Πρόταση τραπεζών για μηνιαίο όριο αναλήψεων 1.800 ευρώ

Πρόταση τραπεζών για μηνιαίο όριο αναλήψεων 1.800 ευρώ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καθιέρωση μηνιαίου ορίου –αντί του εβδομαδιαίου που ισχύει σήμερα– ανάληψης μετρητών από τις τράπεζες, ίσο με 1.800 ευρώ κάθε μήνα, προσανατολίζεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της μερικής χαλάρωσης των capital controls, που προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Την καθιέρωση μηνιαίου ορίου εισηγείται και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών στο επικαιροποιημένο κείμενο προτάσεων που έχει υποβάλει προς το αρμόδιο υπουργείο και την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εξετάζει το σχετικό αίτημα. Η δυνατότητα ανάληψης 1.800 ευρώ τον μήνα σημαίνει ότι κάποιος θα μπορεί να «σηκώνει» από την τράπεζα 21.600 ευρώ τον χρόνο (1.800×12 μήνες), ενώ σήμερα που το όριο είναι 420 ευρώ την εβδομάδα, μπορεί να «σηκώνει» από την τράπεζα 21.840 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 240 ευρώ περισσότερα (420 ευρώx52 εβδομάδες). Στην πράξη, όμως, αρκετοί είναι αυτοί που χάνουν το δικαίωμα ανάληψης όλου του ποσού των 420 ευρώ την εβδομάδα ή 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο και σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν οι τράπεζες το μηνιαίο όριο θα διευκολύνει τους καταθέτες, ακόμη και αν οριακά οδηγεί σε μικρότερο ποσό ανάληψης για όλο το έτος.

Η σχετική πρόταση που αναθεωρεί προς τα κάτω την αρχική πρόταση των 2.000 ευρώ που είχαν καταθέσει οι τράπεζες το 2016, εξετάζεται προσεκτικά από την ΤτΕ, η οποία διαπιστώνει ότι οι συνθήκες στο μέτωπο των καταθέσεων δεν έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά και ότι οι καταθέσεις είναι τον τελευταίο μήνα οριακά μόλις αυξημένες. Να σημειωθεί ότι η πρόταση των τραπεζών στις 2.000 ευρώ είχε δηλωθεί το 2016, πριν δηλαδή η καθυστέρηση στην αξιολόγηση οδηγήσει σε νέα μείωση των καταθέσεων στις τράπεζες.

Ουσιαστικότερη, σύμφωνα με τις τράπεζες, θα πρέπει να είναι η χαλάρωση των capital controls για τις επιχειρήσεις μέσα από την αύξηση του ορίου για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό που εγκρίνεται από το τραπεζικό κατάστημα από 30.000 σε 50.000 ευρώ, χωρίς δηλαδή το αίτημα να οδηγείται στην υποεπιτροπή της τράπεζας ή στην επιτροπή του υπουργείου, που εξετάζει αιτήματα για ποσά άνω των 400.000 ευρώ.

Θετική ανταπόκριση έχει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση της ΕΕΤ να επιτραπεί η προσθήκη συνδικαιούχου στους ήδη υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμα και αν δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (customer ID) από την τράπεζα. Πρόκειται για σημαντική διευκόλυνση, κυρίως των ιδιωτών, καθώς από την ημέρα επιβολής των capital controls κανένας δεν μπορούσε να προσθέσει συνδικαιούχο, ενώ το άνοιγμα λογαριασμού επιτρέπεται μόνον και εφόσον αφορά μισθοδοσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή