Στην Κοζάνη η πρώτη μονάδα απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Στην Κοζάνη η πρώτη μονάδα απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας που κατασκευάζεται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) εγκαινιάστηκε χθες στην Κοζάνη. Η μονάδα θα διαχειρίζεται 120.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως από τους 12 δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και είχε τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τον Φεβρουάριο.

Η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται υπό τη σκέπη της ΔΙΑΔΥΜΑ, του φορέα που ίδρυσαν οι 12 δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εδώ και μια 20ετία για να διαχειριστούν από κοινού τα απορρίμματά τους. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή της πραγματοποιήθηκε το 2011 και η σύμβαση υπεγράφη το 2015 με την ΕΠΑΔΥΜ, μια εταιρεία ειδικού σκοπού που ίδρυσαν από κοινού η «Ηλέκτωρ» και η «Ακτωρ Παραχωρήσεις». Εκτός από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, το έργο περιλαμβάνει ΧΥΤΥ και δέκα σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Η συνολική κατασκευαστική δαπάνη της επένδυσης ήταν 49 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ συνεισέφερε ο ιδιώτης, 6 εκατ. ευρώ προήλθαν από δάνειο που χορήγησε η Εθνική Τράπεζα και τα υπόλοιπα 26 εκατ. ευρώ προέκυψαν από χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. (13 εκατ. από την πρωτοβουλία Jessica και 13 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

Το Δημόσιο δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή, αλλά τη λειτουργία: το σύνολο του κόστους για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας θα είναι 132 ευρώ/τόνο (από 37 ευρώ/τόνο σήμερα, αλλά μόνο για ταφή), του οποίου το 50%, ήτοι 68 ευρώ/τόνο, θα καλύπτεται από το Δημόσιο (μεσοσταθμικά θα πέσει στα 38 ευρώ). Σύμφωνα με το νέα σχήμα διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, ο ιδιώτης θα αναλάβει τη διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων και η ΔΙΑΔΥΜΑ θα εξακολουθήσει να διαχειρίζεται την ανακύκλωση (σήμερα ανακυκλώνει περίπου το 8% και με την προσθήκη των ανακυκλώσιμων που θα προκύπτουν από τη διαλογή των σύμμεικτων σκουπιδιών θα ξεπεράσει το 35%). Να σημειωθεί ότι το μοντέλο της μονάδας βασίζεται στη συλλογή και διαλογή των σύμμεικτων απορριμμάτων, ένα μοντέλο που μένει να φανεί αν είναι το ενδεδειγμένο για να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή